Columns

Venlo Stormt en concurrentiebeding of relatiebeding

In mijn vorige column schreef ik over aansprakelijkheid van organisaties van evenementen. Ik schreef toen over de aansprakelijkheid van organisatoren van evenementen o.a. bij letsel. Bij Venlo Stormt ging het helaas vreselijk fout. Een deelneemster gleed van een hoge helling in het water. Daarna kwam er een andere deelnemer op haar terecht. De deelneemster kwam zelf niet meer boven water en is in het ziekenhuis overleden.

Het  is natuurlijk vreselijk dat de deelneemster aan het evenement Venlo Stormt is overleden. De partner van de overleden deelneemster heeft al aangegeven dat hij de organisatie niets verwijt. Volgens hem neem je  door deelname het risico dat je letsel oploopt of nog erger, zoals in dit geval, dat je overlijdt. Inmiddels is er meer bekend geworden en wordt onderzocht of de organisatie wel aan de vergunningeisen heeft voldaan. In de vergunning was er al rekening mee gehouden dat er hulp moest zijn van duikers. In de pers verschenen nu berichten dat er mogelijk te weinig duikers waren. Hopelijk wordt er een goed onderzoek ingesteld. Niet om de organisatie aan de schandpaal te nagelen. Wel om te achterhalen wat er mis is gegaan zodat daarvan geleerd kan worden hoe het beter kan. 

Concurrentie en relatiebeding
Het gaat weer wat beter in Nederland. Ik merk dat omdat ik minder ontslagzaken behandel en veel meer adviseer over het sluiten van nieuwe overeenkomsten. De laatste weken heb ik daarom meermaals vragen gekregen van mensen die bij een ander bedrijf willen werken over concurrentie- of relatiebedingen in arbeidsovereenkomsten. Tijd om daar wat meer duidelijkheid over te geven in deze column.

Verschil concurrentiebeding en relatiebeding
In een concurrentiebeding wordt opgenomen dat je niet dezelfde of soortgelijke werkzaamheden mag verrichten na afloop van je arbeidsovereenkomst binnen een bepaalde periode.  Doel van een concurrentiebeding is te voorkomen dat een ex werknemer de oude werkgever gaat beconcurreren met dezelfde werkzaamheden. Een relatiebeding houdt in dat je geen werkzaamheden mag verrichten voor klanten van je ex werkgever binnen een bepaalde periode. Doel is om te voorkomen dat je als ex werknemer klanten kunt meenemen naar de nieuwe baas of naar een eigen bedrijf. 

Eisen aan concurrentiebeding
De minimale eisen die aan een concurrentiebeding worden gesteld zijn dat het schriftelijke vastgelegd moet worden en alleen met een meerderjarige een concurrentiebeding kan worden gesloten.  Daarnaast mag een concurrentiebeding  bij een tijdelijk contact alleen maar als er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn om dit op te nemen.  

Uitspraken
De rechter in Utrecht stond een concurrentiebeding in een tijdelijk contract toe. De werkgever had gesteld dat "de werknemer in de uitoefening van zijn functie toegang kreeg tot alle essentiële bedrijfsgegevens, waaronder prijstactieken en prijsstellingen, volumes en andere strategische klantinformatie." Wel besloot de rechter de duur van het concurrentiebeding te beperken van 12 naar 2 maanden. Echter de rechter in Amsterdam kwam in een vergelijkbare zaak tot het oordeel dat het concurrentiebeding niet rechtsgeldig was.

De werkgever had gestel "De functie van adviseur geeft werknemer toegang tot belangrijke informatie, waaronder tarifering en marges, van zowel werkgever zelf als van de opdrachtgevers van werkgever."
De rechter meende dat er niet duidelijk genoeg was omschreven welke specifieke werkzaamheden het noodzakelijk maakte dat er een concurrentiebeding werd opgenomen in de arbeidsovereenkomst.
Uit deze twee uitspraken volgt al dat rechters over vergelijkbare zaken toch anders kunnen denken. 

Maar een concurrentiebeding kan ook gevolgen hebben voor de nieuwe werkgever. Het gerechtshof Den Bosch kwam in 2016 tot de conclusie dat er sprake was van overtreding van het concurrentiebeding. Ze veroordeelde niet alleen de werknemer om zich te houden aan het concurrentiebeding maar tevens veroordeelde ze de nieuwe werkgever om het contact met de werknemer op te zeggen. 

Opmerkelijk was de uitspraak van de rechtbank Overijssel die tot het oordeel kwam dat het concurrentiebeding geschorst werd. De reden daarvan was dat het concurrentiebeding volgens de rechter onredelijk was voor de werknemer. Maar de rechter vond wel dat de werknemer relaties van de ex werkgever niet mocht benaderen. De rechter zette dus eigenlijk het concurrentiebeding om in een relatie beding. 

Heeft u vragen over arbeidsrecht? Neem dan gerust contact met mij op voor een vrijblijvend advies. 
 

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.