5 nov 2020

N280 Roermond een jaar eerder geopend dan gepland

Roermond

Een feestelijk moment: de N280 Roermond is volledig opengesteld en in gebruik genomen. Het opvallende gele en blauwe materieel van Heijmans Infra BV en Ploegam BV (samen de aannemerscombinatie “Werkend Hardt”) is zo goed als vertrokken. Nagenoeg alle wegwerkzaamheden zijn klaar, met uitzondering van hier en daar nog enkele kleine reparaties en restwerkzaamheden. Het werk is maar liefst een jaar eerder klaar dan gepland, én binnen budget.

Gedeputeerde van de Provincie Limburg, Hubert Mackus:

“Dat is, zeker in deze tijd, een enorme prestatie waar we ontzettend trots op zijn en een goed voorbeeld voor andere wegenbouwprojecten.”

Ook Wethouder Angely Waajen staat te glunderen van trots.

”Deze N280 is de kransslagader van onze stad. Als het daar vaststaat dan is dat een soort infarct voor de stad en de omgeving. Met de aanpassingen van de N280 komt daar nu verandering in en is onze mooie stad beter bereikbaar, leefbaarder en stroomt het verkeer veiliger en beter door.”

Juist omdat de N280 zich te midden van woon-, winkel- en recreatiegebied bevindt heeft het project veel gevraagd van de omgeving. Wethouder Waajen: “Zo’n project kan alleen maar slagen als de omgeving begrip heeft en mee wil werken. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.” Gedeputeerde Mackus vult aan “Daar sluit ik me helemaal bij aan en is ook een verdienste geweest van de aannemerscombinatie en het projectteam. Zij hebben er maximaal op ingezet om te versnellen waar dat kon en de betrokkenen op allerlei manieren te informeren en dichtbij te houden.” De highlights van het project zijn het scheiden van het plaatselijk en doorgaand verkeer, twee nieuwe ongelijkvloerse kruisingen (Schipperswal en Wilhelminasingel) en de verhoging en herinrichting van de Looskade en kruising Buitenop.

De verdiepte liggingen zijn verfraaid met wandpanelen met een ontwerp dat gebaseerd is op het werk van Rijksbouwmeester Pierre Cuypers. In de komende maanden gaat Donker Groen de beplanting aanbrengen langs de N280 Roermond en zal aannemerscombinatie “Werkend Hardt” de resterende werkzaamheden uitvoeren. Dan is de N280 Roermond helemaal klaar zoals deze ooit op de tekentafel is ontstaan en uitgewerkt.