Aanplant nieuw bos in Limburg op stoom in Nationaal Park De Meinweg in Herkenbosch.

Nationaal Park De Meinweg

Midden-Limburg – Staatsbosbeheer gaat samen met gedeputeerde Geert Gabriëls een boom planten in Nationaal Park De Meinweg in Herkenbosch. Op deze locatie worden dit plantseizoen nieuwe loofbomen geplant, omdat dit stuk bos door de brand in 2020 is verwoest. Geert Gabriëls steekt samen met provinciehoofd Peter van der Rijdt van Staatsbosbeheer de handen uit de mouwen.

Herstel verbrande bos

In Nationaal Park De Meinweg heeft in het voorjaar van 2020 een brand gewoed die veel heide en bos in de as heeft gelegd. Om ervoor te zorgen dat een toekomstige brand minder schade aanricht, worden de verbrande dennenbomen vervangen door loofbomen. We planten o.a. zomereik, wintereik, beuk, berk, lijsterbes, hazelaar. Deze branden minder goed en snel, zodat een eventuele brand sneller stopt of sneller kan worden geblust.

Weerbaar maken bos

Naast het herstellen van het verbrande bos wordt in de bestaande naaldbossen loofhout ingemengd om ook dit bos weerbaarder te maken voor brand, klimaatverandering en ziektes. Hierbij worden verschillende loofbomen en struiken geplant. Een deel van deze soorten zijn de zogenaamde rijkstrooiselsoorten. Deze bomen en struiken produceren strooisel dat minder zuur is dan dat van de nu voorkomende loofbomen eik en beuk.

Op termijn wordt het bossysteem hier weerbaarder van en we vergroten hiermee de biodiversiteit.

Jonge heide keert terug

Staatsbosbeheer is erg blij te zien dat er inmiddels weer wat jonge heide opkomt. Na de brand was de verwachting dat dit veel langer zou duren. Nu zien we dat de natuur zich langzaam herstelt. We zijn er nog niet, maar de eerste tekenen van herstel zijn duidelijk zichtbaar.

 

Nieuw bos in Limburg

Staatsbosbeheer heeft daarnaast in drie jaar tijd ongeveer 55 hectare nieuw bos aangelegd in Limburg. Dit komt neer op ongeveer 165.000 nieuwe bomen en 10.000 nieuwe struiken!

Staatsbosbeheer heeft de ambitie om in 2030 landelijk 5.000 hectare nieuw bos te hebben aangeplant. De aanleg van nieuw bos legt CO2 vast en levert daarmee een bijdrage aan het Nederlandse Klimaatakkoord.

Nieuw bos wordt ingeplant met verschillende soorten, voornamelijk inheemse bomen. Zo wordt er onder andere zwarte els, zomereik, esdoorn, wilg en lijsterbes geplant. Door de aanplant van veel verschillende boom- en struiksoorten wordt het bos gevarieerder en daardoor nog aantrekkelijker voor dieren, planten en mensen. Meer variatie betekent ook dat een bos veerkrachtiger wordt en dus beter bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme droogte of ziektes, zoals de essentaksterfte die nu huishoudt. De komende jaren gaan we  door met het aanleggen van nieuw bos in Limburg.

Provincie Limburg

De provincie Limburg heeft de ambitie om in de periode van 2020 tot 2023 zo’n 1,1 miljoen nieuwe bomen te planten. Een gedeelte van ons nieuwe bos is mede gefinancierd door de provincie.

Boom planten
Op vrijdag 25 februari om 10.30 uur plant Peter van de Rijdt van Staatsbosbeheer samen met gedeputeerde Geert Gabriëls symbolisch een boom op Nationaal Park De Meinweg.