Cas Ronckers (26) is afgelopen zomer teruggekeerd naar Roggel. De in dit dorp geboren en getogen singer-songwriter, tegenwoordig optredend onder de artiestennaam Cornelius Leonardus, woont momenteel anti-kraak in een wijk in Roggel die binnen afzienbare tijd wordt afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw.
Voor de markante bard met de weelderige haardos is deze bij voorbaat tijdelijke woonperiode in zijn geboortestreek een ideale bezinningspauze. Heel welkom na een hectisch jaar met deelname aan het TV-programma Talentscouts van SBS6, waarin hij hoge ogen gooide maar de hoofdprijs niet wist te halen, en de release van het debuutalbum In what world. De muziek en teksten zijn allemaal van zijn hand. Hallo Magazine zocht hem op voor een interview met in de binnenzak een aantal van zijn songteksten die zijn te horen op dit nieuwe muziekalbum. Een gesprek met een zanger en liedjesschrijver waarvan radio 3FM-dj Eric Corton ooit zei: "Volgens mij heeft hij geen filter tussen z'n bek en z'n hart."
Cause we just go where the wind blows. Us too. Anywhere is right. If it feels good. I am lost in time (nummer: Love is all)
Waar ik ook ter wereld ben, ik beschouw Roggel en Limburg als mijn thuishaven. Nadat ik ben geslaagd op het voortgezet onderwijs verhuisde ik naar Rotterdam, om in deze stad aan het conservatorium te gaan studeren. Ik ben dus een aantal jaren weg geweest, maar ik voelde mij onmiddellijk weer thuis, fijn en veilig. Het heeft er natuurlijk mee te maken dat in deze streek mijn wortels liggen, mijn familie er woont en dat ik weer eens volop ons dialect kan spreken. Hetgeen niet wil zeggen dat ik voor altijd in Limburg blijf wonen. Maar het landelijke en de rust van hier is wel wat ik zoek. Waarom ik in het Engels zing? Ik vind Engels een dichterlijker taal dan het Nederlands. Ook het Limburgs is poëtischer. Wie weet ga ik in de toekomst ooit nog eens op de Limburgse tour.
I'm a spark in this fire. I get it now (2 x). And I hope it spreads to the corners. Of the Earth and unites us. Let us start this wildfire.(nummer: We are one)
Veel mensen zijn op zoek naar verbinding. Met andere mensen, met zichzelf en met de natuur. Ze zijn deze band in de loop van hun leven kwijtgeraakt. Ik voel dat het mijn taak is en ik zie het zelfs als mijn levensmissie, om een bijdrage aan het herstel te leveren. Je mag dit spiritueel noemen, maar ik ontwijk dit woord liever omdat het bij veel mensen een negatieve, zweverige klank oproept. Ik gebruik liever het woord bewust. Op een bewuste, open manier mensen in contact brengen met hun natuurlijke onderbewustzijn. Ik doe dit vooral met mijn muziek. Ik noem dit 'connection through sound.' Maar ook als therapeut probeer ik op kleinere schaal met één-op-éen contacten via regressie hypnotherapie (alternatieve geneeswijze waarbij ervan uit wordt gegaan dat traumatische ervaringen in het huidige leven als in vorige levens kunnen hebben voorgedaan: red.) mensen te helpen om hun mentale disbalans op te heffen. Daar liggen alle antwoorden, want alle fysieke en emotionele kwalen hebben een mentale oorsprong. Ook ik heb naar deze verbinding moeten zoeken. Vroeger kwam mij het leven als betekenisloos voor. Ik dacht dat het leven toeval was en voelde mij somber en machteloos. Totdat ik besefte dat we wel degelijk met een reden op deze aarde zijn.
It's not this body that defines me. I had to let go of space and time. To find that it's a vessel that provides for me. I'm a Divine being (nummer: Wealthy)
Mijn liedjes bevatten vaak bekrachtigende teksten. Ik wil mensen in hun kracht zetten. Het publiek voelt dat ook aan. Mijn muziek moet je ervaren. Ik noem mijn optreden ook eerder een theatervoorstelling dan een muziekconcert. Ik verbaas mij er eigenlijk over dat er in de popmuziek en op de radio zo weinig diepgaande liedjes zijn. Ik ga in ieder geval verder op dit pad en heb al een kleinere muziekbezetting geformeerd met alleen zang, toetsen en cello, waarmee we in kleine theaters en bewustzijnscentra gaan optreden. Het zijn dus locaties waar niet het bier rijkelijk uit de tap vloeit. Ik wil mensen juist uitnodigen om zichzelf een moment van innerlijke stilte te gunnen. Dan ben je niet een avondje aan het uitgaan, maar aan het ingaan. Op zaterdag 2 maart a.s. zullen we de eerste try-out van zo’n intiem concert geven bij Welcome Home in Baexem, het voormalige Horckerhof. Verder liggen er plannen om in het najaar samen met Lotte Walda, ook een Limburgse singer-songwriter, een theatertour te houden. Angela Groothuizen, mijn coach van Talentscouts, heeft gezegd dat ik ook na het programma om haar hulp mag vragen. Van dat aanbod heb ik tot nu toe geen gebruik gemaakt, maar misschien ga ik dat voor dit project wel doen.
I don't believe that there is anything. That we can't do. And I know we're capable of everything. It's so easy to see. If I can, you can too (nummer: Anything)
We hebben zoveel potentie om een mooie wereld te maken. Maar we nemen onszelf en het leven veel te serieus. Niets is positief of negatief. Het ligt eraan wat je ermee doet. Neem als voorbeeld de achter ons liggende coronatijd. Aanvankelijk zag dat er niet hoopvol uit. Maar mensen stonden op en creëerden nieuwe, vooral lokale, initiatieven zoals zelf groente verbouwen, meer in communities wonen en meer voor de medemens zorgen. Ze stelden zich vragen als: Wat heb ik nodig? Wat is belangrijk? Ikzelf heb in deze periode de opleiding Hypnotherapie en regressie gevolgd en het grootste gedeelte van de teksten en muziek van mijn onlangs uitgebrachte debuutalbum geschreven. En ook heel belangrijk; ik heb in deze periode mijn huidige vriendin ontmoet.
But it's time for change. I will no longer be silent. You brush it off as just a theory. Because you've been made to scared to see (nummer: In what world)
Daarom wil ik met mijn muziek niet alleen mensen in contact brengen, maar hoop ik ook een steentje bij te dragen aan een betere maatschappij. Ik zie dat de wereld aan het veranderen is. We bewegen langzaam van een systeem dat is gebaseerd op geld naar een systeem gebaseerd op liefde. Ik weet dat dit nog niet voor iedereen zichtbaar is. Zet die TV nou maar eens uit (Cas heeft geen TV in zijn huis: red.) En als je denkt dat de oplossing bij de politiek ligt, dan begrijp je het probleem niet. De verandering dient van de mensen zelf te komen. Focus op het positieve, durf van mening te veranderen en ervoor te gaan staan. We hebben meer overeenkomsten dan verschillen. Laat je vooral geen angst aanpraten. En denk je dat het jouw tijd wel zal duren, doe het dan voor de toekomst van onze kinderen. Samen creëren we een mooiere wereld.
De bovenstaande muziektitels van Cas Ronckers zijn onder zijn artiestennaam Cornelius Leonardus te beluisteren op muziekstreamingdienst Spotify. Op zaterdag 2 maart geeft hij, zoals in het interview is vermeld, een muziekvoorstelling in Welcome Home in Baexem (voorheen theaterboerderij Horckerhof).