Frans Maassen kan zich geen kerst zonder Leudal-tocht voorstellen

Sportpark Houtrust, Roggelseweg 48 Haelen.
26 - Dec - 2019 - 08:30 - 26 - Dec - 2019 - 10:00

Door onze wielercorrespondent

 “Ik kan me Kerstmis niet voorstellen zonder de mtb-tocht door het Leudal op tweede kerstdag”. Was getekend, Frans Maassen.  

De  toon is in één zin gezet als de oud-prof en de ploegleider van Jumbo Vista het woord krijgt over de mountainbiketocht die traditiegetrouw op 26 december in het Leudal wordt verreden. Eind dit jaar gebeurt dat voor de 25-ste keer. Frans Maassen is niet de enige voor wie een sportieve uitdaging een welkom geschenk is de dag na het kerstdiner.

Met hem deden in 2018  bijna

1000 mtb-ers mee. 

Als Maassen hoort dat hij een van de weinigen is die alle tochten hebben verreden, corrigeert hij dat. “Ik was tot nu toe 22 keer van de partij. Eén keer is de tocht afgelast omdat het parcours een ijsbaan was.

En een jaar was ik ziek”.Ijs en weder dienende rijdt Frans Maassen tijdens de jubileumtocht op 26 december weer over delen van het parkoers waar hij vroeger - vaak samen met zijn oud-dorpsgenoot en tienvoudig Nederlands kampioen mountainbiken Bart Brentjens - zijn wintertrainingen deed.

Dat de mtb-tocht al jaren start bij de kantine van ‘zijn’ VV Haelen is voor Frans Maassen  “mooi meegenomen”.

Maar”, voegt hij  toe, “het zijn vooral de vrijwilligers van Wielerevenementen Leudal die de kar trekken”. 

Een van die kartrekkers is Hans Mingers. “Het  initiatief om in 1994 de eerste mtb-tocht door het Leudal te houden, kwam van Wielerclub Midden-Limburg. De club had geld nodig. Het was het bestuur niet ontgaan dat mtb-tochten in Limburg een succes waren.

De initiatiefnemers van toen zijn overigens nog steeds vrijwilligers bij Wielerevenementen Leudal. Die club tekent vanaf 2012 voor de organisatie”.  

“De eerste tochten startten bij de kantine van de voetbalclub in Nunhem. Een tentje bij Kloosterhof was de eerste jaren het sobere onderkomen voor de koukleumende vrijwilligers.  De laatste jaren is het vertrek vanaf het sportpark in Haelen. De pauzeplaats is al een tijdje bij de riantere werkplaats van Staatsbosbeheer/Elivagar”. 

Volgens Hans Mingers is de route op hoofdlijnen niet veranderd. “Soms zijn aanpassingen nodig in verband met het weer en de kwaliteit van de ondergrond. Dat gebeurt altijd in goed en nauw overleg met de boswachters van Staatsbosbeheer en andere grondeigenaren. Zonder hun medewerking is zo’n tocht niet mogelijk, “ onderstreept de mede-organisator uit Neer. Die overigens zeker weet dat er 24 tochten zijn verreden. “Door het weer is wel twee keer met de datum geschoven”.

Als de 25-ste tocht op tweede kerstdag van start gaat, blijft Frans Maassen niet weg vanwege het weer.

“Eigenlijk ben ik een mooi weer fietser. Daar let ik wel op bij andere tochten. Het Leudal sla ik niet over.

Dat is een supermooie tocht. De vrijwilligers verdienen een groot deelnemersveld. Een van de mensen die al 25 jaar in touw is, wil Maassen genoemd hebben. “Voor Huub aan den Boom uit Neer, doe ik alles. Huub heeft heel veel voor mij betekend toen ik begon met fietsen. Hij is 78 jaar, fiets zelf nog het hele jaar door en doet veel, heel veel voor de wielersport in Midden-Limburg”.

 

Datum: donderdag 26 december 2019. 

Startplaats: Sportpark Houtrust, Roggelseweg 48 Haelen.

Vertrektijd: vanaf 08.30 uur tot 10.00 uur.

Afstanden: 30 en 45 kilometer.

Inschrijfgeld:  5 euro inclusief consumptie en lot.

Jubileumloterij: mountainbike geschonken door Fietsspeciaalzaak Beurskens BV