VerhalenPieter Knippenberg

Lifesave sporters Bodewyn en Calista Long kijken voldaan terug op Wereldkampioenschap Livesaving in Italië

Heythuysen / Midden-Limburg

Bodewyn (15) en Calista Long (17) uit Heythuysen zijn begin deze maand teruggekeerd uit het Italiaanse Riccione. Daar hebben ze deelgenomen aan de Wereldkampioenschappen Lifesaving. Hoewel broer en zus Long niet in de prijzen vielen, kijken beiden uiterst tevreden terug op hun eerste deelname aan een wereldkampioenschap waaraan naast Nederland nog 54 andere landenteams deelnamen. ‘Livesaving Sport’, oftewel zwemmend redden als sport, is een sportvorm die afgeleid is van het echte redden van drenkelingen in het water. Deze sport wordt zowel in het zwembad (pool) als in openwater (ocean) beoefend. Het eerste WK voor Bodewyn en Calista Long smaakt voor hen duidelijk naar meer.

Bodewyn en Calista Long besteden veel tijd aan hun favoriete sport Livesaving. Veertien uur trainen per week is normaal voor hen. Een fikse portie zwemtalent, de nodige ambitie met daaraan gekoppeld veel trainingsarbeid, hebben broer en zus een plaats opgeleverd in Team NL; het Nederlandse team dat deelnam aan de wedstrijden in Riccione. Calista Long: “Het is heel fijn dat ik bij Team NL terecht ben gekomen. Als lid van het team heb ik in de afgelopen periode veel bijgeleerd. Binnen het team leer je bijvoorbeeld waarom gezonde voeding en voldoende rust voor een sporter heel belangrijk zijn. Hierdoor heb ik bewust mijn eetgedrag aangepast. Ik eet nu duidelijk meer, met name grotere hoeveelheden koolhydraten.

Ook heb ik als lid van het team gemerkt dat je prestaties positief beïnvloed worden wanneer je elkaar als teamgenoten steunt. Ook qua zwemtechniek valt er bij mij nog steeds iets te verbeteren. Mijn slagfrequentie moet echt hoger worden. Mijn passie voor deze sport is de afgelopen maanden alleen maar gegroeid en ik hoop dat ik mij over twee jaar weet te plaatsen voor het Wereldkampioenschap Livesaving in Australië. Dat lijkt mij echt gaaf. Ik heb echt genoten van de openingsceremonie in Riccione. We liepen als één ‘oranje vloed’ achter de Nederlandse vlag. In een woord schitterend! Als Team NL hebben we het met een veertiende plaats prima gedaan,” zegt Calista met een grote smile.

Leerschool

Ook voor Calista’s jongere broer Bodewyn waren de wedstrijden in Italië een echte leerschool.  Bodewyn: “Voor mijn leeftijd heb ik in Italië prima tijden gezwommen. Ik deed mee aan de worldcup voor clubteams en wij hadden zes wedstrijddagen in acht dagen tijd. De poolwedstrijden begonnen ’s middags en op die dagen hoefden we niet zo vroeg uit de veren. Voor de oceanwedstrijden moesten we al om zeven uur ’s morgens op het strand zijn en dat betekende opstaan om half zes.”

 

Super lifesaver

De wereldkampioenschappen Livesaving bestaan uit diverse onderdelen.

“Mijn favoriete pool-onderdeel is echt de ‘super lifesaver’ schrijf dat maar op,” zegt Calista, die aan de WK- junioren tot en met 18 jaar deelnam.

Met behulp van actiefoto’s legt ze uit wat er bij dit onderdeel van de deelnemers gevraagd wordt en dat liegt er niet om. De deelnemer legt bij dit onderdeel aan de startzijde zwemvliezen en een zogenaamde rescuetube, een felgekleurde reddingsgordel klaar. De helper houdt aan de keerzijde een drijvende reddingspop vast. Na het startsignaal duikt de deelnemer het water in en zwemt hij of zij 75 meter vrije slag. De deelnemer duikt dan naar de reddingspop op de bodem van het bad, brengt deze boven water en vervoert deze 25 meter naar de startzijde. De deelnemer tikt vervolgens de kant aan, laat de pop los, trekt zo snel mogelijk de zwemvliezen aan en doet de  rescuetube om. Daarna zwemt hij of zij 50 meter vrije slag naar de keerzijde. De deelnemer klikt dan de rescuetube om de drijvende reddingspop vast en vervoert deze 50 meter naar de finish en dat alles zo snel mogelijk…..

Boardrace

Wanneer iemand in open water in de problemen komt, komen de lifesavers vanuit het strand in actie. Bij de ocean onderdelen, zoals bijvoorbeeld bij Bodewyns favoriete onderdeel de Boardrace, wordt beoordeeld wie dit het beste c.q. het snelste kan. Bij de boardrace gaan de deelnemers na het startsignaal allemaal gelijk het water in, ze springen op hun 3 meter lange board (reddingsplank) en leggen het parcours zittend op hun knieën of liggend peddelend af. Ze keren terug naar het strand om daarna rennend de finishlijn te passeren.

“Ze was zelfs bang in bad”

Dat Bodewyn en Calista de zwemsport gingen beoefenen is eigenlijk verrassend, vertelt  moeder Alise die met haar man Roger mee geweest is naar Italië.

 

“Calista had vroeger echt watervrees; ze was al bang in bad. Bodewyn heeft naast het beoefenen van andere sporten zoals atletiek en BMX-en altijd al gezwommen.

 

In de coronajaren is zijn animo voor het zwemmen sterk toegenomen en ook hij is nu tot het Team NL toegelaten; een mooie prestatie.”

 

Wat mogen we nog van jullie verwachten?

 

Calista: “Ik heb nu een tussenjaar genomen en het komend studiejaar hoop ik een opleiding voeding en diëtetiek te kunnen gaan volgen in Australië, Nieuw Zeeland of Zuid-Afrika. Dat zijn landen waar lifesaving echt een grote sport is, vergelijk het maar met voetbal bij ons. Wanneer ik niet naar het buitenland ga, overweeg ik een studie aan de HAN in Nijmegen.

Ik ben al weer flink aan het trainen want het komend jaar is er een EK in Polen en over twee jaar een WK in Australië. Daar wil ik natuurlijk graag bij zijn.” Bodewyns toekomstplannen zijn minder concreet. Op het EK in Polen hoopt de vierdejaars Agora-leerling ook te mogen presteren, maar of hij later bij de marine gaat of gewoon misschien wel tegelzetter wordt, valt nog te bezien”, zegt hij nuchter tot besluit.