VerhalenPieter Knippenberg

“Vrijwilligerswerk tijdens een wigwamvakantie in Heel is nog leuker dan zelf op vakantie gaan”

Heel / Gemeente Maasgouw

Vivianne Schröen (22) uit Baexem is al een jaar of zes met hart en ziel vrijwilligster voor de Stichting Wigwam. Zij doet dit vrijwilligerswerk naast haar dagelijkse bezigheden in Heel bij Daelzicht, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Hallo Magazine ging op locatie in Heel in gesprek met Vivianne Schröen en Hanny van Leeuwen, die directeur-bestuurder van de Stichting Wigwam is.

Deze stichting organiseert vanaf 1997 begeleide gezins- en jongerenvakanties voor gezinnen met kinderen en jongeren met een beperking op zeven locaties in Nederland.

Ook in het Limburgse Heel in de gemeente Maasgouw is Stichting Wigwam op een door Daelzicht beschikbaar gesteld terrein actief. De stichting is doorlopend op zoek naar nieuwe vrijwilligers die haar werk willen ondersteunen.

In een door veel bomen en struiken afgeschermde hoek op een groot terrein van Daelzicht aan de Heerbaan in Heel, staan in een grote halve cirkel op een grasveld een drietal nieuwe blokhutten met grote veranda’s. Ze doen denken aan de typische saloons uit de ooit zo populaire westerns. Ze worden hier echter ‘wigwamhuisjes’ genoemd.

Verderop staan een drietal groene gebouwen met hoge puntdaken die associaties oproepen met een tipi; de typische traditionele indianentent. Dit type indianentent werd van oudsher door de nomadische prairie-indianen gebruikt. Het was niet meer dan een frame van rechte stokken van ceder- of vurenhout dat bedekt was canvas of dierenhuiden. De tipi kon snel afgebroken en weer opgebouwd worden en werd per paard vervoerd.

 

“Wij nemen ouders heel even de zorg uit handen”

De groene tipi’s in Heel zijn echter van een heel andere orde. Deze bouwsels zijn niet bedoeld om snel afgebroken te worden; ze staan hier permanent! Het zijn mooie houten vakantiewoningen die met een groen doek bekleed zijn. Ze  beschikken over een grote binnenruimte die de gezinnen die hier met hun gehandicapt kind vakantie vieren, veel mogelijkheden biedt.

“Een televisie of een beschikbaar wifi-signaal zul je er echter niet in aantreffen”,

zegt Vivianne Schröen. “Daar kijken onze vakantiegangers in het begin soms even vreemd van op, maar ze zijn er snel aan gewend en blijkbaar kunnen ze toch heel goed zonder deze zaken.” De vakantiegangers waar Vivianne op doelt, zijn gezinnen met een verstandelijk gehandicapt kind die vanuit het hele land in Heel vakantie kunnen komen vieren. Hanny van Leeuwen:

“De Stichting Wigwam biedt ouders van een gehandicapt kind de mogelijkheid om in de nabijheid van hun kind vakantie te vieren

waarbij wij de zorg en de begeleiding van hun gehandicapt kind, maar ook van de eventueel andere kinderen uit het gezin een of twee weken lang op ons nemen. Hierdoor hebben die ouders dan ook eens een rustige week omdat zij met een gerust hart hun kind aan onze zorgen kunnen toevertrouwen.  Graag zouden we nog drie extra wigwamhuisjes willen bouwen, want er is veel behoefte aan de vakanties die wij aanbieden. Voor de komende zomervakantie zijn we helemaal volgeboekt.

Honderden vrijwilligers zetten zich in voor de stichting

De voorbereiding en de uitvoering van de Wigwamvakanties is in handen van vele projectleiders, assistent-projectleiders en honderden vrijwilligers, waarvan Vivianne Schroën er een is. Vivianne: “Ik ben projectleider bij de Stichting Wigwam en dat betekent dat ik al ruim vóór een vakantieweek bezig ben met het opstellen van een weekprogramma dat geheel afgestemd is op de groep die bij ons hun vakantie doorbrengt.

Bij het samenstellen van het programma houden we natuurlijk rekening met de achtergrond van het gezin en met problematiek van het gehandicapte kind in het gezin.

Het is dan ook belangrijk voor ons om vooraf te weten op welk gebied er een zorgbehoefte is en hoe groot die is.

Als er bijvoorbeeld bepaalde gedragsproblemen zijn, willen we daar op voorbereid zijn.

Natuurlijk willen we ook vooraf informatie ontvangen over broertjes en zusjes die meekomen op vakantie. Die laatste groep noemen wij hier ‘de brusjes’. Deze broertjes en zusjes hebben het in de thuissituatie ook niet altijd gemakkelijk. In de gezinnen gaat begrijpelijk heel veel aandacht uit naar het  kind met de handicap en dat gaat zeker wel eens ten koste van de andere gezinsleden.

Wij maken een programma dat voor iedereen aantrekkelijk is; dus zowel voor de kinderen met een handicap als voor de andere niet-gehandicapte ‘brusjes’. Ik doe dit werk heel erg graag. Het geeft ons als vrijwilligers enorm veel voldoening de kinderen een fantastische week aan te bieden en de ouders te ontzorgen. Die hebben dan eens de tijd om lekker ongestoord wat te lezen, te winkelen of om ergens een terrasje te pikken waarbij ze eens niet aangestaard worden vanwege de aanwezigheid van hun gehandicapte zoon of dochter.”

“Soms bieden wij ook op financieel gebied een helpende hand”

“De ouders van gehandicapte kinderen treffen hier ook lotgenoten en dat heeft al heel wat vriendschappen opgeleverd”, zegt Hanny van Leeuwen. “De ouders betalen overigens gewoon voor hun vakantie hier. De kosten die ze maken voor hun gehandicapt kind worden in de regel vanuit het persoonsgebonden budget betaald. Er zijn wel eens ouders die de kosten van een dergelijke vakantie zelf niet kunnen betalen omdat ze bijvoorbeeld in de schuldsanering zitten. Als stichting doen wij actief aan fondsenwerving en op die manier hebben wij de mogelijkheid om in een dergelijk geval financieel bijspringen.

 

Wigwam-baby’s

De gezinnen arriveren in Heel voor hun vakantieweek allemaal op zondagmiddag en vertrekken weer gezamenlijk op de eerst volgende zaterdag. Vivianne: “Het begin is soms even onwennig en voor gezinnen  die voor de eerste maal meedoen best heel spannend. Al gauw vormt zich echter een hele hechte groep en het afscheid na zeven dagen is vaak  emotioneel. Zelf houden wij het als vrijwilligers dan ook niet droog. Ook wij zijn heel close met elkaar en ook dat heeft geleid tot heel wat onderlinge vriendschappen.” “En inmiddels ook al tot heel wat ‘wigwambaby’s,” lacht Hanny van Leeuwen. “Er zijn heel wat verbintenissen voor het leven gesloten! Om dit werk te kunnen blijven voortzetten zijn vrijwilligers zeer welkom; aanmelden kan via onze website. “Je krijgt daar zeker geen spijt van, vult Vivianne Schröen aan, ik vind het nog leuker dan zelf op vakantie gaan.“

Meer informatie: www.stichtingwigwam.nl