ColumnsRobert Martens

Column: Vakantie in eigen land door Robert Martens

Midden-Limburg

Een keer per jaar worden de inwoners van Leudal uitgenodigd door camping de Leistert om een weekend gratis te komen kamperen. Dit jaar heb ik voor de eerste keer zelf deelgenomen aan deze vakantie in eigen gemeente. Ik snap nou waarom de Leistert is gekozen tot de beste camping van Nederland. Wat een geweldige camping met grote standplaatsen, veel voorzieningen in een mooie schone omgeving. Maar ik wil geen reclame maken voor de Leistert want dat hebben ze ook helemaal niet nodig. Ik wil u vertellen dat mij twee dingen opvielen toen ik daar met Petra en onze hond in de zon zat. Op de eerste plaats het is geen camping voor ons. Sinds vorig jaar hebben we een camper en zijn we van die rustige camperplaatsen gewend met van die 60 + ers die een boekje lezen en zich vanaf 20.00 uur veelal terugtrekken in de camper om naar de tv te gaan kijken. Dus de Leistert was effe wennen voor ons. Omdat we onze hond meegenomen hadden kregen we een plek op het hondengedeelte van de Leistert. Maar volgens mij ook het gedeelte waar alle gezinnen met veel kleine kinderen een plekje toegewezen hadden gekregen. Dus werd er tot s avonds laat volop gespeeld door de kinderen en de honden. En dat geblaf en die kindergeluiden begonnen in ieder geval voor ons ‘s morgens weer zo vroeg dat we twintig jaar terug in de tijd gingen. Zo te horen hadden de kinderen en de honden veel plezier. Volgende keer moeten we misschien toch vragen naar de seniorenplekken op de Leistert. 

 

We zijn niet buiten het campingterrein geweest van vrijdagmiddag tot zondagmiddag. En wat dan opvalt is dat je op nog geen 5 kilometer van huis toch een volledig vakantiegevoel krijg. We voelden ons toerist in eigen gemeente. Het hielp wel dat het zonnig was en voor de eerste keer de temperatuur boven de 25 graden was. Dan krijg je natuurlijk al snel het gevoel dat het zomervakantie is. En als je op zo’n enorm campingterrein bent met alle voorzieningen die je maar kunt wensen dan is het ook vakantie. Niet zo lang geleden liepen we met het college van burgemeester en wethouders op het terrein van de Leistert rond om geïnformeerd te worden over de grote toekomst plannen die de Leistert heeft. Maar dat is toch anders dan dat je er zelf verblijft. Daarom snap ik na het Leudal weekend nog beter dat mensen hun hele vakantie op dat terrein kunnen doorbrengen. Toch is het van de andere kant wel jammer dat ze op die manier geen goed beeld krijgt van onze prachtige gemeente en regio en wat we nog veel meer bieden dan het terrein van de Leistert. Ik hoef u als lezers van Hallo denk ik niet te vertellen hoe prachtig Leudal en Maasgouw is. Een prachtig gebied om te fietsen, te wandelen maar ook met leuke plekken om te eten en te drinken. Misschien moeten we de vakantievierders op de Leistert toch proberen te verleiden om ook eens buiten de camping te komen. Op die manier maken we ze jaloers want u en ik mogen in deze geweldige omgeving wonen en werken en daar dus iedere dag van genieten. 

We besloten om ons te gedragen als een buitenlandse toerist die Nederland bezoekt!

Dat gevoel van toerist in eigen land hadden Petra en ik trouwens ook een paar jaar geleden. Toen besloten we om ons te gedragen als een buitenlandse toerist die Nederland bezoekt. Dus we hebben een hotel gehuurd in Volendam als uitvalbasis. Uiteraard hebben we in Volendam vis gekocht en een foto in klederdracht laten maken. Maar we hebben ook de Zaanse Schans met de windmolens bezocht. We zijn een dag naar Amsterdam geweest. Daarbij hebben we ons verbaasd hoeveel verschillende producten verkocht worden gemaakt van wiet of waarmee je wiet kunt gebruiken. Uiteraard hebben we ook de kaasmarkt in Alkmaar bezocht. Toen we na de midweek Nederlander in eigen land weer thuiskwamen wisten we een ding zeker. Nou snappen we waarom die buitenlandse toeristen allemaal denken dat wij op klompen lopend, vis etend, wiet rokend de hele dag in tulpenvelden staat te werken. Dus mijn tip voor de komende vakantie. Wordt toerist in eigen gemeente, in Limburg of in Nederland en dompel u helemaal onder in het vakantiegevoel. 

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.