VerhalenPieter Knippenberg

HALLO GOED DOEL: Esmée Olthuis uit Horn gunt dieren een tweede kans

Horn / Gemeente Leudal

‘Practice what you preach’ luidt het motto van de in 2020 van uit de Veluwe in Horn neergestreken Esmée Olthuis. Vrij vertaald: Je moet ook doen wat je zegt! Dat is wat dierenliefhebster Esmée Olthuis door het oprichten van de ‘Stichting het huis van de dieren’ dan ook doet.

“Je kunt de leefomstandigheden van dieren wel zielig vinden en het daarbij laten, je kunt ook proberen er iets aan te doen.

Dat laatste doen wij. Wij willen als stichting zo veel mogelijk dieren een goed bestaan geven, omdat ieder dier telt! We hopen daarmee ook een voorbeeld te kunnen zijn voor anderen”, aldus Esmée Olthuis de initiatiefneemster van de stichting.

De geboren Amsterdamse Esmée Olthuis runt ‘Het huis van de dieren’ naast haar baan als kerndocent aan het Utrechts conservatorium. “Ik ben met en tussen dieren opgegroeid,” vertelt ze, wanneer we haar bezoeken in Horn. Daar heeft ze aan de Heythuyserweg een drie hectare groot terrein inclusief een woning en diverse opstallen ter beschikking om ‘haar’ dieren tijdelijke opvang te verlenen. We worden er op het omheinde erf door een aantal enthousiaste blaffende viervoeters welkom geheten.

Het is hier duidelijk een echt huis voor dieren met diverse kippenrennen en geiten en paarden in de weiden rondom en achter de woning.

“Ik ben echt verzot op dieren”, zegt Esmée. “Wanneer mijn ouders vroeger ergens op bezoek gingen en vroegen of ik mee wilde gaan, ging ik meestal alleen maar mee als ik wist dat die mensen ook dieren hadden. Ik sliep bij wijze van spreken dan ook liever in een hondenmand dan in een bed. In mijn vorige woonplaats Speuld op de Veluwe had ik al een kleinschalige dierenopvang maar deze grotere locatie in Horn biedt veel meer mogelijkheden en letterlijk veel meer ruimte voor de dieren die wij opvangen.”

De stichting ‘Het huis van de dieren’ is onlangs op 1 februari opgericht

en heeft zich ten doel gesteld om mishandelde, verwaarloosde, oude en aan hun lot overgelaten dieren op te vangen, te verzorgen en te rehabiliteren met als ultieme doel de dieren te herplaatsen.

De dieren krijgen in Horn de tijd om door te kunnen groeien naar een nieuwe plek.

Rehabilitatie staat bij de stichting hoog in het vaandel. Gedragsproblemen, aanpassingsproblemen en fysieke problemen worden aangepakt om de dieren een goede kans op een fijn leven te bieden. De dieren die om wat voor reden dan ook niet geplaatst kunnen worden, blijven volgens Esmée bij de stichting. Na de herplaatsing vindt er vanuit de stichting die met behulp van een veertiental vrijwilligers gerund wordt, uitgebreide nazorg plaats in de vorm van educatie, overleg en ondersteuning. Esmée Holthuis: “Ik ben heel blij dat er zich na een oproep op Facebook direct een aantal vrijwilligers meldden. We kunnen echter nog altijd extra handjes gebruiken. Mensen die kunnen klussen of graag in de moestuin willen werken zijn hier heel erg welkom.

Samenwerken in het belang van dierenwelzijn

De stichting richt zich op de opvang van paarden, honden, kippen, geitjes en bokjes en daarbij wordt intensief met andere organisaties op het gebied van dierenwelzijn samengewerkt. Zo worden kippen opgevangen in samenwerking met de Stichting red een legkip. Ook werkt de stichting van Esmée Olthuis nauw samen met verschillende organisaties die honden uit het buitenland naar Nederland brengen zoals de stichting Animal In Need en stichting Help een Hond. De honden die in Horn gesocialiseerd  worden, krijgen daarna weer een nieuw baasje. De stichting werkt ook samen met Stichting Horse in Need. Paarden uit Spanje worden naar Nederland gebracht om te rehabiliteren, te beleren en een geschikte adoptant te zoeken. “Het lukt in de regel best goed om adoptanten voor de dieren te vinden”, zegt Esmée Olthuis. “Het afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld 2500 kippen ondergebracht en ook bij de andere dieren is het vinden van een nieuw tehuis gelukkig niet echt een probleem.”

De stichting werkt zonder winstoogmerk maar om de dieren goed te verzorgen, te voeden en indien nodig medisch te behandelen zijn heel wat financiële middelen nodig.

Via de website van de stichting worden belangstellenden uitgenodigd om het werk van de stichting financieel als donateur te ondersteunen.

Voor meer informatie: www.hethuisvandedieren.nl