Overheid

Nederweert: Nieuw beleid voor plattelandswoningen en RvR-woningen

 

Op dinsdag 19 februari vond een informatieavond plaats over nieuw beleid voor plattelandswoningen en Ruimte voor Ruimte (RvR)-woningen.

Deze woningen kunnen niet worden gezien als reguliere burgerwoningen en ze nemen ook een andere plek in de milieuwetgeving in.

Tijdens de bijeenkomst bleek dat het onderwerp nog veel vragen oproept. We geven u daarom een korte toelichting en we blikken ook terug op de avond.

Wat zijn plattelandswoningen

Zoals gezegd zijn plattelandswoningen en RvR-woningen geen reguliere burgerwoningen. Een plattelandswoning is een bedrijfswoning bij een agrarisch bedrijf die bewoond wordt door een burger. Een bedrijfswoning hoort bij een agrarisch bedrijf als ze beide in hetzelfde bouwvlak vallen.

In het bestemmingsplan is opgenomen dat burgers niet in een bedrijfswoning mogen wonen. Om deze strijdigheid op te heffen, bestaat de mogelijkheid van het herbestemmen van de woning tot plattelandswoning. Het toegelichte beleid geeft aan wanneer het mogelijk is een vergunning te krijgen voor een plattelandswoning.

Wat zijn RvR-woningen?

Een RvR-woning is in het verleden toegestaan, omdat er een koppeling was gelegd met het slopen van stallen. Dit is gedaan in een periode dat er minder bekend was over de gezondheidsaspecten van het wonen bij een veehouderijbedrijf. Daarom staat in de wet dat ze minder beschermd worden tegen geur van agrarische bedrijven. Daarnaast bestaan er ook woningen bij agrarische bedrijven die gestopt zijn.

Als mensen deze woningen puur als woning willen gebruiken, dan ontstaat ook weer strijd met het bestemmingsplan. Om die strijdigheid op te heffen, moet de bestemming gewijzigd worden naar wonen. Ook hier geeft het toegelichte beleid aan wanneer het mogelijk is de woning her te bestemmen tot burgerwoning.

Wat regelt het nieuwe beleid?

Het nieuwe beleid gaat over het woon- en leefklimaat bij deze drie typen woningen. Uitstoot van agrarische bedrijven moet aan regels voldoen; ze mogen niet te veel op woningen uitstoten. Als aan die regels wordt voldaan, is er sprake van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat bij die woning. Eerder was het beleid van de gemeente soepel. In 2016 zijn onderzoeken naar de gezondheid van het wonen bij veehouderijen gepubliceerd. Daaruit blijkt dat er gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan het wonen dicht bij veehouderijen. Door die onderzoeken is het nieuwe beleid strenger geworden. De uitstoot op de woningen moet vergelijkbaar zijn met reguliere burgerwoningen, anders wordt geen medewerking verleend aan een vergunning of bestemmingsplanwijziging.

Kent u de bestemming van uw woning?

Misschien twijfelt u over de bestemming van uw eigen woning. Misschien kent u de bestemming, maar weet u niet of uw woning gelegaliseerd of omgevormd kan worden. U kunt navraag doen naar de bestemming van uw woning bij de gemeente, bij medewerkers van team Ruimte en Wonen. Ook kunnen zij een eerste check doen naar de vergunbaarheid. Als uit een eerste check volgt dat er een reële kans is dat de woning omgezet kan worden naar een plattelandswoning of RvR-woning, dan kunt u hiervoor een aanvraag indienen. Bij deze aanvraag zal dan met onderzoeken aangetoond moeten worden dat voldaan wordt aan de voorwaarden zoals opgenomen in het beleid.

Wat is er op de infoavond besproken?

Op de bijeenkomst waren zo’n 30 inwoners aanwezig. Velen van hen gaven aan zelf een woning te bezitten waarvan zij niet weten of deze verkoopbaar is. Veel woningen zijn al lang geleden afgesplitst van agrarische bedrijven. Of de bedrijven zijn al lang geleden gestopt. De discussie ging met name in op de financiële consequenties van het niet kunnen verkopen van een woning.

De gemeente heeft geen zicht op de verkoop van woningen. Ze heeft daarom ook geen zicht op de aantallen illegale woningen. Wethouder Voss heeft toegezegd na te zullen gaan of een inventarisatie van deze woningen mogelijk is. Uiterlijk 1 augustus 2019 zal dit teruggekoppeld worden.