Overheid

Afkoppelen regenwater. Gratis advies én subsidie

Nederweert

Het is weer lente, tijd om naar buiten te gaan. Vorige week is de campagne Voorjaar, maak je tuin waterklaar van start gegaan. We geven inwoners tips om het regenwater af te koppelen en in de tuin te laten infiltreren.

Maatregelen die we willen stimuleren, omdat we steeds vaker te maken hebben met extreem weer. Met alle gevolgen van dien. Straten en tuinen komen blank te staan en bomen en planten verdrogen juist. Mooie bijkomstigheid: u krijgt gratis advies en u kunt subsidie aanvragen als u meedoet.

Met relatief eenvoudige middelen kunnen we de waterhuishouding in onze tuinen aanpassen, zodat er minder overlast ontstaat.

Subsidie mogelijk

Vakspecialist Jac Broens adviseert inwoners over de mogelijkheden om af te koppelen. In 2017 bezocht hij 73 huishoudens. Bij 30 inwoners is inmiddels al afgekoppeld en is de subsidie uitgekeerd. Verder zijn er 11 voorlopige subsidies toegekend. “Inwoners reageren enthousiast als ze horen dat ze subsidie kunnen krijgen voor het afkoppelen van hemelwater”, aldus Jac.

Regenton, kratjes

Een voorbeeld is het afkoppelen van de regenpijp van het riool door regenwater op te vangen in een regenton en de overloop in de tuin te laten stromen of op een vijver te lozen. In tijden van droogte kan het dan gebruikt worden voor het besproeien van de tuin. Ook kan het regenwater worden opgevangen in speciale infiltratiekratjes, zodat het in de bodem kan wegzakken.

Bestrating

Maar ook meer groen of waterdoorlatende bestrating in de tuin in plaats van grote verharde oppervlakten, helpt om het overtollige water beter en sneller afte voeren. Het planten van bomen geeft bovendien verkoeling in warme perioden. En groene tuinen zijn ook nog eens beter voor vlinders en bijen.

Samenwerking

Het zijn allemaal aanpassingen waarvoor het programma Waterklaar zich hard maakt. Een programma waar alle gemeenten in Noord- en Midden-Limburg, Waterschap Limburg, Waterschapsbedrijf Limburg, Waterleidingmaatschappij Limburg en de Provincie aan meewerken. Dit voorjaar hebben zich ook een aantal tuincentra aangesloten. Zij kunnen klanten adviseren over maatregelen in hun tuin.

Goede voorbeeld

Ook als gemeente willen we het goede voorbeeld geven. Zo zijn in de afgelopen jaren onder meer de sporthal en de parkeerplaats bij de Bengele en een gedeelte van het gemeentehuis en de parkeerplaats aan de Loverstraat afgekoppeld. Dit jaar gaan we verder met het afkoppelen van gemeentelijke gebouwen, zoals de gemeentegarage, het gemeentehuis en de gymzaal in Ospel.

Wilt u meer weten over de subsidieregeling en hoe u uw tuin waterklaar maakt? Kijk dan op www.waterklaar.nl. Op deze website staan ook de aangesloten tuincentra waar u terecht kunt voor aanvullende adviezen. Wilt u advies en subsidie ontvangen, maak dan een afspraak met onze adviseur of stuur een mail naar info@nederweert.nl met uw adresgegevens. Dan maakt de adviseur een afspraak met u.