Standbeeld Pierre Cnoops in Maasbracht

Maasgouw

Met de onthulling van een levensgroot standbeeld in brons, geïnspireerd op zijn bekendste buutte-personage ‘De Jaeger’, eert Maasgouw de in 2018 overleden buuttereedner Pierre Cnoops. Het standbeeld van de oud-inwoner van Maasbracht staat op een prominente plaats aan de Havenstraat.

De gemeente Maasgouw ondersteunt het initiatief en draagt zorg voor het beheer van het beeld. Burgemeester Stef Strous noemde bij de onthulling Pierre een veelzijdig man: hij verdiende de kost bij de PTT-Post, was gedurende 20 jaar gemeenteraadslid, stimuleerde de amateur muziekbeoefening, ontving in 1997 een Koninklijk onderscheiding, werd in 2004 benoemd tot Ereburger van de voormalige gemeente Maasbracht, hij was een humorist en woordkunstenaar, een buuttereedner en tonproater.

“Iemand die een ambtenaar en politicus is geweest, weet uit eigen ervaring waar grappen over gemaakt kunnen worden”, aldus Strous, “Ik kwam Pierre tegen in mijn werk als burgemeester. Bij de nieuwjaarsreceptie, Koningsdag en 4 mei, Pierre was altijd aanwezig en na afloop kwam hij steeds naar me toe: good gesproke, zei hij dan. Ik hoop dat hij het ook altijd meende.”

Het kunstwerk, naar een ontwerp van de Roermondse kunstenaar Dolf Wong Lun Hing, werd onthuld bij de start van het nieuwe vastelaovesseizoen op 11 november om 11 uur 11. In aanwezigheid van vertegenwoordigers van de lokale en regionale carnavalswereld onthulde oud-gouverneur Theo Bovens, in zijn hoedanigheid als doctor humoris causa aan de Narren Universiteit Limburg (NUL), die zitting heeft op de 'Pierre Cnoops leerstoel', het gedenkbeeld.

Het beeld is voorzien van een QR-code, waarmee bezoekers via hun mobieltje geluids- en beeldfragmenten van Pierre’s optredens kunnen oproepen. Alle live-fragmenten worden beschikbaar gesteld door provinciale omroep L1.

Initiatiefnemers

De oprichting van het gedenkbeeld, is een initiatief van een lokaal comité, bestaande uit vrienden en bewonderaars van Pierre Cnoops. Dankzij steun van bedrijfsleven en particulieren kon begin 2021 worden gestart met de voorbereidingen en de productie van het beeld. Zowel de weduwe van de kunstenaar als de naaste familie van Pierre Cnoops werden bij de totstandkoming van het beeld betrokken.

Voor de feestelijke onthulling is samenwerking gezocht met de plaatselijke carnavalswereld. Carnavalsvereniging Onger ‘t Viaduct uit Maasbracht en Brachterbeek, thuisbasis van Pierre Cnoops, nam daarin het voortouw. Tevens heeft Onger ’t Viaduct het kunstwerk symbolisch geadopteerd om "de gedachte aan Pierre Cnoops, alsmede de humor en satire binnen de vastelaovend levend te houden”.