De vrijheid van de fotograaf – jubileumexpositie Fotoclub Leudal

Cultuurpodium De Bombardon St. Antoniusstraat 2 Heythuysen.
28 - Sep - 2019 - 11:00 - 29 - Sep - 2019 - 17:00

De huidige beeldcultuur is onder andere ontstaan omdat iedereen altijd een camera op zak heeft, in de vorm van een slimme telefoon. De vrijheid om beelden te produceren werd zo onbeperkt dat de Europese wetgever stappen gezet heeft en nog zet om deze vrijheid verder in te perken.

De vrijheid van de fotograaf is echter niet gelegen in het onbeperkt vastleggen van zijn omgeving. De fotograaf kiest wel geheel vrij een uitsnede uit die omgeving, met een esthetisch doel. Zo laten fotografen juist door hun omgeving beperkt vast te leggen zien dat onze mooie wereld het waard is om voor te vechten. Vrijheid bestaat ook in de keuze van het onderwerp: natuur, architectuur, portretten, straatfotografie.

Fotoclub Leudal is een groep fanatieke fotografen die elkaar willen helpen bij het maken van mooie uitsneden uit de werkelijkheid. Dit doen wij onder andere door het organiseren van exposities. 

 

10 jarig bestaan

Op 28 en 29 september aanstaande vieren wij ons 10-jarig bestaan met een tweedaagse expositie in de Bombardon in Heythuysen, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Leudal. Deze expositie plaatsen wij in het teken van de hierboven geschetste 'vrijheid van de fotograaf'.

De expositie bestaat uit 51 afgedrukte foto’s op 17 panelen. Voor belangstellenden is er een klapper met enige info over de fotografen en de foto’s. Tevens is er een digitale presentatie van meer foto’s van de leden.

In augustus 2008 kreeg voorzitter Ben Doensen, door een reorganisatie op zijn werk, plotseling veel vrije tijd. Fotograferen was altijd al een hobby geweest, en dat wilde hij nu in clubverband gaan doen.
In het Leudal bestond nog geen fotoclub, dus heeft hij er zelf een opgericht!

 

 

Op 26 januari 2009 was in de Bombardon de oprichtingsvergadering en op 28 september 2009 werden de statuten notarieel bekrachtigd.
Het is met de opening precies 10 jaar geleden en dus tijd voor een jubileumexpositie!

Op dit moment bestaat de groep uit elf enthousiaste fotografen die iedere 14 dagen bij elkaar komen. We bespreken elkaars werk en organiseren workshops. In een jaarprogramma dagen we elkaar uit met allerlei thema’s en opdrachten. Zo houden we elkaar scherp als fotograaf! Jaarlijks gaan we met elkaar naar een mooie locatie, waarbij uiteraard de inwendige mens niet vergeten wordt. We zoeken altijd fotografen die hun hobby in clubverband een extra impuls willen geven.

De elf zeer individuele vensters op de wereld zijn te zien op zaterdag 28 september van 13.00 tot 17.00 uur en op zondag 29 september van 11.00 tot 17.00 uur in “Cultuurpodium De Bombardon” te Heythuysen. Op zaterdag 28 september is er om 13:00 een korte openingsceremonie. De toegang is gratis.
Voor meer informatie zie www.fotoclub-leudal.nl