Zaterdag 14 december heeft Bas Peeters – inmiddels oud-postcommandant van de vrijwillige brandweer Heythuysen – officieel het stokje overgedragen aan zijn opvolger Luuk Meerts. Bas Peeters (45) is al sinds 2005 betrokken bij de vrijwillige brandweer Heythuysen en voor Luuk Meerts (31) begon zijn brandweercarrière in 2019. Nu, vijf jaar later is hij benoemd tot postcommandant in Heythuysen.
Overigens heeft de praktische overdracht van het commando al per 1 november plaats gevonden en was afgelopen zaterdag de feestelijke ceremoniële overdracht.
De meest voor de hand liggende plaats voor een gesprek met de scheidende en nieuwe commandant van de vrijwillige brandweer Heythuysen is natuurlijk op de brandweerkazerne Meerkamp 6 in Heythuysen.
Zowel Bas als Luuk zijn ook professioneel in dienst bij de Veiligheidsregio Limburg-Noord.
“Ik ben weliswaar sinds 1 januari 2005 officieel lid van de vrijwillige brandweer, maar ik heb wel al eerder een kijkje in de keuken mogen nemen tijdens oefenavonden van de brandweer,” kijkt Bas terug. “In 2018 ben ik benoemd tot commandant.”
Luuk Meerts heeft min of meer een zelfde pad bewandeld. “Ik ben in 2019 ook als vrijwilliger begonnen bij de brandweer Heythuysen en in 2022 beroepsmatig als medewerker incidentbestrijding bij de brandweer Roermond aan de slag gegaan. Eerder was ik werkzaam in de jeugdzorg en nu dus commandant van de post Heythuysen. Al met al is het inderdaad allemaal vrij snel gegaan,” beaamt Luuk.
Voor veel jonge mannen en misschien ook vrouwen lijkt de brandweer een spannend beroep. Luuk kan dat min of meer beamen. ”Het is inderdaad een spannend beroep maar vooral ook een uitdagend beroep waarin je als persoon echt wordt uitgedaagd. Als de pieper gaat weet je niet voor welke situatie je komt te staan. De reden waarom ik bij de brandweer ben gegaan is mede door mijn oom Hans Peskens die ook brandweercommandant was en waarmee ik vaker op oefening ben meegegaan.”
Zo heeft ieder zijn eigen motivatie om een dienende rol te gaan vervullen in de maatschappij. Bas: “Zo rond mijn vijfentwintigste was ik min of meer zoekende wat ik eigenlijk wilde gaan doen. Waar ik toen op dat moment mee bezig was schonk mij toch niet die voldoening waarnaar ik zocht. Ik had wel altijd een soort hang naar spanning en avontuur en alsof het toeval het zo wilde kwam ik bij de brandweer van Heythuysen terecht die net een activiteit in uniform had. Dat vond ik mooi en dat was voor mij de trigger om mij aan te sluiten bij de brandweer.”
Wat wordt eigenlijk van een brandweercommandant verwacht? Een vraag die voor oud-commandant Bas Peeters best moeilijk te beantwoorden is. “Dat is een lastige vraag. Ik zie het in eerste instantie als een erebaan maar wel een baan met een grote verantwoordelijkheid. Je bent eindverantwoordelijke over een groep van 28 medewerkers met vijf operationele taken die je 24/7 in dienst moet houden en die opgeleid moeten worden en geoefend moeten blijven, gekleed moeten worden en moeten werken volgens een sluitend rooster.”
Luuk erkent zich in die taak en heeft daarover goed nagedacht. “Ik werk graag met mensen en toen Bas aangaf te gaan stoppen als commandant was dat voor mij een mooie kans om met de begeleiding van Bas mij verder te ontwikkelen.”
In principe is de baan als brandweercommandant een 24-uurs baan maar je hebt natuurlijk ook je privéleven. Dat betekent natuurlijk dat het thuisfront daarin mee moet gaan. “Gelukkig staat mijn vriendin achter mijn keuze, zeker ook omdat zij weet wat een dergelijke taak inhoudt.”
In de commandoperiode van Bas hebben zich natuurlijk moeilijke incidenten afgespeeld maar zijn ook successen geboekt.
“Wat zeker een succes genoemd mag worden is de samenwerking met de post Roggel en post Grathem en de op handen zijnde realisatie van een nieuwe kazerne op een toekomstbestendige locatie,” kijkt Bas terug maar tegelijk ook vooruit.
“En natuurlijk mogen wij ons eeuwfeest in het bijna afgelopen jaar niet vergeten! Dat was een mooi succes waarmee wij ons als brandweer hebben gepresenteerd en waarbij we alle medewerking van het verenigingsleven, het bedrijfsleven en de inwoners van Heythuysen hebben gehad. Zowel vanuit het dorp maar ook uit de omgeving hebben we heel mooie en positieve reacties ontvangen. Een betere uitkomst hadden we ons niet kunnen wensen.”
Natuurlijk heeft de natuurbrand in de Meinweg in Herkenbosch in april 2020 zijn sporen nagelaten. “Hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt, maar die natuurbrand van de Meinweg was voor ons ook een verademing,” vindt Bas. “De brand was in de coronaperiode en dat was voor iedereen maar zeker ook voor ons een lastige tijd. Bij een uitruk moesten we met zes personen in een brandweervoertuig zitten terwijl dat in de periode van lockdown tegen de geldende regels was. Dat was vaak schipperen tussen de maatschappelijke opvattingen en de noodzaak in een kritieke situatie. Dat was best een moeilijke periode omdat er soms intern tegenstellingen waren terwijl we toch met elkaar in verbinding moesten blijven. Mensen bleven thuis, je zag elkaar niet meer zo vaak. Toch hebben we ook bij deze natuurbrand op de Meinweg in Herkenbosch gelukkig ons steentje kunnen bijdragen. Achteraf is deze natuurbrand echt een aanjager geweest om meer weten te komen, te leren en te ontwikkelen, ook op landelijk niveau, waardoor er nu nieuw lesmateriaal is ontwikkeld.”
Inmiddels heeft Luuk Meerts de teugels van de vrijwillige brandweer Heythuysen overgenomen. “Bas heeft het korps heel goed achter gelaten, besluit Luuk. “Wat dat betreft kom ik in een gespreid bedje. Of ik echt een andere koers ga varen denk ik niet.
Dat kan over twee jaar natuurlijk anders zijn als er een nieuwe situatie gaat ontstaan als de brandweer Roggel en de brandweer Heythuysen samen gaan in de nieuwe kazerne.
Eén ding is zeker, de post Heythuysen is een fijne post om mee te werken”.