The Big Five van Limburg

Midden Limburg

Ontdek de Limburgse Big Five

In Noord- en Midden-Limburg vind je veel verrassende parels en prachtige natuurgebieden. De échte toppers in Limburg, die je gezien móét hebben, hebben wij voor je onderverdeeld in the Big Five van Limburg. Deze lijst bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit de 5 mooiste natuurgebieden in Noord- en Midden-Limburg. Deze gebieden komen elk jaargetijde tot hun recht. Hier heb je geen filters nodig om adembenemende foto's te maken. Ga op safari en eigen land en ontdek the Big Five van Limburg: 

1. Grenspark Kempen~Broek

We trappen deze lijst af met GrensPark Kempen~Broek. Dit is een uitgestrekt, goed ontsloten gebied op de grens van Nederlands en Belgisch Limburg, ter hoogte van Weert. Hier kun je genieten van de open ruimte en de stilte. Het gebied bestaat uit bossen, moerassen, hooilanden en beekvalleien.

Lees hier alles over GrensPark Kempen~Broek.

2. Rivierpark Maasvallei

Op nummer 2 staat RivierPark Maasvallei. Dit gebied strekt zich uit langs de Limburgse Maas en bestaat uit een uitgebreid netwerk van rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen, grindplassen, struingebieden en uiterwaarden.

Ongeveer 630 ha van dit landschap is ingericht als natuurgebied. 

Lees hier alles over Rivierpark Maasvallei

3. Nationaal Park de Meinweg

De Meinweg heeft een oppervlakte van circa 1.800 ha. In het Meinweggebied zorgen bossen, heide, vennen en beekdalen voor een gevarieerd landschap.

Dit is het enige gebied in Limburg waar de adder voorkomt.

 Lees hier alles over Nationaal Park de Meinweg.

4. Nationaal Park de Groote Peel

De Groote Peel is het kleinste Nationale Park van Nederland, maar daardoor niet minder bijzonder.

Het park staat vooral bekend om de zichtbare geschiedenis van de turfwinning en in het broedseizoen zijn er ruim negentig vogelsoorten te vinden.

 Lees hier alles over Nationaal Park de Groote Peel.

5. Het Leudal

Last but not least in de Limburgse Big Five: Natuurgebied het Leudal. Het natuurgebied omvat zo'n 900 ha, waarvan een groot deel (500 ha) als reservaat beheerd wordt door Staatsbosbeheer. Het Leudal is een zeer populair wandelgebied en bestaat uit schilderachtige beekdalen. 

Lees hier alles over het Leudal.

Natuurgebieden in Limburg

Limburg is rijk aan natuurgebieden. Naast de natuurgebieden in de Limburgse Big Five, vind je in Noord- en Midden-Limburg nog ontzettend veel prachtige natuur, welke absoluut het ontdekken waard is. Van groot tot klein gebied en van Nationaal Park tot stadspark: Bekijk hier álle natuurgebieden in Noord- en Midden-Limburg.