Verhalen

“Wij maken het onze gasten zo gemakkelijk mogelijk” Zonnebloemafdelingen Haelen, Heythuysen en Horn zijn enthousiast over de rolstoelfiets

Leudal

Pakweg één jaar geleden kregen de Zonnebloemafdelingen Haelen-Nunhem, Heythuysen en Horn, die alle drie deel uitmaken van de regio-afdeling Leudal van de Zonnebloem, de beschikking over een tweetal rolstoelfietsen en éen duo-fiets. Met deze speciale fietsen kunnen mensen die minder mobiel of rolstoel gebonden zijn, samen met een zogenaamde fietsvrijwilliger fietstochtjes door de omgeving maken. De twee rolstoelfietsen staan startklaar bij Zorgcentrum Beek en Bos in Heythuysen en bij Zorgboerderij klooster Keyserbosch in Neer. De duo-fiets is ondergebracht bij Zorgboerderij Casquettenhof in Horn. Eén telefoontje naar deze zorginstellingen volstaat al om een fiets te reserveren. Hugo Boesten is bestuurslid van de Zonnebloem afdeling Heythuysen en hij schroomt er ook niet voor in de weekenden als fietsvrijwilliger aan de slag te gaan. Hugo Boesten: “Wij maken het dan voor onze gasten zo gemakkelijk mogelijk en komen hen met de rolstoelfiets thuis ophalen. Wij gunnen iedereen een ritje op deze fiets.”

Spannend

Volgens Hugo is het voor iemand die de eerste keer een tochtje met de rolstoelfiets maakt,  best wel spannend. “Het is voor veel mensen al weer lang geleden dat ze op een fiets aan het verkeer deelnamen, daarbij moet je je ook helemaal overleveren aan de fietser. Dat kan een  fietsvrijwilliger van de Zonnebloem zijn, een familielid of een bekende, die door ons vooraf grondig geïnstrueerd wordt. Onlangs heb ik de zus van een bewoner van Beek en Bos uitgelegd hoe de fiets werkte en daarna heeft zij met haar broer een fietstocht rondom Heythuysen gemaakt. Ze hebben alweer plannen voor een volgende tocht die dan mogelijk richting Heibloem gaat. De elektrisch aangedreven rolstoelfietsen hebben door hun twee accu’s afhankelijk van het landschap - vlak of heuvels - en het gewicht van de gebruikers een flinke actieradius van zo’n zestig tot 120 kilometer. Je kunt dus een behoorlijke afstand afleggen. Ik merk dat mensen het heerlijk vinden om weer eens op plaatsen te komen waar ze vroeger veel zijn geweest. Een van onze gasten vertelde mij na de fietstocht dat hij weer genoot van het voelen van de wind in zijn gezicht. Die beleving had hij lang gemist en dat ooit zo vertrouwde gevoel herbeleven deed hem goed. Het samen fietsen met mensen door de omgeving die hen zo bekend is, roept ook allerlei herinneringen op die ze graag met de begeleidende fietser delen.”

Wennen

Ook de startende fietsvrijwilliger moet  natuurlijk even wennen aan de rolstoelfiets, maar na een goede instructie levert dat volgens Hugo Boesten geen problemen op. De rolstoel wordt op een ruime kantelbaar plateau gereden en daarop stevig vergrendeld. Wanneer iemand geen eigen rolstoel heeft, dan kan deze geleend worden bij de instelling waar de fiets gestationeerd is. Omdat het geheel van fiets, bestuurder en passagier best zwaar is, kent de fiets een wegrijdhulpfunctie. Dat is een knop op de fiets die je indrukt bij het wegrijden. Deze wegrijdhulpfunctie zorgt voor extra ondersteuning doordat deze de fiets al in beweging brengt. Hierdoor is er niet veel kracht nodig om weg te rijden.

“Ze hebben genoten”

Wanneer iemand een fiets wil reserveren voor een mooie tocht door de omgeving of om bijvoorbeeld een terrasje te bezoeken, volstaat slechts één telefoontje naar de gekozen zorginstelling. De rest wordt helemaal voor de gast geregeld en op het afgesproken tijdstip staat de fietsvrijwilliger met de rolstoelfiets voor de deur. Hugo Boesten: “Binnen onze regio hebben wij geregeld overleg waarbij we onze ervaringen uitwisselen en ook kunnen wij een beroep doen op elkaars fietsen. Op 28 juni hebben we met meerdere regio’s, een schitterende fietstocht met elektrische Zonnebloemfietsen georganiseerd. Met elf rolstoelfietsen en één duo-fiets. vertrokken wij vanaf Sint Elisabeth’s hof in Haelen voor een mooie tocht door het buitengebied naar Helden-Panningen om vervolgens weer naar Haelen terug te keren. Onze passagiers hebben ervan genoten.”

Animo

De animo om een ritje op de rolstoelfiets te maken, is groeiende meent Hugo Boesten. De drie Leudalafdelingen promoten het gebruik van de fiets bij hun eigen buitenactiviteiten maar ook bij Zonnebloemafdelingen in de omgeving die niet over een rolstoelfiets beschikken.

Meer informatie

De Zonnebloemrolstoelfietsen zijn er voor iedereen met een fysieke beperking die er gebruik van wil maken; er hoeft geen relatie met de Zonnebloem te zijn. Voor de kosten hoeft hopelijk niemand het te laten. Voor een hele dag betaal je tien euro en voor één dagdeel slechts vijf euro. De fietsvrijwilligers in Heythuysen, Haelen en Horn kunnen de vraag tot nu toe aan, maar wanneer iemand graag als fietsvrijwilliger aan de slag wil gaan, is hij of zij van harte welkom. Voor meer informatie over het ‘werk’ als fietsvrijwilliger en voor informatie over het reserveren van de rolstoelfiets zie de websites van de Zonnebloemafdelingen van Heythuysen, Haelen en Horn. 

www.zonnebloem.nl/Heythuysen,

 www.zonnebloem.nl/Horn,

www.zonnebloem.nl/Haelen