ColumnsRobert Martens

HALLO Column: April doet wat hij wil, door Robert Martens

Midden Limburg

 

Vanmorgen liet ik onze hond uit. Het was harstikke mistig. Ineens kwam bij mij de gedachte op dat het gezegde april doet wat hij wil dit jaar echt klopt. Zo tegen het einde van deze maand moet ik vaststellen dat ik alle weertypes heb gehad met het uitlaten van de hond. Zo liep ik door motregen, regen, hagel, wind maar ook met de zon op mijn kop. Met een dochter die geboren is in februari zijn we gewend aan sneeuw op haar verjaardag. Maar met een zoon die geboren is in april was het volgens mij de eerste keer dat hij sneeuw had op zijn verjaardag die ook nog bijna een dag bleef liggen.

Voor mijn tuin is dit wel vet weer. De afwisseling van regen en zon doet de planten en bomen goed. Ze slaan mooi uit en dus de verwachtingen voor de zomer zijn wat dat betreft hoog gespannen. Alleen moeten we niet meer zo´n hete zomer krijgen als we een paar keer hebben gehad. De enige die er van genieten zijn de tuincentra. Want het heeft verschillende planten in mijn tuin het leven gekost.

Als wethouder heb ik ook natuur en openbare ruimte in mijn portefeuille. Ook in onze gemeente worden we nu nog geconfronteerd met de gevolgen van de veel te hete zomers. Alleen al het extra water geven kost veel tijd en geld. Desondanks zien we te vaak uitval van jonge aanplant. Dat moeten we opnieuw aanplanten. Ik hoop dat ons dat dit jaar bespaard blijft. We hebben al besloten om ons aan te passen om risico’s te vermijden. We selecteren nu de bomen en struiken die we aanplanten op de eigenschap dat ze niet te snel verdrogen. Maar afhankelijk van de plaats waar ze staan ook op de eigenschap dat ze veel water kunnen verdragen. Met de stortbuien die we soms hebben staan planten op sommige plekken namelijk wel eens een paar dagen in het regenwater.

Ik kan mij nog herinneren dat toen ik op de basisschool zat we een boomplantdag hadden. De boom die ik toen geplant heb heeft het overleefd en is nu een mooie boom geworden. Die boomplantdag houden we in de gemeente Leudal ook ieder jaar. Eind vorig jaar was al duidelijk dat die boomplantdag vanwege corona niet door kon gaan dit voorjaar. Maar vanwege die hete zomers hebben we besloten om voortaan de boomplantdag altijd in het najaar te houden. De jonge bomen die dan door onze scholieren worden geplant hebben daardoor een betere kans om te overleven. Misschien dat zij dan over heel veel jaar net als ik nu denken het wordt langzamerhand een oude boom maar het blijft wel een hele mooie.

Maar bij april doet wat hij wil moet ik toch ook wel denken aan alle proefevenementen die georganiseerd worden. Als maanden zitten we met zijn allen opgehokt en mogen we eigenlijk alleen fietsen en wandelen. Maar in Den Haag hebben ze bedacht dat we in april ineens naar allerlei evenementen mogen als proef. Dit varieert van een bezoek aan de kroeg tot enorme festivals met 10.000 bezoekers. Zelf zou ik ook graag eens uit mijn bubbel komen en weer naar verjaardagen, een terras en naar evenementen gaan. Op dit moment verwacht ik dat dit ook niet lang meer gaat duren als genoeg mensen zich maar laten vaccineren dan kunnen we weer wat normaler gaan leven. Juist daarom begrijp ik minder goed waarom we nu als proef zo´n grote festivals willen organiseren. Zeker omdat inmiddels duidelijk is dat best veel bezoekers van die proefevenementen zich na afloop niet laten testen vraag ik mij af of de resultaten van die proefevenementen wel betrouwbaar zijn. En dat er verschil van mening is over de gevaren blijkt al uit het feit dat de burgemeester van Breda de proef met het 538 koningsfeest heeft verboden. De negatieve reacties uit het hele land waren blijkbaar aanleiding om het besluit te herzien. Ik zie daarin toch wel een bevestiging van het gezegde April doet wat hij wil. April is gewoon onvoorspelbaar. Je weet in april nooit zeker of wat voorgenomen of gebruikelijk is ook echt gebeurd.

Maar die onvoorspelbaarheid van de maand april bevalt mij eigenlijk ook wel. Het is toch een beetje de jus van het leven dat we niet alles van te voren weten. Pas ´s morgens als we naar buiten kijken weten of het gaat regenen, de zon schijnt, het sneeuw en of het proefevenement doorgaat.

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.