IKL roept op om strooizout alleen te gebruiken als het écht nodig is. De laatste dagen worden miljoenen kilo’s zout gestrooid. En naast gemeenten, Rijkswaterstaat en aannemers strooien burgers mee om tuinpaden en stoepen begaanbaar te houden. Strooizout kan erg gevaarlijk zijn voor tuinvogels. Strooien met zand of houtsnippers is een goed alternatief in tuinen en parken.
Nu er sneeuw ligt in onze provincie hebben vogels moeite met het vinden van voedsel. Veel mensen helpen de vogels daarom een handje door het aanbieden van voedsel. Natuurlijk is het nog beter om te zorgen dat jouw tuin ook natuurlijke voeding biedt. Maar hoe dan ook de tuinvogels worden op deze koude dagen niet vergeten!
Dat is goed ook want met deze koude nachten kan een klein vogeltje in één nacht tot wel 10 a 15% van haar lichaamsgewicht verliezen. Iets dat vaak vergeten wordt tijdens deze kou is het aanbieden van water, waardoor vogels sterven aan vochtgebrek.
Het water dat voorhanden is is vaak niet goed voor ze. Dit komt door de miljoenen kilo’s strooizout die de laatste dagen worden gebruikt om onze wegen in Limburg veilig te houden (laten we vooropstellen dat veilig van a naar b kunnen noodzakelijk is).
Het strooizout vermengt met het water waardoor en een pekelwater ontstaat. Deze pekel heeft een lager vriespunt waardoor het minder snel vastvriest en dus ook minder glad wordt. Door het strooizout ontstaan plassen met pekelwater op het wegdek of op verharding.
Omdat er zo weinig water aangeboden wordt is dit een ideale drinkplek voor vogels. Echter dit water is zout! Daardoor worden de vogels ziek en suf en krijgen ze alleen maar meer dorst. En met deze koude omstandigheden kan dat dit de dood betekenen voor veel tuinvogels.
Meer tips lezen over vogels in de tuin? Neem eens een kijkje op onze kennisbank.