Op processie zondag viert de parochie Nunhem en allen die zich daarbij willen aansluiten haar patroonheilige: Sint Servatius, bisschop en belijder. Die viering gaat terug op een eeuwenoude traditie. En juist omdat het oude geloof in die ene ware God telkens opnieuw wordt beleefd, kan deze traditie zich blijven handhaven.
De Servaasverering in Nunhem is al eeuwenoud.
Het eerste tastbare bewijs van verering van St Servaas is de grote en nog altijd klinkende luidklok van de parochiekerk met als opschrift: Sancte Servaes, die in1492 werd gegoten door Johannes en Gradis de Venlo. Het eerste zichtbare bewijs is een beeltenis van Servatius op de fraaie monstrans, in 1629 aan de kerk van Nunhem geschonken door Jonker Jan de Waes en Margareta van Nunum; links van de glazen cilinder waarin het Allerheiligste H.Sacrament getoond wordt, staat onder een klein baldakijn met pinakel, een beeldje van St Servaas met evangelieboek inde hand .
In 1744 is de Servaaskapel al te vinden opeen kaart van E.Prick, die de Midden-Limburgse streek rond Roermond tekende .
-De processie naar de St Servaaskapel wordt gehouden op de zondag voor Hemelvaart (en na de zondag van de eerste communie). Ze vertrekt rond 9.30 uur vanaf de parochiekerk en trekt via de Kerkstraat en de Servaasweg door het bos naar de St. Servaaskapel, waardoor de processie enigszins het karakter heeft van een natuurwandeling. In de processie worden drie processie vaandels meegevoerd. Vooraan loopt een vaandeldrager met het eind 18e eeuws parochievaandel met daarop de geschilderde afbeelding van St. Servaas. Twee misdienaars houden de flossen vast gevolgd door individuele processiegangers. Dan de fanfare Muziekver. Nunhem” (met vaandel uit 1981 en sindsdien meetrekt). De fanfare speelt afwisselend zes verschillend processiemarsen. Daarachter loopt het gemengde processiekoor, gevolgd door vier mannen met een met bloemen versierde draagbaar waarop het St.Servaasbeeld uit 1919 staat. Hierna het vaandel van Margaretha Maria Alacoque (de kloosterzuster, waar aan Christus verscheen, en die zich inzette voor de H.Hart-verering en in mei 1921 heilig verklaard werd). Hierachter, vier jongens die het Lam Gods op het Evangelieboek dragen. Dan lopen de kinderen, die dat jaar de eerste H. Communie hebben gedaan, meteen gevolgd door vier pages met de processiekaars, die na afloop in de kapel blijft. Hier achter volgen de misdienaars met twee wierookvaten, scheepje en altaarschellen. Een misdienaar draagt de St. Servaasrelikwie in een zilveren monstrans. Onder het door vier mannen gedragen en door vier mannen met flambouwen omgeven baldakijn (in de volksmond “hemel” geheten), loopt pastoor of zijn vervanger met de monstrans (uit 1629) met het Heilig Sacrament. Achter het baldakijn de burgemeester en leden van het gemeentebestuur en genodigden. Dan volgt de vaandeldrager met het onlangs gerestaureerde vaandel van de St. Servaasbroederschap (1917), waarachter de processie wordt afgesloten door Servaasvereerders , parochianen en andere processiedeelnemers.
Op weg naar de Servaaskapel houdt de processie stil bij de Magnificatkapel, waar de monstrans op een rustaltaar wordt geplaatst en bewierookt, terwijl een Servaas-antifoon en het “Tantum ergo” worden gezongen en de priester de zegen met het Allerheiligste geeft. (Dit kapelletje werd op processiezondag 16 mei 1920 ingezegend en voor de eerste keer als rustplaats voor de processie gebruikt). De parochianen kennen het gebruik om in de deuropening van hun huis devotie-altaartjes op te richten met een kleed, kaarsen, bloemen en planten, een beeldje van St. Servaas en eventueel een kruisbeeld. De betekenis hiervan is : Christus ,u bent welkom! Na aankomst aan de Servaasberg wordt het Allerheiligste in de Servaaskapel geplaatst en het Servaasbeeld voor de kapel. In de openluchtkapel op de Servaasberg wordt dan de H. Mis opgedragen. In de liturgie zijn verschillende St. Servaashymnen en twee St. Servaasliederen opgenomen. Na de H. Mis trekt de processie terug naar de kerk. Sinds 2014 via de nieuwe Servaasbrug over de beek, aangelegd vanwege de ontsluiting over het terrein van Nunhems Zaden. Ditmaal wordt stilgehouden bij het uit 1886 daterende Sint Job kapelletje. Ook hier wordt de monstrans met het H. Sacrament op een rustaltaar in het kapelletje geplaatst en het “Tantum Ergo” gezongen. Door de akkers en langs het kerkhof trekt de processie verder naar de parochiekerk. Na het zingen van het “ Te Deum Laudamus ” ,wordt de processie besloten met de zegen met het Allerheiligste en volgt rond kwart voor twaalf een aubade door Fanfare Muziekver. Nunhem voor de kerk aan de “notabelen”. Na de klanken van de Muziekver.Nunhem gaat het merendeel van de deelnemers zijns weegs of strijken neer in het café tegenover de kerk, dat met het oog op de kermis een brunch aanbiedt. De processie gaat namelijk gepaard met een kermis, die na de processie opent.
