Expositie “KUNST 3.0” Terugkijken via de ‘derde’leeftijd’ middels een tentoonstelling

Vlasstraat 30, 6093 EG Heythuysen
28 - Oct - 2018 - 18 - Nov - 2018

Met deze wellicht wat zakelijke titel, willen de exposanten aangeven dat ze zich in de derde leeftijd bevinden. Een moment waarop je al iets hebt om op terug te kijken en dat doen ze via een expositie van hun werken uit de afgelopen periode. 

Alle deelnemers komen uit Heythuysen en kennen elkaar vanuit hun opleidingen aan de academie of via de regionale omroep. Enkele groepsleden zijn regelmatig betrokken bij de samenstelling van exposities bij Galerie Bont & Blauw. Vandaar de keuze voor deze galerie om hier ook hun eigen werk te presenteren.

Antoine Bongers

Antoine Bongers noemt zich een gepassioneerd concertfotograaf. Hij probeert om de gedrevenheid van de artiesten op zijn foto’s vast te leggen. Als er dan ook nog sprake is van een spannende verlichting dan komen er aansprekende beelden tevoorschijn.

De muzikanten moeten bij voorkeur actief bewegen met als gevolg dat de toeschouwer uitgenodigd wordt om stil te staan bij de foto.

Ook het karakter van de artiest is een belangrijk element. Deze opvatting is de kern van het werk van Antoine en hierin wil hij zich verder ontwikkelen.Naast concertfotografie houdt Antoine zich ook bezig met het fotograferen van modellen.

Hij werkt graag met full-frame camera’s en met lichtgevoelige lenzen. Om de foto nog meer zeggingskracht te geven gebruikt hij ook de ondersteuning van digitale hulpmiddelen. Bij zijn talrijke reportages had hij o.a. de Rolling Stones en Metallica voor de lens. Niet de minsten binnen de muziekwereld!

Paul van Cruchten

Ook Paul van Cruchten mag als zeer veelzijdig worden bestempeld. Als beeldhouwer werkt hij met diverse materialen, zoals hout, kunststof, brons en combinaties daarvan, waarbij hij veel aandacht besteedt aan ambachtelijkheid. In zijn abstracte kunstwerken herkent hij elementen uit de grafische vormgeving. Ook figuratief werken is hem niet vreemd.

Telkens blijft hij richtingen verkennen en wil niets uitsluiten, om uiteindelijk tot de juiste ingang, proces en het juiste resultaat te komen.

Het gaat in zijn werk om onderlinge verhoudingen, centreren, uitlijnen en licht-donkerwerking. De vormgeving die hier uit voortvloeit kan als strak ervaren worden, maar ligt wel het dichtst bij hemzelf en hoe hij is gevormd.

Opvallend is ook zijn grafisch werk, waarbij hij strakke vormgeving combineert met verassende woordspelingen.

Giel Derks

Giel Derks is een enthousiast illustrator met als favoriete onderwerpen cartoons en portretten. De cartoons hebben betrekking op regionale situaties die met een knipoog worden belicht. Met name de gebeurtenissen in de politiek zijn dankbare onderwerpen.  Als vaste medewerker van “HALLO magazine" laat hij zich hierdoor inspireren.

In portretten van mensen uit de regio en de politiek zoekt hij niet alleen de gelijkenis maar ook naar een spontane toets.

 

 

Daarbij werkt hij met oude en nieuwe technieken. Zo gebruikt hij niet alleen graag olieverf of acryl maar ook digitale teken-software, bijvoorbeeld Corel Painter of Procreate op de ipad. Het werken met deze programma’s blijkt heel natuurlijk te zijn.

Gregoor van Gemert

Gregoor van Gemert is met name gericht op beeldhouwen. Hij heeft daarbij een brede belangstelling en kijkt met verwondering naar mensen, natuur, gebouwen, structuren en de actualiteit.

Aangevuld met lezen, museumbezoek en muziek, worden zo in zijn hoofd beelden gevormd die er uit moeten in de vorm van “echte” beelden.

Die beelden kunnen abstract zijn maar ook figuratief. Hierbij worden allerlei materialen gebruikt die bewerkt worden door middel van hakken, lassen, gieten en kneden. Zijn atelier was ooit een stal die is omgebouwd tot een ruimte die nu vele mogelijkheden biedt voor alle beoefende technieken.

 

Leo Gielen

Leo Gielen heeft voor zover hij zich kan herinneren altijd interesse gehad in tekenen.

Dit werd later aangevuld met schilderen en de laatste jaren ook met ruimtelijk werken.

De materialen waarmee gewerkt wordt zijn heel divers. Hij heeft ook een voorkeur voor materialen die al eens gebruikt zijn. Denk daarbij aan metaal, hout, kunststof of afval en zo kan hij deze een tweede leven geven.

De sculpturen die Leo hier uit opbouwt kunnen abstract of figuratief zijn. Hij wil zich niet aan een stijl binden en vaak zie je vormen van mensen of dieren in zijn werken.

Leo wil met beelden gevoelens uitdrukken en verhalen vertellen en hoopt zich daarin nog verder te ontwikkelen. 

Samen weten deze Heitser exposanten een boeiende en afwisselende tentoonstelling tot stand te brengen die de moeite van het bekijken zeker waard is!

De expositie is op zaterdag en zondag vanaf 28 oktober t/m 18 november tussen 13.00 en 17.00 uur geopend.

Voor meer informatie www.galeriebontenblauw.nl    

Tekst:  Giel Derks