Overheid

Munsterkerk nu ook Grootste Museum van Nederland

Munsterplein Roermond

De Gemeente Roermond en het kerkbestuur van de Munsterkerk hebben de handen ineengeslagen om ervoor te zorgen dat de Munsterkerk kon aansluiten bij het Grootste Museum van Nederland . De Munsterkerk is natuurlijk als gebedshuis altijd al toegankelijk voor bezoek en bezichtiging.

Nu kunnen bezoekers gebruik maken van de nieuwe audiotour in het Nederlands en in het Duits! Verder zijn er voortaan speciaal opgeleide gidsen. Een bezoek is gratis. De audiotour kost €3,-.

De audiotour en de gidsen zijn mogelijk door de aansluiting van de Munsterk bij het Grootste Museum van Nederland. Dit is een samenwerking tussen Museum Catharijneconvent en zestien kerken en synagogen door heel het land. Op donderdag 12 juli werd gevierd dat de Munsterkerk is aangesloten.

Portefeuillehouder Ferdinand Pleyte: “De Gemeente Roermond is bijzonder trots op haar monumenten en de Munsterkerk is een van de meest bijzondere uit de collectie. We mogen ons gelukkig prijzen dat we mogen samenwerken met eigenaren en vrijwilligers in ons streven om de monumenten te behouden. In dit geval zet het kerkbestuur zich bijzonder in voor het behoud van de kerk als historisch monument en als gebouw voor de eredienst. Het Sint Christoffelgilde  zorgt ervoor dat de kerk kan worden opengesteld voor de vele bezoekers van Roermond.”

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij en een
bijdrage van het Mondriaan Fonds. Voor het kerkbestuur zijn er geen kosten aan verbonden. De gemeente draagt bij met een subsidie voor een Duitse vertaling van de audiotour. Kijk voor de deelnemende locaties op www.grootstemuseum.nl.

Over de Munsterkerk

De Munsterkerk aan het Munsterplein in Roermond vormt samen met de Sint Janskerk in Nieuwstadt het enige voorbeeld in Nederland van een kerk in laat-romaanse stijl en behoort hierbij tot de Rijnlandse romaanse groep. De officiële naam van de kerk luidt Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk. De naam munster is afkomstig van het Latijnse monasterium wat klooster betekent en geeft dus aan dat de kerk oorspronkelijk een abdij-kerk was.

De kerk is onlosmakelijk verbonden met de naam van de Roermondse architect Pierre Cuypers. Een van de eerste opdrachten in Cuypers carrière was in 1850 de restauratie van het koor, een opdracht die hij samen met zijn broer Henri, die evenals hun vader kerkenschilder was, uitvoerde. Ingrijpender was de grote restauratie die duurde van 1863 tot 1890. 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Munsterkerk