Dag van het Kasteel 2023

Limburg

Tien kastelen en buitenplaatsen in Limburg geopend. 


Gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstbodes, koks, stalknechten, tuinmannen en chauffeurs: in alle eeuwen konden de bewoners van kastelen en buitenplaatsen niet zonder een flinke stoet aan personeel. Op maandag 29 mei 2023 vertelt Dag van het Kasteel de verhalen van hun levens in dienst van ‘hun’ heer of vrouw. De aanwezigheid van het personeel is tot op de dag van vandaag in veel kastelen nog steeds voelbaar en zichtbaar. Verschillende kastelen organiseren extra activiteiten op deze dag rond het jaarthema ‘Upstairs/Downstairs’. Ruim 100 kastelen doen mee met Dag van het Kasteel.

Programma in Limburg

Op www.dagvanhetkasteel.nl vind je een actueel overzicht van de deelnemende kastelen en buitenplaatsen in Limburg en hun programma voor Dag van het Kasteel 2023. In Limburg nemen o.a. Kasteeltuinen Arcen, Kasteel Montfort, Kasteel De Keverberg (Kessel) en Kasteelruïne Valkenburg deel aan de Dag van het Kasteel. Zij organiseren activiteiten voor alle leeftijden, zoals rondleidingen en speur- en wandeltochten.

Over Dag van het Kasteel

Dag van het Kasteel is het enige landelijke publieksevenement dat kastelen en buitenplaatsen in de spotlight zet. Samen met meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen brengen we de diversiteit van dit erfgoed en de veelzijdigheid van de daaraan verbonden verhalen tot leven.

Organisatie

Dag van het Kasteel wordt georganiseerd door de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) in samenwerking met lokale kasteelorganisaties waaronder Stichting Limburgse Kastelen (lid van de Coöperatie Erfgoed Limburg). Het Huis voor de Kunsten Limburg staat deze organisatie bij met kennis en advies. Dag van het Kasteel is een middel om kennis en bewustzijn over kasteel en buitenplaats bij het brede publiek te vergroten. Dag van het Kasteel is mede mogelijk gemaakt met steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie en de VriendenLoterij.

Dag van het Kasteel 2023 - Programma in Limburg

Op www.dagvanhetkasteel.nl staat een actueel overzicht van de deelnemende kastelen en buitenplaatsen en hun programma voor Dag van het Kasteel 2023.

Kasteeltuinen Arcen

In Kasteel Arcen speelt dagelijks de pianola. De pianola in het kasteel is een mechanische Steinway-Weltevleugel. Deze is van top niveau omdat hij alle intonaties van een pianist kan reproduceren. Dat gebeurt via een motor die een zuigpomp aandrijft en de rollen met muziek.

www.kasteeltuinen.nl

Kasteel Aerwinkel Posterholt

Het kasteel dateert van 1856 en ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuijpers.

Het was zijn allereerste grote opdracht. De familie Geradts wenste op eigen grond in de omgeving van het prachtige Munnichsbos een nieuw huis.  Het huis ligt te midden van een 7.5 ha grote Engels landschapstuin, hoogstwaarschijnlijk ook door Cuijpers ontworpen.

Er is een  horecagelegenheid in de monumentale tiendschuur en rondleidingen in het huis. Labyrinthwandelingen en natuurcoaching.
www.kasteelaerwinkel.nl

Kasteelpark Born

Kasteelpark Born is een dierenpark dat gelegen is in de tuinen van voormalig Kasteel Born.

In de gloriejaren van dit kasteel lagen hier een moestuin, een siertuin met een parkachtige allure en weilanden. In het park zie je nog veel dingen die herinneren aan de kasteeltijd. De ruïne zelf kunt u niet bezoeken. De ruïne is wel te bewonderen vanuit het Kasteelpark.
www.kasteelparkborn.nl

Kasteel Montfort

Op kasteel Montfort worden de poorten van het kasteel vooral geopend voor gezinnen met kleine kinderen, met een leuk, gevarieerd programma.
www.kasteelmontfort.nl

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek is één van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa. Wil je meer weten over onder meer de geschiedenis en de bewoners door de jaren heen?

