Columns

Column: Thuiskomen door Karin van der Plas

Midden Limburg

Sinds 2020 wonen we in een mooie dorpje in Midden Limburg. Voor ons is deze verhuizing hopelijk de laatste in een lange rij van landingsplekken. Totaal ben ik zo’n tien keer verhuisd. Wist je dat verhuizen in de top drie van ‘rouw&verlies’ staat? Wennen aan een nieuwe plek is voor mij nooit lastig geweest. Eigenlijk vind ik het steeds een nieuwe uitdaging om helemaal opnieuw te beginnen. Ik wen meestal snel en ga meteen actief op zoek naar waar ik wat kan vinden. Op zoek naar waar je kunt sporten, winkelen, wandelen enzovoorts. We wonen nu op loopafstand van een prachtig natuurgebied, huisartsen, winkels en bibliotheek binnen handbereik. Heerlijk en zo zijn we prima op de toekomst voorbereid.

Onze straat is breed opgezet met prachtige eikenbomen omlijst, geen overburen en onze naaste  buren zijn vriendelijk en behulpzaam. Wat ik in een nieuwe omgeving wel mis, is een netwerk. Dat is voor mij persoonlijk wel belangrijk. Na een tijdje had ik ook in Heel mijn draai gevonden, wist ik waar ik voor wat moet zijn en waar ik aansluiting kan vinden om te doen wat ik graag wil doen, zoals pianoles, sporten, yoga en mooie wandelroutes etc.  

Via mijn buurvrouw hoorde ik dat er in ons dorp een nieuwe yogastudio werd geopend. Yes, dat is nu precies waar ik blij van word. Yoga staat voor verbinding, is niet alleen goed voor lijf en geest, maar het is ook een plek waar ik gelijkgestemden zou kunnen vinden. En dat was ook zo! Vanaf de eerste les, was deze plek voor mij thuiskomen en leerde ik gaandeweg een aantal inspirerende mensen kennen.

In het bijzonder werd ik geraakt door de fijne gesprekken met de eigenaresse en zo ontstond er een bijzondere, persoonlijke band tussen ons. We deelde onze dromen en ideeën die goed aansluiten bij mijn eigen missie en visie. Mijn passie in mijn leven en werk gaat over ontmoeten en levenskunst, maar ook over rouw en verlies. Uit onze gesprekken bleek dat bezoekers van de yogastudio vaak hun levensvragen achter laten tijdens een behandeling of massage. Eigenlijk best logisch en daarmee was ook mijn expertise van harte welkom. Heerlijk om zo dichtbij huis te kunnen sparren over gedeelde visie en ideeën die hierbinnen  passen, waarbij tegelijkertijd mijn expertise een mooie aanvulling op het bestaande aanbod blijkt te zijn.

En zo kreeg de Spiegelaar ook een bijzondere plek in mijn nieuwe woonomgeving. Ik voelde me meteen thuis in het kernteam van professionals die binnen de studio een zeer gevarieerd aanbod verzorgen. Als nieuw lid van dit team werd ik door iedereen met open armen ontvangen. Een kernteam van krachtig, of liever gezegd prachtige vrouwen, die allemaal op hun eigen manier vorm en inhoud geven aan positieve gezondheid in de meest brede zin van het woord.

Onze eerste samenwerking was meteen de vuurdoop, want ik mocht meedoen en ondersteunen tijdens een inspiratiedag. De voorbereidingen en uitvoering van deze dag liep op rolletjes, zonder draaiboek ‘danste’ we als het ware om elkaar heen. Iedereen pakte taken op zonder daarbij de ander te hinderen en als vanzelf elkaar soms woordeloos aan te vullen. De studio werd in een mum van tijd omgetoverd tot workshopruimte, massagekamer, spreekkamer, inclusief een heuse lunchroom met natuurlijk heerlijke, gezonde vegetarische hapjes. Zo kan samenwerken dus ook, een genot om mee te mogen maken.

Zonder dat ik er bewust mee bezig was had ik op een eigen-wijze en spontane manier een nieuw netwerk gevonden. Ik kan niet de juiste woorden vinden als het gaat over mijn beleving in de lessen die elke keer weer anders zijn en mij voeden en inspireren. Ik zie mezelf na afloop dan ook altijd met een grote glimlach terug naar huis lopen, dankbaar en blij dat ik op zo’n mooie plek ben geland.

Wederom besef ik hoe mijn leven is verrijkt door een verhuizing! Een nieuw begin, nieuwe kansen en vol bijzondere ontmoetingen. In mijn huidige thuishaven is spontaan een stevige en fijne basis ontstaan, die me in de komende jaren zou dragen. Samen met kanjers van vrouwen om me heen, mag ik verder groeien en bloeien, zowel in mijn vak en als mens.

Ik gun iedereen zo’n een warm bad, waarin ont-moeten elke keer weer thuiskomen is.

Karin van der Plas

Karin van der Plas leeft, werkt en schrijft dus ook vanuit het hart. Een tikkeltje eigenzinnig maar altijd op zoek naar waar het werkelijk om gaat in het dagelijkse leven. Het zijn spiegelende verhalen over mensen, over vreugde en verdriet, maar altijd herkenbaar. Karin nodigt ons uit om elke dag een klein gebaar te maken naar de wereld om ons heen en ons te blijven verbazen over de wederkerigheid van de vreugde, die daarmee gepaard gaat.