VerhalenPieter Knippenberg

Van het dorp, voor het dorp: “De dorpsraad van Grathem heeft toekomst maar is ook aan verjonging toe”

Grathem / Midden-Limburg

Nagenoeg ieder dorp in de regio waar Hallo Magazine verschijnt, heeft een dorpsraad of een gemeenschapsraad als belangenbehartiger voor de inwoners van het dorp. Zo ook in Grathem waar de Stichting Dorpsraad Grathem op 8 december 2006 het levenslicht zag. De oprichting van de raad had natuurlijk alles te maken met de gemeentelijke herindeling in de regio, waardoor Grathem één van de zestien Leudalkernen werd. Voorzitter Theo Rittersbeek is net als zijn vijf medebestuurders al vanaf de start lid van de Grathemse dorpsraad. Met hem ging Hallo Magazine onder de rook van de oude Sint Severinuskerk in het parochiecentrum aan het kerkplein in gesprek.

 

Vaak zijn leden van een dorpsraad geboren en getogen bewoners van het dorp zelf. Theo Rittersbeek is dit niet en zijn tongval verraadt dat hij mogelijk uit een zuidelijker deel van onze provincie komt. Dat blijkt bij navraag ook zo te zijn. Theo Rittersbeek is in 2000 vanuit Posterholt naar Grathem verhuisd en vóór die tijd had hij in het geheel geen binding met zijn huidige woonplaats. Theo Rittersbeek, die zich zelf een echte verenigingsman noemt, was heel actief in het Posterholtse verenigingsleven. Na zijn aankomst in Grathem werd hij al snel secretaris van een buurtvereniging. Een paar jaar later, na het bezoeken van enkele bewonersavonden, volgde het verzoek lid van de nieuwe dorpsraad te worden. Hij stemde toe en werd voorzitter van de raad. Tot op de dag van vandaag is hij dat nog steeds.

16 jaar dorpsraad in Grathem, heeft dat ook iets opgeleverd?

Theo Rittersbeek: “Ja hoor, op een aantal terreinen heeft de dorpsraad een wezenlijke rol kunnen spelen. We zijn als dorpsraad sterk betrokken geweest bij de totstandkoming van de Brede Maatschappelijke Voorziening in ons dorp. Grathem had een oud schoolgebouw, een aparte peuterspeelzaal en een gymzaal en die zijn vanaf 2012 in een nieuw multifunctioneel gebouw met meerdere gebruikers ondergebracht; zondermeer een aanwinst voor het dorp.

 

Om te weten wat er leeft onder de Grathemse bevolking, hebben we de bewoners in 2008 een enquête voorgelegd met maar liefst zestig meerkeuze vragen. We hebben de enquêteformulieren persoonlijk afgegeven en ook weer opgehaald. De respons was met bijna 80% heel goed. Op basis van een grondige analyse van de gegeven antwoorden konden we nu objectief vaststellen wat er sterk leefde in de gemeenschap. Uit de reacties bleek dat er een grote behoefte was aan starterswoningen en woningen voor senioren. De terugkeer van een supermarkt was ook een vaak genoemde wens. Andere vaak gemelde items waren de verkeersveiligheid in het dorp en het behoud van historische panden zoals de Grathemer molen.

We zijn met die onderwerpen aan de slag gegaan en de gewenste supermarkt is er gekomen. Om die winkel in stand te houden zullen de mensen van Grathem daar wel hun boodschappen moeten doen,” stelt Rittersbeek, “anders is het voor de ondernemer niet interessant.

De oude Grathemer molen is inmiddels aangekocht door de Stichting Het Limburgs landschap. Ze wordt opgeknapt en waarschijnlijk wordt er een molenaarsopleiding in onder gebracht.

Ten aanzien van de verkeersveiligheid zijn een aantal onveilige situaties in het dorp aangepakt. Jammer genoeg bleek niet voor alle knelpunten een oplossing te zijn. Je kunt nu eenmaal niet overal straten inrichten voor eenrichtingsverkeer en ook landbouwverkeer is moeilijk te weren vanwege de plaatselijke situatie in het dorp.


In Grathem is al jarenlang weinig of niet gebouwd hoewel er een grote behoefte aan nieuwe woningen is. Veel jongeren willen hier graag blijven wonen. Diverse plannen zijn om uiteenlopende redenen gestrand, waardoor enkel inbreidingslocaties voor bebouwing in aanmerking zijn gekomen. Doordat onze voetballers nu actief zijn op het nieuwe sportcomplex in Kelpen-Oler, zijn er nieuwe mogelijkheden gekomen. De voormalige voetbalvelden zouden een uitstekende plek voor nieuwbouw zijn en daar staan wij als dorpsraad volledig achter.

Een groep van twaalf toekomstige bewoners is inmiddels bezig om met een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) daar woningen te gaan bouwen. Wanneer daar gebouwd kan worden, ontstaat er ook enige doorstroming, al heb ik daar nog enige twijfel bij. De huizenprijzen zijn ook in Grathem voor starters momenteel nagenoeg onbetaalbaar.”

 

Werkgroepen

De dorpsraad van Grathem kent een heldere organisatiestructuur. Onder het bestuur ressorteren een vijftal werkgroepen die zich bezig houden met thema’s als verenigingen, het buitengebied, jeugd, wonen/werken/veiligheid en welzijn. Theo Rittersbeek licht de werkzaamheden van de werkgroepen toe waarbij hij en passant opmerkt dat een verjonging van het bestuur voor de raad en voor Grathem een goede zaak zou zijn.

 

De toekomst

Heeft een dorpsraad anno 2022 nog wel een toekomst? Volgens voorzitter Theo Rittersbeek in ieder geval wel. “Rittersbeek: “Er blijft absoluut behoefte aan een dergelijke belangenbehartiger. Wij helpen en faciliteren bewoners met raad en daad en we merken dat daar echt behoefte aan is. Ook pakken wij ideeën op die in de gemeenschap leven en gaan daarmee aan de slag.

Zelf heeft de Dorpsraad in januari 2014 een “Samen Tafelen” in het leven geroepen dat nu nog steeds aan de behoefte voldoet.

Dit jaar is het initiatief genomen een repaircafé te starten. Op 9 april gaan we voor het eerst beginnen. Het is echt méér dan een plek waar je kapotte spulletjes kunt laten repareren. Het moet ook een ontmoetingsplek worden. Het past naadloos aan bij onze doelstelling, want het versterken van de leefbaarheid van Grathem staat bij ons hoog in het vaandel.”

 

Meer informatie over de Dorpsraad van Grathem:

www.dorpsraadgrathem.nl