Verhalen

Wensbus keert als Burgerbus terug in Heibloem na twee jaar afwezigheid

Heibloem / Midden-Limburg

Wanneer je in het kleine Heibloem woont en je moet ergens naar toe en je beschikt niet over eigen vervoer, dan kan dat problematisch zijn. De busonderneming die het openbaar vervoer verzorgt, komt maar een paar keer per dag langs het dorp en met een kort ritje naar Panningen bijvoorbeeld is onnodig veel tijd gemoeid. De bus rijdt of via Meijel of via Roggel en dat is niet bepaald de kortste weg. Dankzij het omgevingsfonds van Coöperatie Zuidenwind beschikt Heibloem vanaf volgende maand wederom over een eigen bus, de Burgerbus Heibloem. Voor de inwoners kan dan weer vervoer op maat geregeld worden.

 

Bart Pieterson en Dirk Overgaauw uit Heibloem waren al eerder chauffeur bij het vorige wensbusproject in hun dorp. Tijdens ons gesprek wordt duidelijk dat zij de coöperatieve gedachte een warm hart toedragen. Beiden zijn nauw betrokken bij de doorstart van de wensbus. Bart Pieterson: “Ik kreeg de vraag of ik kartrekker, zeg maar coördinator van de wensbus wilde worden. Ik woon nu vier jaar in Heibloem en wil graag wat voor mijn nieuwe woonplaats betekenen. Daarom heb ik deze vrijwilligersfunctie op mij genomen.”

 

Kleine kernen bereikbaar houden

Van 2017 tot 2020 had Heibloem al de beschikking over een wensbus. Het was destijds een initiatief van de provincie Limburg. De wensbussen hadden als doel om kleine kernen in Limburg bereikbaar te houden omdat het openbaar vervoer in sommige dorpen in Limburg gedeeltelijk of volledig afwezig was en opstapplaatsen van het openbaar vervoer lagen vaak te ver buiten de dorpskernen.

De chauffeurs van de Heibloemse wensbus brachten tegen een kleine vergoeding dorpsgenoten van A naar B.  Vanaf 2020 rijdt de wensbus, die door de provincie financieel ondersteund werd, echter niet meer.

Het aantal te vervoeren passagiers daalde in de coronaperiode zo sterk dat de bus in Heibloem niet meer aan de vereiste vervoersaantallen kon voldoen. “Jammer,” zegt Pieterson. “We hadden een grote groep vrijwilligers en de werkgroep Wensbus Heibloem had zich geweldig ingezet voor dit project dat de leefbaarheid in ons dorp echt ten goede kwam.

 

HELD: Heibloem Energiek Leefbaar Duurzaam

Dirk Overgaauw: “Samen met Zuidenwind, een coöperatie van burgers die een duurzame samenleving dichterbij wil brengen en die als hoofddoel heeft windenergie te realiseren, is een dorpscoöperatie met de naam HELD opgezet. De vier letters van het woord HELD staan voor Heibloem Energiek Leefbaar Duurzaam. Onder de vlag van HELD is een werkgroep Burgerbus Heibloem opgericht en daarmee is het wensbusproject Heibloem weer nieuw leven ingeblazen. Deze keer is het niet de provincie Limburg die faciliteert maar het Omgevingsfonds van Zuidenwind. De coöperatie exploiteert bij Heibloem twee windmolens en een gedeelte van de opbrengst komt via dit Omgevingsfonds ten goede aan Heibloem. Zuidenwind heeft het mogelijk gemaakt dat wij een splinternieuwe bus voor personenvervoer kunnen leasen waardoor wij inwoners van Heibloem weer op maat kunnen gaan bedienen. Het is een zespersoons bus. Elektrisch natuurlijk want Zuidenwind en HELD hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan.”

Bart Pieterson: “Het wensbusconcept is nagenoeg gelijk aan de vorige opzet. Onze bus rijdt met vrijwilligers, die om praktische redenen, denk aan verzekeringen en dergelijke, allen lid van HELD zijn.

 

Mensen die een rit willen maken kunnen ons één dag van te voren bellen op nummer 0475-227059. Een van onze planners maakt dan een afspraak en de volgende dag staat de bus op het vastgestelde tijdstip voor de deur. Door de week rijden we van 8.00 uur tot 18.00 uur ’s avonds. Op zaterdag rijden we van 9.00 uur tot 16.00. Op zondag staat de bus stil. Om onze vervoersplanning rond te maken en om een nog groter draagvlak te krijgen kunnen we nog een aantal vrijwilligers gebruiken en dan beschikken we een poule van twintig mensen. Wanneer iemand belangstelling heeft, is een mailtje naar mij welkom (burgerbus@heibloem.nu). Personen die wij binnen Heibloem vervoeren betalen voor een rit slechts één euro. Voor ritten tot tien kilometer buiten het dorp vragen wij twee euro en voor een rit tot twintig kilometer wordt drie euro in rekening gebracht. Ook verenigingen kunnen in overleg van de bus gebruik maken. De burgerbus moet op meerdere terreinen de leefbaarheid in het dorp stimuleren. We gaan in ieder geval in april van start en daar maken we een mooi feestje van.”

 

Fusie met gemeenschapsraad per 1 januari 2022

De gemeenschapsraad Heibloem en HELD  hebben overigens besloten om te gaan fuseren en zijn per 1 januari van dit jaar onder de vlag van HELD actief. Door hun krachten te bundelen denken ze meer te kunnen betekenen voor hun dorp. Dirk Overgaauw is de eerste voorzitter van HELD. Volgens Overgaauw  is HELD bezig met meerdere projecten waaronder dus ook de Burgerbus. HELD, dat volgens Overgaauw kan rekenen op steun onder de bevolking,  wil zich ook actief inzetten voor woningbouw voor jong en oud in Heibloem. De organisatie was ook al actief betrokken bij de succesvolle actie om de basisschool voor het dorp Heibloem te behouden.