Roermond doet mee aan Orange the World 2021

Roermond

Soroptimisten Mosaïk-Limburg en Zonta Ruremonde zeggen NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluiten zich aan bij de internationale campagne Orange the World.

Daarom kleuren vanaf 25 november de TV-toren, het Grand Hotel Valies en het reuzenrad bij het Outlet oranje.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. 

 

In Nederland doet inmiddels het overgrote merendeel van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne.

In Roermond zal wethouder Marianne Smitsmans op 25 november de Orange the World vlag uithangen aan het stadhuis en daarmee het startsein geven.

Naast deze activiteit, is er meer in gang gezet. Zo zullen de leden van Soroptimistclub Mosaïk-Limburg en Zonta Ruremonde  met behulp van posters, krijtverf-handjes op straat en de verkoop van Break the Silence-chocoladerepen de aandacht vestigen op het bestrijden van geweld tegen vrouwen. Met het organiseren van een boeiende lezing over dit onderwerp op zaterdagochtend 27 november in Foroxity Filmarena Roermond willen de serviceclubs geld ophalen waarmee UN Trustfund projecten kan sponsoren voor het goede doel. Op het programma staat de lezing Haar verhaal vertelt… door Els Remijn. Zij vertelt uit eigen werkervaring over de levens van kwetsbare meisjes en vrouwen in moeilijke omstandigheden.

 

Thema: Iedereen kan helpen geweld te voorkomen
In 2021 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar we moeten ook meer gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken.

Actieperspectief: Ik ben #medestander
Tijdens de Orange the World campagne willen we iedereen uitnodigen om onderdeel van de oplossing te worden en zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij/zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega.

Achtergrondinformatie

Aan de Orange the World campagne doen meer dan honderd landen mee. De aftrap is is op 25 november en eindigt op 10 december. Dit zijn de '16 Days of Action' tegen geweld tegen vrouwen.

Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen.

In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.

 

Een kaart van Nederland met de volledige lijst van deelnemende gemeenten en provincies is te vinden op de website: www.orangetheworld.nl/map. Ook zijn daar de activiteiten van maatschappelijke organisaties rond the Orange the World campagne opgenomen.

 

UN Women Nederland is de Nederlandse tak van UN Women, de organisatie van de Verenigde Naties voor gendergelijkheid en empowerment van vrouwen. UN Women Nederland vraagt aandacht en werft fondsen voor het werk van UN Women wereldwijd.

 

Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao zijn clubs van actieve en ambitieuze vrouwen, die werken aan de verbetering van de positie en status van vrouwen over de hele wereld.