ColumnsRobert MartensIn je Recht

Handsfree bellen

Bij programma’s zoals wegmisbruikers zie je regelmatig dat er een automobilist wordt aangehouden omdat hij belt tijdens het rijden.

In de wet is bepaald dat het verboden is, dat iemand die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig bestuurt, dat is uitgerust met een motor, tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.

De boete op het gebruiken van de mobiele telefoon is € 239,-. Op de fiets mag je dus wel met een mobiele telefoon in je hand bellen.

Waarom boete gebruik mobiele telefoon

In de toelichting op de wet staat dat bij het handmatig telefoneren gedurende enige tijd slechts een hand beschikbaar is voor het verrichten van de noodzakelijk verkeershandelingen. Daarnaast wordt de aandacht van de bestuurder door het voeren van het telefoongesprek afgeleid van de verkeerssituatie. De combinatie van die twee factoren is volgens de wetgever zo gevaarlijk dat  het daarom verboden wordt. Dat is ook de reden dat er een hoge boete op het vasthouden van de mobiele telefoon staat.

 

Vasthouden mobiele telefoon

Maar wat is het vasthouden van een mobiele telefoon nou precies. Die vraag is al heel vaak aan de rechter voorgelegd. Wat valt volgens rechters onder het vasthouden van een mobiele telefoon:

 

- Bellen met een headset maar je telefoon vasthouden om die uit te zetten is vasthouden telefoon

- Oortje met je hand vasthouden omdat het telkens uit je oor valt is vasthouden telefoon

- Telefoon tussen hoofddoek en oor klemmen is vasthouden telefoon

- Telefoon in hand houden en gebruiken als navigatiesysteem is vasthouden telefoon

- Telefoon aan pols bevestigd zodat je twee handen aan stuur hebt is toch vasthouden telefoon.

Wat is dan geen vasthouden van een mobiele telefoon

- Vasthouden van een Ipod Touch (is een draagbare mediaspeler) mag wel omdat dit geen telefoon is.

Telefoon in Carkit gebruiken

In de zomer van 2017 moest de rechter oordelen of een automobilist in overtreding was omdat hij een telefoon die in een carkit geplaatst was, bediende. Hij had een hand aan het stuur en met de andere hand toetste hij een nummer in. De rechter oordeelde dat dit toch het vasthouden van een mobiele telefoon was ook al had de automobilist de telefoon niet in de hand. De rechter wees daarbij naar de toelichting op de wet. De rechter stelde vast dat de automobilist slechts een hand beschikbaar had tijdens  het intoetsen en aandacht afgeleid was van het verkeer door het bellen.

De automobilist heeft hoger beroep ingesteld en op 7 maart 2018 heeft  Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald dat het intoetsen van een nummer als de telefoon in de carkit zit geen vasthouden van de telefoon is. Het Hof stelt vast dat het bedienen van een telefoon in een carkit misschien wel gevaarlijk is voor de verkeersveiligheid. Maar de telefoon wordt niet in de hand gehouden en de wetgever heeft dit niet uitdrukkelijk verboden. Dus is het toegestaan om de telefoon te bedienen in een carkit, zolang je de telefoon maar niet in je hand houdt.

 Uit eigen ervaring weet ik dat het bellen in de auto ook via een carkit toch af kan leiden van het verkeer. Wilt u geen risico lopen dan is het verstandig om de telefoon uit te zetten. Ook als je een carkit gebruikt.

 

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.