VerhalenPieter Knippenberg

KIJK OP KUNST IN DE REGIO: een nieuwe rubriek in Hallo Magazine

Midden-Limburg / Leveroy

In de gemeenten Leudal, Nederweert en Maasgauw bevinden zich veel kunstwerken in de openbare ruimte. Vele werken dateren uit de vorige eeuw of zijn nog ouder; andere zijn van jongere datum en soms zelfs nog zeer recent geplaatst. De oudere kunstwerken hebben vaak een religeus karakter. 

De genoemde gemeenten herbergen echter ook veel niet-religieuze kunst, zoals kleine en grote monumenten die ooit met een speciaal doel zijn opgericht. Achter al deze unieke kunstwerken schuilt natuurlijk een verhaal. 

In de nieuwe rubriek Kijk op Kunst in de regio wordt de in de komende edities van Hallo Magazine steeds één kunstwerk uit de regio in de ‘spotlight’ geplaatst. 

Het Heilig Hartbeeld in het kerdorp Leveroy bijt de spits af, omdat dit beeld daar bijna één eeuw geleden is geplaatst.

Beschrijving

Het Heilig Hartbeeld aan de Leveroyse Kerkstraat is een staande Christusfiguur in een gedrapeerd gewaad, met afhangende mouwen. De linkerhand wijst naar het Heilig Hart op de borst. De rechterhand is inmiddels spoorloos….. Achter het hoofd draagt deze Christus een open nimbus; een stralenkrans. Het grote beeld staat op een sokkel die opgetrokken is uit blokken natuursteen

‘Nieuwe kerk, nieuw beeld’

In de jaren 1923-1924 werd pal op de grens van Nederweert en Heythuysen een nieuwe Sint-Barbarakerk gebouwd naar een ontwerp van architect Jos Wielders. Het nieuwe godshuis kwam in de plaats van het bestaande kerkje dat in 1924 werd gesloopt. ‘Bij een nieuwe kerk hoort ook een nieuw beeld’ vond men een eeuw geleden in Leveroy. Met de aanschaf van het gewenste beeld was veel geld gemoeid en daarom werd met Pasen 1925 gecollecteerd. Die collecte leverde 310 gulden op. De nieuwe kerk werd op 21 juli 1925 door Mgr. Schrijnen ingewijd. Het beeld was een paar dagen vooraf geplaatst. Het was vervaardigd naar een ontwerp van vermoedelijk Albert Verschuuren in het Roermondse atelier Thissen dat gespecialiseerd was in religieuze kunst. 

Plagiaat

Beeldhouwer Albert Verschuuren (1887-1953) voelde zich kennelijk behoorlijk te kort gedaan. In maart 1931 beweerde hij in een ingezonden stuk in Van Bouwen en Sieren dat het beeld in Leveroy plagiaat was; Hij, Albert Verschuuren had het ontwerp in 1917 gemaakt voor de kerk in Deest in de provincie Gelderland en zonder zijn toestemming was de mal opnieuw voor het beeld in Leveroy gebruikt.

De nieuwe Barbarakerk in Leveroy was geen lang beschoren en zou niet zoals het beeld een eeuw oud worden. Het kerkgebouw  werd in november 1944 door terugtrekkende Duitsers totaal vernietigd. Het Heilig Hartbeeld ontsnapte aan die vernielzucht en stond een aantal jaren op een tegenover de kerk gelegen terrein en werd later herplaatst bij de herbouwde kerk. 

Komend jaar is dit beeld op de kop af honderd jaar oud en wie weet wordt het voor die tijd weer in oude luister hersteld, inclusief rechterhand. Maar wellicht eerst weer even collecteren in Leveroy met Pasen.