Overheid

NL-Alert ontvangen: laad ‘m op en laat ‘m aan

Limburg

Anja (78) schonk net een kopje koffie in, vriendin Toos (77) zat al op het zonnige balkon. Opeens ontving Anja een NL-Alert op haar mobiele telefoon. Daarin stond dat het tuincentrum om de hoek in brand stond. Anja: “Op advies van NL-Alert sloten we ramen en deuren en deden we de ventilatie uit”. 

 

NL-Alert

NL-Alert waarschuwt en informeert u over noodsituaties, bijvoorbeeld bij een grote brand, gifwolk of terroristische aanslag. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u meer informatie en updates kan vinden. NL-Alert ontvangt u op uw mobiel. Het is wel belangrijk dat uw mobiel opgeladen is én aanstaat. Staat uw mobiel uit, dan mist u het NL-Alert. Zo bent u niet op de hoogte van een noodsituatie in uw buurt. 

Brand

“Eerlijk gezegd schrok ik behoorlijk toen ik het NL-Alert op mijn mobiel ontving. Rook van zo’n brand kan natuurlijk gevaarlijk zijn voor je gezondheid”, vertelt Anja. “Buiten hoorden we brandweerauto’s voorbijkomen. Bij de lokale tv-zender zagen we het tuincentrum in brand staan. De brand was snel onder controle”. 

Telefoon opladen en aan zetten

“Gelukkig was ik bij Anja”, zegt Toos. “Mijn telefoon stond uit, dus het NL-Alert kwam bij mij niet binnen. Stom natuurlijk, want op die manier was ik niet op de hoogte gesteld van de brand in de buurt. Voortaan staat mijn mobiel altijd aan”. 

Alarmgeluid

U ontvangt NL-Alert op uw mobiel. U hoeft niets te doen om NL-Alert in te stellen. Wel moet uw mobiel opgeladen zijn én aanstaan om NL-Alert te ontvangen. Als er een NL-Alert op uw mobiel binnenkomt, hoort u een hard en doordringend alarmgeluid. Dat klinkt anders dan een normaal bericht. 

Buren informeren

Sommige mensen denken dat de ‘vaste lijn’ voldoende is om bereikbaar te zijn, en hebben hun mobiele telefoon uitstaan. Of zeggen: “als ze mij nodig hebben, weten ze me wel te vinden”. Herkent u dit bij mensen in uw buurt? Het kan belangrijk zijn om altijd bereikbaar te zijn. Een NL-Alert krijgen we immers niet zomaar. Dan is het wel een veilig idee om te weten dat ook de mensen in uw buurt op de hoogte zijn. Ook zij weten zo wat er aan de hand is en wat ze moeten doen. Bent u de buurtbewoner die de meeste buren wel kennen? Ga het gesprek met uw buren aan. En geef uw buren deze boodschap mee: Laad ‘m op en laat ‘m aan. 

Informatie

Kijk voor meer informatie op de website: www.nl-alert.nl.