ColumnsRobert Martens

Column: Koningsdag door Robert Martens

Midden Limburg

Toen ik nog jong was moesten we het op Koningsdag doen met de tv beelden van paleis Soestdijk. Onze toenmalige koningin Juliana stond dan op het bordes. Het gewone volk trok dan in ongeveer twee uur tijd in een stoet aan haar voorbij. Ik heb dat altijd een bijzondere manier gevonden om de verjaardag te vieren van iemand die door ons ook nog volledig onderhouden moest worden. Wat ik helemaal raar vond is dat uitverkoren inwoners de trappen van het bordes op mochten lopen om een cadeau aan te bieden.

Vervolgens moesten ze met gevaar voor eigen leven achteruit de trappen van het bordes aflopen. Ze mochten de koningin namelijk niet de rug toe keren.

 

Gelukkig had koningin Beatrix bij haar aantreden goed aangevoeld dat het vieren van haar verjaardag op die manier niet meer paste in de tijd. En onze huidige koning vond het blijkbaar ook beter om het land in te trekken. En daarom krijgt Maastricht na twee jaar eindelijk de kans om zich op Koningsdag te presenteren aan de jarige Willem Alexander en aan Maxima. De covid crisis belemmerde in 2020 en 2021 een bezoek aan Maastricht. Maar nu gaan wij Limburgers met Koningsdag weer helemaal los. Met Rowwen Héze en Andre Rieu zetten we in ieder geval muzikaal de twee meest bekende Limburgse muzikanten in om er een feestelijke dag van te maken.

 

De laatste keer dat een koningin in Limburg haar verjaardag vierde was elf jaar geleden. In 2011, kwam de toenmalige koningin Beatrix voor haar verjaardag naar Thorn en Weert. Ik denk dat veel lezers van HALLO Magazine zich dat nog kunnen herinneren. Het werd een zonovergoten en feestelijke dag. Het goed verlopen bezoek zal ongetwijfeld een van de hoogtepunten uit de carrière van burgemeester Stef Strous van Maasgouw zijn geweest. Voor mij begon die dag al heel vroeg want ik was vrijwillig verkeersregelaar. Ik had gedacht dat ik op die manier wel veel kon zien. Maar s morgens om 06.00 uur werd mij al duidelijk gemaakt dat ik ver weg van het centrum van Thorn alleen maar verkeer moest tegenhouden. Het enige wat ik, na vijf uur wachten, gezien heb is een stoet van politiemotoren en auto’s en uiteraard de Koninklijke bus die met een rotvaart voorbij kwamen op weg naar Weert omdat ze al een kwartier te laat waren.

 

Mijn eerste eigen herinnering aan Koningsdag is het versieren van mijn fietsje en daarmee naar het veldje fietsen waar de hele morgen toen nog onder begeleiding van de juf spelletjes werden gedaan. Ik zie gelukkig nog steeds in veel dorpen dat deze traditie in stand gehouden wordt door veel enthousiaste vrijwilligers.

 

Maar Koningsdag doet veel mensen toch ook denken aan een leuk festival of de vrijmarkt. Want Koningsdag is voor de helft van Nederland toch de beste mogelijkheid om alle spullen die we nooit hadden moeten kopen van de hand te doen aan de andere helft van Nederland. Die vervolgens een paar jaar later na het opruimen van de zolder en de garage op Koningsdag die spullen weer opnieuw verkopen. Tegenwoordig noemen we dit met een duur woord circulaire economie maar we doen dit dus al jaren.

Voor het eerst in twee jaar tijd zal ik zelf als wethouder ook weer acte de préséance mogen geven op 26 april als het de Koning weer heeft behaagd om een aantal inwoners te onderscheiden. Persoonlijk vind ik het altijd mooi om te zien hoe deze inwoners naar het gemeentehuis zijn gelokt. Om vervolgens daar te worden gehuldigd voor de vaak ontelbare uren die ze als vrijwilliger voor onze gemeenschap hebben gewekt. Ontroerend is het om te zien hoe gelukkig inwoners van deze blijk van waardering worden. En naar goed gebruik in Leudal worden de nieuwe en maar ook eerdere gedecoreerde van koninklijke onderscheidingen op Koningsdag nog een keer in het zonnetje gezet met een feestelijk programma.

Zeker na twee jaar digitale Koningsdag hoop ik dat u net als ik weer gaat genieten van het vieren van een echte Koningsdag op uw manier.

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.