In dit enorme slot komen avonturen uit verre verledens tot leven. Ontdek de prachtige balzaal. Beklim de Middeleeuwse toren. Bibber in de eeuwenoude kerker. Volg de route in de kasteelbrochure of volg een spannende kasteelspeurtocht.
www.kasteelhoensbroek.nl

Kasteel De Keverberg in Kessel

Een van de oudste kastelen van ons land is tevens ook het modernste. Kasteel De Keverberg is in 2015 in een nieuw jasje gestoken. En nu is het met haar ligging aan de Maas een unieke vergaderlocatie, trouwlocatie en feestlocatie. Op de grens van Noord- en Midden-Limburg is het ook een perfect onderdeel van een dagje uit vol historie, avontuur en architectuur. Tijdens de renovatie in 2015 zijn de restanten van de toren weer deels zichtbaar gemaakt en zijn de kelders van het kasteel te bewonderen. Hierdoor staan er in feite twee kastelen boven op elkaar…..hoe uniek kan iets zijn?
www.kasteeldekeverberg.nl 

Kasteelruïne van Stein

Je kunt rustig rondkijken of aansluiten bij rondleidingen die door vrijwilligers van Stichting Erfgoed Stein worden verzorgd op maandagmiddag 29 mei van 13.00 tot 17.00 uur. De ruïne is te bereiken via het kasteelpark. Hier vind je de brug en de toegangspoort van de ruïne - de toegang is gratis.
www.stichtingerfgoedstein.nl

Kasteel van Valkenburg

Op maandag 29 mei 2023 worden, ter gelegenheid van Dag van het Kasteel, om 11.30 uur en om 13.00 uur, rondleidingen gegeven in het thema ‘Leven in een kasteel’. Onze gids Per vertelt enthousiast over de bewoners van het Kasteel en hun personeel door de eeuwen heen.
www.kasteelvalkenburg.nl

Kasteeldomein Walburg in Ohé en Laak

Een kasteel kon vroeger niet bestaan zonder zijn personeel. Toch horen we meestal alleen de glorieuze verhalen van de graven en gravinnen von Hompesch en nauwelijks de verhalen van het kasteelpersoneel en de lokale bevolking. Maak tijdens Dag van het Kasteel een historische wandeling naar kasteeldomein Walburg. Deze start om 13.30 en duurt ongeveer 1,5 uur. Je wandelt samen met de gids vanaf het parkeerterrein bij de Hompesche Molen in Stevensweert naar en over het voormalige kasteeldomein Walburg aan de Maas en terug. De totale afstand is ongeveer 4 km.
www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/maasvallei/walburg

Slot Schaesberg in Landgraaf

Midden in Zuid-Limburg, in een waterrijk beekdal, staan de restanten van het 16e-eeuwse kasteel ‘Slot Schaesberg’. Met inzet van eeuwenoude ambachten door vrijwilligers en re-integranten, wordt Slot Schaesberg de komende decennia weer tot leven gebracht. Momenteel wordt de imposante 17e -eeuwse poorttoren herbouwd. Het kasteel is toegankelijk voor publiek en men kan deelnemen aan archeologisch onderzoek. Het kasteelpark biedt een prachtige historische nuts-tuin, met een veerpont over de slotgracht komt u bij een boerderij met historische dierrassen met een picknickplek en natuurspeeltoestellen. De ambachtelijke werkplaatsen zijn publiekstoegankelijk. Gidsen leiden u graag rond langs de bijzondere attracties. Slot Schaesberg, een bijzondere attractie waar erfgoed letterlijk tot leven komt!
www.slotschaesberg.nl