Is de wegbeheerder bij ijzel aansprakelijk voor schade

Is de wegbeheerder bij ijzel aansprakelijk voor schade

Het is dan toch nog winter geworden in Nederland. Gevolg daarvan is wel enkele dagen code rood en het advies om niet de weg op te gaan. In mijn eigen letselpraktijk maar ook in de rechtspraak zie je de ernstige gevolgen als je bij ijzel toch de weg opgaat. Is dan toch mogelijk om iemand aansprakelijk te stellen voor soms ernstige schade door ijzel?

Aansprakelijkheid Wegbeheerder

Bij openbare wegen zijn het Rijk, de Provincie, de gemeente of het Waterschap wegbeheerder. In Nederland kan in bepaalde gevallen de wegbeheerder aansprakelijk worden gesteld voor gebreken aan die wegen. De wegbeheerder is namelijk verantwoordelijk voor de aanleg maar ook voor goed onderhoud van de weg en de weg-uitrusting. De wegbeheerder is daarom aansprakelijk voor gebreken aan de weg die gevaar inhouden voor de weggebruiker bij normaal weggedrag, als dat gevaar tot schade leidt. De wegbeheerder is aansprakelijk voor schade als er bijvoorbeeld een gat in de weg of fietspad zit dat niet snel genoeg gemaakt wordt.

Wegbeheerder niet aansprakelijk

De aansprakelijkheid van de wegbeheerder betekent niet dat zij iedere schade door een gebrek aan de weg of weguitrusting moet vergoeden. De wegbeheerder moet tijdig en voldoende onderhoud plegen. Er kan echter niet verwacht  worden dat de wegbeheerder elke dag alle wegen controleren. De wegbeheerder kan  aansprakelijkheid ook vermijden door tijdig en voldoende te waarschuwen voor het gevaar. Het moet de weggebruiker dan wel duidelijk zijn welk risico hij loopt als hij de waarschuwing negeert. Ligt er bijvoorbeeld modder op de weg, dan volstaat een maximumsnelheidsbord niet en moet er ook een waarschuwingsbord voor slipgevaar bijgeplaatst worden.

Aansprakelijkheid bij ijzel?
Gladheid vormt geen gebrek aan de weg waarvoor de wegbeheerder in het algemeen aansprakelijk is. Bij gladheid door weersomstandigheden op het wegdek spelen twee zaken een belangrijke rol:
1. Wat kon de weggebruiker weten en verwachten, en heeft hij daarmee voldoende rekening gehouden? Als iemand ondanks waarschuwingen voor ijzel de weg op gaat, neemt men zelf het risico. Als het overduidelijk glad is, en men past de snelheid niet aan, dan geldt dat ook.
2. Had de wegbeheerder op de hoogte moeten zijn en had hij al kunnen waarschuwen of andere maatregelen kunnen nemen? Bijvoorbeeld door het publiceren van een gladheidsplan.

U, als slachtoffer zult moeten bewijzen dat er sprake is van een schending van de zorgplicht.

Voorbeeld

Een auto reed over een weg in het buitengebied waar gestrooid was. Bij het passeren van de gemeentegrens bleek dat de buurgemeente niet gestrooid had. De auto slipte en knalde tegen een boom met ernstig letsel tot gevolg. Na het ongeval plaatste de gemeente waarschuwingsborden dat er niet gestrooid werd. Na langdurige correspondentie heeft de verzekering van de gemeente uiteindelijk 50 % van de schade vergoed. Belangrijkste argumenten waren dat mijn klant een verwijt werd gemaakt omdat hij gezien de weersomstandigheden hard had gereden maar de gemeente werd verweten dat ze niet gewaarschuwd had dat zij hadden dat zij niet strooide en daardoor de weg plotseling glad werd.  

Conclusie

De algemene lijn uit de rechtspraak is dat wegbeheerders niet snel aansprakelijk zijn bij schade als gevolg van gladheid. Maar soms is het toch mogelijk om de schade helemaal of gedeeltelijk te verhalen bij de gemeente. Mijn advies is dus ga niet de weg op bij code rood en let goed op bij code oranje. En maakt u toch een schuiver de komende winter u kunt bij mij iedere vrijdagmorgen gratis advies krijgen of u de wegbeheerder toch niet aansprakelijk kunt stellen.  

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.