Hѐ? Wat? Een klassenstrijd, een gevecht tegen de gevestigde orde? Ad Thomassen geloofde zijn oren niet toen hij een oud- burgemeester van Horn interviewde voor het boek dat hij wou schrijven over Harmonie Beatrix uit Horn. De oprichting van Beatrix in 1961 bleek het gevolg van een heuse machtsstrijd tussen bevolkingsgroepen.
In een uitgebreide voorgeschiedenis beschrijft Thomassen hoe een kleine elite van dorpsnotabelen het dagelijkse leven in Horn bepaalde. Hun macht reikte zelfs zo ver dat er in de eerste helft van de vorige eeuw géén gemeenteraadsverkiezingen waren. Eind jaren vijftig weigeren muzikanten uit het arbeidersmilieu te knielen voor de hoge heren en richten hun eigen harmonie op. Ze krijgen al gauw de naam ‘rebels’ te zijn en worden van alle kanten tegengewerkt. Tevergeefs.
Harmonie Beatrix had een grenzeloze geldingsdrang en behaalde de grootste muzikale successen in recordtempo, om zelfs Nederlands kampioen te worden. Lees ook over de drumband, de majorettes ‘Vivace’, de eigen opleiding STIOHB, de zaate hermeniekes, de muzikale ontvangst van Koningin Beatrix, de concoursen, het karakter van de vereniging en de soms felle concurrentiestrijd met de andere harmonie in het dorp.
Het boek ‘Harmonie Beatrix Horn. 1961-2015. Een bewogen geschiedenis’ is uiteindelijk veel méér dan alleen een boek over een harmonie geworden. Ook geïnteresseerden in lokale geschiedenis komen volop aan hun trekken.
Het boek verschijnt in een luxe-uitgave en is schitterend vormgeven. Bestel via harmoniebeatrixboek@gmail.com of kijk voor meer info op facebook HarmonieBeatrix - Het Boek.