VerhalenPieter Knippenberg

“Ik ben niet helemaal weg bij L1” aldus Thijs Zeelen

Kessel-Eik / Peel en Maas

Met zijn weerpraatjes werd Thijs Zeelen een bekende Limburger, maar zijn vertrouwde stemgeluid op radio en t.v. moeten we tegenwoordig missen.

Sinds het begin van dit jaar missen luisteraars en kijkers van L1 de vertrouwde stem van meteoroloog Thijs Zeelen (1968) uit Kessel-Eik. Zeelen verzorgde nagenoeg ononderbroken drie decennia lang dagelijks uitgebreide weerpraatjes voor zowel voor L1 radio als voor L1 t.v. Hij werd een B.L-er: een bekende Limburger.

Voor veel luisteraars waren Zeelens gedetailleerde weersverwachtingen maatgevend voor het al of niet uitvoeren van bepaalde activiteiten die dag. Vertelde Thijs Zeelen dat je op je fietstocht maar beter een regenjas mee kon nemen, dan was dat een advies dat je niet in de wind moest slaan! Verwachtte weerman Thijs echter mooi terrasweer, dan was dat voor velen een regelrechte aansporing tot terrasbezoek. Hallo Magazine zocht Thijs Zeelen op in zijn woonplaats Kessel-Eik en sprak de weerman over zijn activiteiten voor de Limburgse omroep in het heden en het verleden. Natuurlijk bleven de klimaatverandering en het kletsnatte weer van de laatste tijd ook niet onbesproken.

Een donderslag bij heldere hemel

In weertermen gesproken, de mededeling van L1 dat de dagelijkse radioweerpraatjes van Thijs Zeelen beëindigd zouden worden, kwam voor hem als een donderslag bij heldere hemel. De live-uitzendingen om 7.30 uur, 12.30 uur en 16.30 uur was hij heel graag blijven verzorgen. “Dat de t.v. weerpresentaties moesten stoppen, vond ik niet erg, maar het radiopraatje had voor mij mogen blijven”, vertelt Thijs Zeelen. 

Drie maal per week verzorgde hij naast zijn radiopraatjes óók een weerbericht op t.v. Daar was volgens Zeelen, eigenaar van het bedrijf Meteo Limburg, veel tijd en energie mee gemoeid. “Aanvankelijk werd het t.v. weerbericht in de L1 studio in Maastricht opgenomen. Later kon ik dit gelukkig geheel zelfstandig doen in de studio van PJP in Kessel en dat was heel wat dichter bij huis. Maar in die studio kon het wel bloedheet zijn”, herinnert zich Zeelen.

 “Vanaf 2021 wilde ik voor t.v. opnames naar buiten, want daar is het echte weer toch! De opnames maakte ik op verschillende locaties in de provincie. 

Vaak ging ik trouwens naar mooie plekjes in de gemeente Leudal. Daar stelde ik dan mijn camera op, ging er voor staan en nam mijn weerpraatje op. Dat was niet altijd een pretje bij regen en wind. Mijn camera is daarbij meer dan eens omgewaaid. Daarna moest ik thuis de beelden nog gaan monteren. Niet echt mijn hobby en zeker niet mijn sterkste punt. Ik was altijd blij wanneer ik de deadline van 16.00 uur gehaald had. Dan moest de opname bij L1 liggen! Dat ik dit nu niet meer hoef te doen, geeft mij echt wel rust en meer tijd. Maar het radiopraatje mis ik echt wel. Toch ben ik niet weg bij L1. Het weerbericht op de website van de omroep wordt door mij iedere dag in de vroege ochtend aangeleverd en geactualiseerd.”

Meetpunt Kessel-Eik

In de serre met een weids uitzicht op het Kesselse buitengebied, vertelt Thijs Zeelen dat hij aan de Wageningen Universiteit is opgeleid tot landbouwmeteoroloog. Achter Zeelens huis ligt een groot gazon, met aan de rand een weerhut. “Waar nu gras groeit, stonden vroeger varkensstallen”, vertelt Thijs. De weerhut is een oud exemplaar van het KNMI. In de serre hangt een groot weerstation waar Thijs Zeelen meerdere keren per dag zijn data afleest. In de tuin bevindt zich naast het weerstation ook de neerslagmeter van één van de driehonderd officiële neerslagmeetpunten van het KNMI; meetpunt Kessel-Eik! 

“Mijn hart ligt bij de agrarische sector en de natuur”, vertelt Thijs Zeelen, zelf zoon van een varkenshouder en akkerbouwer.

 “In mijn weerpraatjes gaf ik dan ook geregeld aan wat het effect van het verwachte weer zou zijn op de natuur en de land- en tuinbouw.

 In het L1-felicitatieprogramma van Pieter Kiewied heb ik mijn praatje vaak afgesloten met een passende weerspreuk uit het boerenleven. In die spreuken zit trouwens best vaak een kern van waarheid. Net als iedere boer, ben ik een ochtendmens. Rond zes uur sta ik op. Zoals een boer ’s morgens vroeg begint met de verzorging van zijn dieren en zijn planten, controleer ik mijn gegevens en stel ik het weerbericht op.” 

Hittegolven en wateroverlast

We spreken elkaar in de maand mei. Limburg heeft nu al maanden te maken met overvloedige regenval, zo ook op de dag van ons gesprek. Thijs Zeelen toont mij een neerslag overzicht op zijn telefoon. Heibloem heeft volgens het staatje op 20 mei deze maand al 104 mm te verwerken gehad en Stramproy 108. Héél veel meer regenwater dan normaal in een meimaand. Het klimaat is volgens Zeelen dan ook duidelijk aan het veranderen. Thijs Zeelen:

 “Vanaf eind jaren tachtig, begin jaren negentig is er duidelijk een omslagpunt waar te nemen. Meteorologen noemen dat een klimaatsprong. 

Het is aanmerkelijk warmer geworden met veel meer hittegolven dan voorheen en lange perioden van grote droogte. De winters zijn beduidend natter geworden. Veel records zijn in deze afgelopen periode gebroken. Jarenlang hebben we watertekorten gehad, maar door de vele regen van het afgelopen half jaar is dat ruimschoots gecompenseerd. De grondwaterstand is in geen jaren zo hoog geweest. Voor mij als weerman blijft het weer in al zijn facetten altijd verrassend en spannend!”