Op verzoek van de ‘Stichting Leudal 75 jaar bevrijd’ schreven Truus en Jacques Manders-Scheres uit Ittervoort van de Stichting Edumare het onderwijsproject ‘Weg naar Vrijheid’ . Op maandagochtend 2 september vond de kick off van het educatief project plaats in groep 7 en 8 van basisschool De Klink in Grathem.
Het vertellen van verhalen liep vanaf het begin tot aan het einde als een rode draad door de presentatie van het project ‘Weg naar vrijheid’ voor de Grathemse basisschoolleerlingen.
Directeur Ivo Thijssen van basisschool De Klink opende de ochtend waarna SPOLT-bestuurder Gérard Zeegers meteen de toon zette met een eerste verhaal over ene Johannes Lotterjoek. Deze was de knecht van zijn opa, die in 1944 door een noodlottig ongeval om het leven kwam.
Ook voorzitter Sjra van Horne van de ‘Stichting Leudal 75 jaar bevrijd’ voerde op deze bijeenkomst kort het woord waarbij hij de activiteiten benoemde die de stichting in het kader van de herdenking van de bevrijding organiseerde. Ook sprak hij veel dank uit aan de directie van SPOLT voor de ondersteuning van het educatieproject.
Met welgemeende waardering bedankte hij Truus en Jacques Manders; de enthousiaste en deskundige ontwerpers en ontwikkelaars van het project. Coen Janssen, Arno Gubbels en Tjeu Scheepers werden hartelijk bedankt voor de implementatie hiervan naar de Spolt-scholen.
De pilotenlijn naar de Belgische grens
Daarna was het de beurt aan de makers van het project zelf; Jacques en Truus Manders. Door middel van een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog over de pilotenlijn, die veel vluchtelingen, waaronder geallieerde vliegtuigbemanningsleden, in staat stelde in Neeritter de grens met België over te steken, legden zij in samenspraak mét de kinderen verbinding naar de huidige vluchtelingenproblematiek.
Maar Jacques en Truus Manders waren niet enkel met verhalen gekomen; ze hadden ook iets meegebracht voor de leerlingen!
Een grote doos met daarin alle projectonderdelen werd uitgepakt. Elke leerling kreeg een exemplaar van het door Truus Scheres geschreven boek ‘Laat nooit merken dat je bang bent’ waarin Rika Vossen van de Spikkerhoeve in Haelen de hoofdpersoon is.
De doos bevatte o.a. ook een usb- stick voor de leerkracht met aanvullende informatie. Truus en Jacques gaven helder uitleg over hoe de kinderen met behulp van een interactieve digitale mindmap met alle facetten van de Tweede Wereldoorlog kennis kunnen maken.
Ook is er een digitale presentatie beschikbaar, met videoclips waarin o.a. schitterende opnames vanuit een drone en verhalen van Rika, gespeeld door Adelaïde Kashari.
Spikkerhoeve
Het verhaal ‘Laat nooit merken dat je bang bent’ speelt zich af op verzetsboerderij Spikkerhoeve in Haelen. Niet toevallig ook de locatie waar het toneelstuk ‘Vossen van de Spik’ van Frits Criens werd opgevoerd. Rika Vossen is de hoofdpersoon in het 64 pagina’s tellende kleurrijk geïllustreerde jeugdboek Zij is de jongste dochter van het gezin Vossen en het verhaal is vanuit haar perspectiefgeschreven. De teksten en de illustraties in het boek zijn van de hand van Truus Scheres en Jacques Manders verzorgde de foto’s en de opmaak.
SPOLT-bestuurder Gérard Zeegers : “Een diepe buiging is hier op zijn plaats”
Natuurlijk mochten de kinderen, die heel aandachtig en geïnteresseerd de één uur durende presentatie volgden, ook zelf verhalen vertellen. Verhalen over hun (over)grootouders die de Tweede Wereldoorlog hadden meegemaakt. Wethouder Robert Martens van de gemeente Leudal sloot de presentatie van het onderwijsproject af met – hoe kon het ook anders - een persoonlijk verhaal over een oorlogsherinnering. SPOLT- bestuurder Gérard Zeegers noemde de bijeenkomst na afloop ‘buitengewoon inspirerend’. Hij was onder de indruk van de wijze waarop het project was voorbereid en vormgegeven en had veel waardering over hoe het aan de kinderen werd gepresenteerd. Zeegers: “Een diepe buiging is hier op zijn plaats.”
De deelnemende scholen uit Leudal en Maasgouw ontvangen het onderwijsproject ‘Weg naar vrijheid’ gratis en kunnen zo hun onderwijs over WO II op een aansprekende en uitdagende manier vormgeven. Uiteraard krijgen alle deelnemende leerlingen in dit herdenkingsjaar een exemplaar van Laat nooit merken dat je bang bent.
Door Pieter Knippenberg