BLOEMENTAPIJT
Sinds mensenheugenis wordt in Nunhem aan de vooravond van de jaarlijkse processie een kleurrijk bloementapijt gelegd op de ongeveer 50 meter lange zandweg naar de Servaaskapel. De zaterdag een week vóór de processie wordt er gewerkt aan de Servaaskapel : bladeren ruimen, snoeien ,schoffelen ,maaien en harken, zitbanken controleren en van plastic voorzien. Op de zaterdag voorafgaand aan de processie, ’s morgens vanaf 8 uur, komen leerlingen van de basisschool, geholpen door een 20-tal oud-leerlingen het tapijt leggen. ’s Morgens vroeg trekken jongens het bos in om mos te verzamelen. Ondertussen koppen de meisjes de al weken van te voren verzamelde bloemen, van een kweker, groothandelaar en plaatselijk bloemist. Daarna sorteren ze deze op kleur in bakken. In het tapijt worden drie soorten zand verwerkt: geel mergelzand, rode gravel en wit zilverzand. Terwijl men hiermee druk bezig is, wordt het van te voren op papier getekende ontwerp met diverse godsdienstige motieven en symbolen, zoals duif, vis, kelk, hostie, doopvont, lam, enz. en de tekst van de “loper” met een schoffel in het zand getekend. Vervolgens wordt de mosrand gelegd en dan de bloemen en het gekleurde zand. In de loop van de middag tegen een uur of vier is het karwei klaar. Het is elk jaar weer een gezellig gebeuren waarbij enkele oudere meisjes (dames) zorgen voor boterhammen met spek en eieren. Het leggen van het tapijt gaat altijd door ondanks het slechte weer van enkele jaar geleden. Dit jaar luidde de tekst in de “loper”: Servatius vertrouwend op uw voorspraak bidden wij tot God voor ons te zorgen”.
“Moge de gelovige lezer onder u op voorspraak van de heilige Servatius steeds die genade van God ontvangen, troost in de moeilijkheden van het christelijke leven en de gave van een vaste hoop op het eeuwige geluk in het hemelse vaderland”.
Van PROCESSIECOMITE tot SERVAASBROEDERSCHAP
Enkele Nunhemmers van het eerdere processiecomité hebben in 2010 het initiatief genomen om n.a.v. de ontsluiting Nunhems Zaden terrein waar de processie jarenlang over heen getrokken was, een alternatieve route te realiseren. Een brug over de Haelense beek ,de Servaasbrug, werd officieel geopend door G.S. gedeputeerde Patrick van der Broeck en ingezegend door pastoor C. Dieteren 22 mei 2014, drie dagen vóór d St Servaasprocessie! Naast de onuitgesproken drang naar verbondenheid van vele Servaasvereerders in Nunhem en omgeving, was dit de directe aanleiding om van het processiecomité een stichting te maken: de Servaasbroederschap. Gezien het jaarlijks meegedragen vaandel is er in 1917 al spraken van de Servaasbroederschap die toen een ledenbestand kende van meer dan 24000!!. Opgericht 29-03-1917 door de toenmalige bisschop van Roermond Z.D.H. Mgr. Laurentius Schrijnen. Logisch leidde dit tot de heroprichting van deze Servaasbroederschap.
Doel van deze stichting is:” Instandhouding van de bijzondere verering tot de heilige Servatius, rondom de Servaaskapel, Servaasput, Calvariekruis op de Servaasberg te Nunhem; deze naar buiten toe te bevorderen en uit te breiden; het verrichten van alle verdere handelingen die met vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk zijn”.
Momenteel zijn de drie processievaandels namelijk het parochievaandel uit de 18e eeuw, het vaandel van Margaretha Maria Alacoque, en het Servaasbroederschapsvaandel volledig gerestaureerd! Met deze restauratie was een behoorlijk bedrag gemoeid dat middels subsidies en giften bij elkaar is gebracht!
Momenteel gaan we voor de realisatie van de oorspronkelijk Servaasmedaille!
Draagt u de Servaasverering een warm hart toe, dan kunt u als weldoener een financiële bijdrage leveren. Voor slechts 10 euro per jaar wordt u al weldoener. U kunt ook voor het leven weldoener worden door een donatie vanaf 100 euro eenmalig.
Stichting Servaasbroederschap Nunhem
p/a Molenbergstraat 21 6083AW Nunhem D. Peeters tel.0475-593369
email: stichtingservaasbroederschap@gmail.com
penningmeester: R. Muller 0475-2654
voorzitter: P. Adams 0475-592903
Rabobank IBAN: NL06RABO03026560423
Peter Adams, 15-07-2018