Advertorial

ZEVENELLEN rubriek

Leudal

Zevenellen is het bedrijvenpark aan de Roermondseweg in Haelen, gemeente Leudal. Het bedrijvenpark is volop in ontwikkeling en dit heeft een relatie met u als omgeving. 

We nemen u deze keer eerst mee terug in de tijd, wat er nodig is geweest om het bedrijvenpark geschikt te maken voor de toekomst. Grond voor een duurzame economie. Dat dat mogelijk ook vragen met zich meebrengt is logisch. De initiatiefnemers van dit bedrijvenpark Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg BV (OML), World Biobased Center Zevenellen (WBCZ) en de (toekomstige) bedrijven staan u graag te woord.
 

GROND VOOR EEN DUURZAME ECONOMIE

We krijgen steeds meer zicht op de bedrijven die zich (willen) vestigen op Zevenellen. Tijden veranderen daarin. Zeventig jaar geleden startte een kolencentrale. Lokaal bekend als de Maascentrale van de PLEM. Vijftig jaar geleden kwam daar de grootste stroom- en gascentrale ter wereld bij: de Willem-Alexandercentrale van Demkolec. Belangrijke economische ontwikkelingen voor de regio. Iedereen kent wel iemand die bij een van deze bedrijven heeft gewerkt. Of woont misschien zelf in één van de huizen die voor de werknemers toentertijd werden gebouwd. 

Ontwikkelingen staan niet stil. De Maascentrale werd eind 1996 gesloten en de jaren daarna gesloopt. De Willem-Alexandercentrale sloot in 2012. Dat er geen toekomst is voor kolen en gas is duidelijk. Er moet anders om worden gegaan met onze planeet. 

Anno 2023 is Zevenellen grond voor duurzame economie. Er is ruimte voor bedrijven die met vernieuwende technieken een bijdrage leveren aan de verduurzaming van Nederland.

KLAAR VOOR VERSE START

OML is sinds 2000 eigenaar van het noordelijke gedeelte van Zevenellen. Het deel waar de PLEM heeft gestaan. WBCZ ontwikkelt het zuidelijke gedeelte van Bedrijvenpark Zevenellen waar de Willem-Alexandercentrale stond.

OML ontwikkelt haar deel tot een duurzaam bedrijvenpark. Daarvoor zijn vele stappen gezet. De sloop van de Maascentrale, met de beeldbepalende hoge schoorstenen tot wel 125 meter hoog, startte in 2006. Het voormalig kantoorgebouw werd in 
eerste instantie gespaard en is uiteindelijk alsnog in 2022 gesloopt. Het gebouw was te verouderd en verpauperd. 

De gronden van dit noordelijk deel zijn schoongemaakt en puin is opgeruimd. De meeste kabels en leidingen én het riool zijn vervangen en verder aangelegd. Bovenal is alles zorgvuldig gedocumenteerd. Monitoring van 
de grondwaterkwaliteit vindt tot op de dag van vandaag plaats. 
Het terrein is veilig en klaar voor de toekomst.
 

VOORWAARDEN AAN (TOEKOMSTIGE) BEDRIJVEN
Sinds 2013 ligt er een onherroepelijk bestemmingsplan voor de gronden op Zevenellen. OML ontwikkelt het bedrijvenpark op een verantwoorde manier, in samenwerking met veel partijen. Denk aan de provincie, de gemeente en het waterschap. OML betrekt de omgeving zo goed mogelijk. Ook al realiseren wij, en ook de (toekomstige) bedrijven, ons goed dat het voor de omgeving impact heeft.

OML kijkt zo zorgvuldig mogelijk naar het juiste bedrijf op de juiste locatie. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Net zoals het werken aan een gezonde en veilige leefomgeving. OML gaat pas tot grondverkoop over, als er een goed doordacht bedrijfsplan ligt. 

(MOGELIJKE) BEDRIJVEN 
Op dit moment zijn kavels verkocht onder andere aan 
Dimass Group, Jan Verhoeven Metaalrecycling, Coöperatie 7LL en Hendrickx Grondverzet. Er zijn diverse optieovereenkomsten gesloten. Zoals RWE en Vestjens Stroverwerking, waarbij een ondernemer nader onderzoek doet naar de mogelijke nieuwe vestigingslocatie. In een later stadium volgt een aankoopbesluit. Op www.zevenellen.nl vindt u onder andere een overzichtskaart. Heeft u vragen over (toekomstige) bedrijven? Ze staan u graag te woord.

GROENE LONG
Bijzonder aan de ontwikkeling van Duurzaam Multifunctioneel Bedrijvenpark Zevenellen (OML-deel) is de Groene Long. Een oppervlakte van ongeveer twee hectare, de grootte van bijna vier voetbalvelden. Ingezet voor het behoud én verbetering van een natuurlijke zone. Goed voor de flora en fauna in het gebied. 

Wij zien dit terug in de populatie van vogels, de das, de bever, de vleermuis, de vissen in het voormalige koelwaterkanaal én de vele insecten. Wij doen er alles aan om te zorgen voor een veilige en natuurlijke habitat voor de dieren. We kiezen zorgvuldig de bloemen, planten en bomen, natuurgetrouw met inheemse soorten. En door het plaatsen van insectenhotels.

De groene zone levert een positieve bijdrage tegen de hittestress op het terrein. Hitte die kan ontstaan als er teveel beton en steen worden toegepast. Juist door het plaatsen van veel groen, zorgt dit voor verkoeling. Ook stimuleren wij de ondernemers flink om hierin mee te denken en dit toe te passen op hun eigen terrein.