Als je als fietser of wandelaar via de 100-jarige stuw bij Linne de Maas oversteekt, dan doorkruis je vanzelf de Linnerweerd, een typisch stukje natuurlijk uiterwaardenlandschap van de Maas. De Linnerweerd mag zeker gezien worden als één van de laatste nog overgebleven karakteristieke Maasuiterwaarden. Doordat de Maas in een ver verleden in natte tijden regelmatig ver buiten zijn oevers trad en zijn bedding verlegde heeft de Maas dit landschap gevormd.
Die oude beddingen zijn nog steeds terug te vinden in het landschap. Een mooi voorbeeld en duidelijk zichtbaar is ‘de Oude Maes’, een laagte in de buurt van de Ossenberg. Ook de Vlootbeek die bij de ‘Lus van Linne’ uitmondt in de Maas heeft haar loop in een oude Maasarm. Linne zelf ligt hoog en droog op een laagterras van de Maas en blijft daardoor gespaard voor overstromingen. Afgezien van het laaggelegen dorpsdeel Oeveren hebben zelfs de overstromingen van 1993 en 1995 de bebouwde kom van Linne nauwelijks geraakt. De bewoners van de boerderijen in de Linnerweerd daarentegen hangt altijd de dreiging dat de Maas op bezoek kan komen boven het hoofd .
Heel mooi natuurlijk, dat weidse uitzicht over de uiterwaarden van de Maas maar er is veel meer te zien in dit ruim honderddertig hectare grote gebied tussen de Maas en de rand van het Maasterras van Linne.
In de Weerd liggen behalve enkele boerderijen ook twee karakteristieke landhuizen, het landgoed Ravenburg en kasteel Heysterum. Afgaande op een oude gevelsteen moet kasteel Heysterum rond 1760 zijn gebouwd op fundamenten van een middeleeuws kasteel.
Het landgoed Ravenburg bestaat uit een boerderijcomplex met bijbehorende gebouwen en een herenhuis in Maaslandse stijl. Ergens in de 18e eeuw is het landgoed Ravenburg in bezit gekomen van de familie Janssens.
Herenhuis Ravenburg en kasteel Heysterum waren in de eerste helft van de vorige eeuw niet de enige ‘huizen van formaat’ in de Linnerweerd.
Na de dood van haar man George Wilhelmus Janssens nam zijn weduwe Rosa Janssens-Magnee in 1877 samen met haar kinderen Clothilde en Ernest vanuit Roermond tijdelijk haar intrek in Huis Ravenburg. Villa Bethula was nog in aanbouw. Rond 1890 kon ze eindelijk haar intrek nemen in de nieuwe villa Bethula, een nieuw luxueus woonhuis bij de Vlootbeek aan de voet van de Ossenberg. Waar de naam Bethula voor deze villa precies van is afgeleid is nog steeds onduidelijk. In hun Roermondse periode had het gezin Janssens Joodse buren die het dochtertje Clothilde van de familie Janssens liefdevol Bethula noemden, de Hebreeuwse naam voor ‘jong meisje’. Maar Betula is ook de Latijnse naam voor een berkensoort.
Na het overlijden van haar moeder Rosa in 1914 bleef ‘juffrouw Clotje’ zoals Clothilde in Linne ook wel werd genoemd in het villahuis wonen.
In de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw organiseerde de familie Janssens regelmatig jachtpartijen vanuit de villa. Tot aan haar dood op 11 september 1938 bleef Clothilde in villa Bethula wonen. In de oorlog raakte deze eens zo prachtige villa ernstig in verval. Van 1942 tot 1944 diende deze villa als onderkomen voor gezinnen die geen dak boven hun hoofd hadden. In januari 1945 vorderde de 1e Britse Commandobrigade villa Bethula om als hoofdkwartier te dienen tijdens Operatie Blackcock, een heftige strijd om de Roerdriehoek.
Op 24 januari 1945 raakte de villa tijdens die gevechten zo zwaar beschadigd dat het huis onbewoonbaar werd. Na de oorlog is de villa niet meer herbouwd. De resten van het gebouw zijn nog jaren blijven staan. De begroeiing rond de villa ontwikkelde zich tot een natuurlijk bos met wandelpaden waarvan één pad tot op de dag van vandaag nog langs de laatste resten van de villa voert. Door een aangeplante beukenlaan en de aanwezigheid van enkele uitheemse planten- en boomsoorten langs de Vlootbeek krijg je nog steeds het gevoel door een oud vervallen park te wandelen.
Omdat verder instortingsgevaar dreigde heeft de eigenaar in de zeventiger jaren van de vorige eeuw besloten om het puin op te ruimen op een klein deel na dat nu als een soort monument in de bossen bij de Vlootbeek staat.