10 nov 2020

Oud- deelneemster Hersenz Jongvolwassenen doet mee aan RTL 4-programma “Over Winnaars”

Sevenum / Noord Limburg

Sevenum  - In november 2019 reisde de 28-jarige Yvonne Buijssen naar Indonesië om haar droom te verwezenlijken. Yvonne, bij wie in 2014 een hersentumor werd geconstateerd, zou eigenlijk al voor haar ziekte naar Indonesië zijn gegaan. Twee weken nadat Yvonne werd opgenomen in het ziekenhuis, zou ze met haar toenmalige partner vertrekken.

De vliegtickets waren al geboekt en de reis was helemaal uitgestippeld. Toen werd Yvonne ziek. Ondanks alles bleef Yvonne vertrouwen houden: “Voor mij was het niet afgemaakt, daarom wilde ik er nog altijd graag heen.” Samen met presentator van het programma “Over Winnaars”, Jamai Loman, is Yvonne in Jakarta en daarna in Bali geweest.

 

HersenzJongvolwassenen

Yvonne kwam in aanraking met het tv-programma toen ze deelnam aan Hersenz Jongvolwassenen, een behandelprogramma van Hersenz gericht op mensen die op jonge leeftijd al te maken krijgen met hersenletsel. Het behandelprogramma wordt in Limburg aangeboden door SGL. Volgens Tanja Peeters, werkzaam bij SGL en tevens behandelaar van Yvonne, was het belang van het ontstaan van Hersenz Jongvolwassenen noodzakelijk: “Aangezien jongvolwassenen in een andere levensfase zitten dan mensen die op latere leeftijd met hersenletsel te maken krijgen, was het belangrijk dat er een behandelprogramma specifiek gericht op jongvolwassenen zou komen.”

In de periode bij Hersenz Jongvolwassenen werd via een behandelaar van SGL een Facebookbericht opgemerkt over het programma “Over Winnaars”, waarbij mensen hun dromen mogen laten uitkomen. Toen de vraag aan iedereen die deelnam aan Hersenz Jongvolwassenen werd gesteld of iemand hieraan mee wilde doen, gaf Yvonne aan dat ze dolgraag hiervoor opgegeven wilde worden.

 

Inmiddels is de behandelperiode van twee jaar voor Yvonne bij Hersenz afgelopen. Dit programma bestaat uit twee delen: ‘Dit ben ik’ en ‘Op eigen benen’. Bij het onderdeel ‘Dit ben ik’ wordt er ingezoomd op de breuk in de levenslijn die op jonge leeftijd ontstond, de veranderingen die hierbij horen en komen er onderwerpen zoals persoonlijkheid, coping en kwaliteiten aan bod. Bij het onderdeel ‘Op eigen benen’ komen onderwerpen als gezonde leefstijl, vermoeidheid en omgaan met de sociale omgeving aan bod. Daarbij komen deelnemers in contact met groepsgenoten, waarbij bijvoorbeeld themadagen worden georganiseerd, maar krijgen deelnemers ook thuisbehandeling.

 

Verwachtingen van het programma                                                                  

Yvonne hoopt vooral dat het programma voor wat meer bewustwording en begrip omtrent hersenletsel gaat zorgen: “Wat voor ons een droom is, is voor andere mensen misschien heel normaal. Er is nog veel onwetendheid over hersenletsel en het wordt vaak een beetje weggeschoven, terwijl er toch best veel mensen mee kampen. En dan niet alleen met hersenletsel, maar ook andere beperkingen.” Voor Yvonne was het uiteindelijk een onvergetelijke ervaring. “Toen ze terugkwam van Indonesië, is ze nog veel meer gaan stralen”, zegt Tanja.

 

Datum uitzending                                                                                           

Vanwege corona is het programma steeds uitgesteld. Het zou namelijk in eerste instantie al een half jaar geleden op de buis verschijnen. “Over Winnaars” is nu officieel gestart op woensdag 28 oktober bij RTL 4.

De aflevering met Yvonne zal op 18 november om 21.15 uur worden uitgezonden.