Overheid

Voedselbank; steuntje in de rug voor huishoudens

Nederweert

Ruim 1 miljoen mensen in Nederland ondervinden dagelijks de gevolgen van armoede. Om huishoudens die het hard nodig hebben een steuntje in de rug te geven, verstrekt Voedselbank Weert wekelijks zo’n 200 voedselpakketten aan gezinnen in de regio Weert, Nederweert en Cranendonck.

De voedselbank helpt mensen die rond moeten komen van een besteedbaar inkomen onder de armoedegrens door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Sinds oktober 2018 is er ook een uitgiftepunt in Nederweert.

Kennismaken

Wat doet de voedselbank nu precies, hoe organiseert zij haar activiteiten en hoe komt ze aan voldoende voedsel? Op vrijdag 16 oktober, een dag voor Wereldarmoededag, bezocht wethouder Carla Dieteren de Voedselbank Weert om antwoord te krijgen op deze vragen en om kennis te maken.

Het werk achter de schermen

De voedselbank haalt gratis voedsel op bij lokale supermarkten en bedrijven, ontvangt voedsel van het regionale distributiecentrum, neemt deel aan inzamelingsacties en ontvangt voedsel van betrokken particulieren. Hieruit worden pakketten samengesteld die wekelijks op vrijdag worden uitgegeven aan mensen die voor deze voorziening in aanmerking komen.

 

Inzet met hart en ziel

Frank Sweegers, secretaris: “Het zijn allemaal vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor de voedselbank en de hele organisatie runnen. Het unieke van onze organisatie is dat niemand betaald wordt, van de top (Voedselbanken Nederland) tot de mensen op de werkvloer. Elke euro wordt besteed aan de doelgroep waar we voor werken. Van onze klanten verwachten wij dat zij meewerken aan het vinden van een oplossing voor hun financiële probleem. We noemen dat ‘Geen pakket zonder traject’. De maximale tijd dat iemand gebruik mag maken van de voedselbank is drie jaar.”

 

Uitdagingen waar de voedselbank voor staat

  • Het vinden van mensen ‘onder de radar’: voor veel (potentiële) cliënten is de stap naar de voedselbank nog heel erg groot, uit onwetendheid of schaamte. Ook in Nederweert willen we graag meer mensen helpen. Dus aan iedereen die mogelijk in aanmerking komt, willen we de oproep doen om contact op te nemen. Een gesprek, een rondleiding of een korte kennismaking kan wellicht de angst of schroom wegnemen om gebruik te maken van de dienst die wij met hart en ziel aanbieden.
  • Het verkrijgen van voedsel: steeds meer supermarkten gaan voedselverspilling tegen door hun producten die tegen de houdbaarheidsdatum lopen, tegen lage prijzen aan te bieden aan de consument. Dit brengt voor ons grote zorgen voor de toekomst, waarin we een toename verwachten van mensen die een beroep moeten doen op de voedselbank.
  • Het vinden van middelen: de voedselbank is een professionele organisatie die aan strenge eisen moet voldoen voor wat betreft voedselveiligheid, hygiëne en werkomstandigheden. Tel daarbij op dat onze busjes vaker en steeds verder moeten rijden om voedsel op te halen. Gelukkig kunnen we rekenen op steun van de deelnemende gemeenten, maar het blijft een jaarlijkse zorg om de exploitatiebegroting rond te krijgen.
  •  
  •  

Armoede in Nederweert

Wethouder Carla Dieteren: “Belangrijk in de strijd tegen armoede is ervoor te zorgen dat mensen die het overkomt, vanuit hun eigen regie kunnen werken aan het verbeteren van hun leefsituatie. Als gemeente ondersteunen we daarbij en dat doen we op verschillende manieren. Onze samenwerking met de voedselbank is er daar één van. Op dit moment maken ongeveer 15 gezinnen uit Nederweert gebruik van deze voorziening. Ik heb grote waardering voor de vrijwilligers van de voedselbank die er door hun werk mede voor zorgen dat iedereen meetelt en mee kan doen”.

 

Donaties en levensmiddelen zijn welkom!

Wilt u de voedselbank steunen? Donaties en levensmiddelen zijn erg welkom! Maak uw gift over op bankrekeningnummer NL73RABO0125987579 (BIC: RABONL24) van de Stichting Voedselbank Weert o.v.m. ‘Gift’. Levensmiddelen (bij voorkeur lang houdbaar) kunt u op donderdag tussen 09.00 en 15.00 uur en op vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur naar de voedselbank brengen, Het adres is Doctor Schaepmanstraat 17a in Weert. Het is ook mogelijk om levensmiddelen bij u te laten ophalen. Neem hiervoor contact op met Frank Sweegers. Telefoon: 06 - 219 275 65. Denk hier zeker even aan in de tijd van de kerstpakketten. Anderen zijn er erg blij mee!

 

Meer informatie

Lees op de website van Voedselbank Weert wie in aanmerking komt voor voedselpakketten en welke vacatures er zijn: www.voedselbankweert.nl.