Aan het werk: Restauratie ‘Cuyperskast’ Een verzamelaar en restaurator aan het woord

Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1 in Roermond, www.cuypershuisroermond.nl
22 - Oct - 2021 - 28 - Nov - 2021

Vanaf 22 oktober t/m 28 november 2021 biedt het Cuypershuis een podium aan verzamelaar Rik Philipsen en restaurator Tim Schoenmakers. Centraal in ‘Aan het werk: restauratie Cuyperskast’ staat het proces van productie, verwerving en restauratie van een zeer recent opgedoken ‘Cuyperskast’.

 

Samen onderzoeken Tim en Rik welke ingrepen er allemaal nodig zijn om de kast weer in oude glorie te herstellen en welke aanwijzingen iets meer over de herkomst kunnen vertellen. Ze vergelijken daarvoor de kast met de meubels uit de collectie van het Cuypershuis. In het Cuypershuis wordt het hele proces toegelicht met foto’s en voorbeelden.

 

Op zondag 31 oktober zijn Tim en Rik van 12 tot 17 uur aanwezig om alles te vertellen over restaureren en verzamelen. Met als klap op de vuurpijl het monteren van de kast om 15 uur.

 

Maand van de Geschiedenis

Het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis is:  ‘Aan het werk’. Het Cuypershuis sluit hier bij aan met verhalen rondom de werkplaatsen van architect Pierre Cuypers. Het museum is namelijk gevestigd in zijn voormalige woonhuis en werkplaats. In het Roermondse atelier werden interieurstukken gemaakt voor gebouwen die Cuypers ontwierp, maar er werden ook ‘losse’ stukken zoals kasten, altaren, beelden gemaakt. Tegenwoordig zijn veel van deze objecten nog in bezit van kerken, musea, particulieren en bij verzamelaars.

 

Achtergrondinformatie:

De verzamelaar

Rik Philipsen is kenner en gedreven verzamelaar van menig Cuypers’ memorabilia. Hij is een trouwe bezoeker én bruikleengever van het Cuypershuis. Rik is sinds kort de trotse eigenaar van een rijk bewerkte eikenhouten kast die, gezien z’n kenmerken, toe is te schrijven aan Pierre Cuypers (1824 – 1921). Rik heeft Tim verzocht zijn ‘Cuyperskast’ volledig te restaureren.

 

De restaurator

Tim Schoenmakers is als restaurator gevestigd in Roermond. Met de nodige ervaring in het restaureren van antieke meubelen, oude kunstvoorwerpen en architecturale interieur-elementen heeft hij in het verleden meerdere restauratie- en conservatieopdrachten verzorgd voor o.a. het Cuypershuis. Zijn expertise op dit gebied helpt bij het onderzoek naar de authenticiteit van de kast.

Aan het werk: Restauratie ‘Cuyperskast’

Een verzamelaar en restaurator aan het woord

Van 22 oktober t/m 28 november 2021

 

Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1 in Roermond, www.cuypershuisroermond.nl