Nederland bereidt zich al vóór de oorlog voor op een mogelijke inval van het Duitse leger en daarom worden er allerlei verdedigingswerken aangelegd. Ook in onze regio!
In de winter van 1939-1940 krijgen de inwoners van Weert en Nederweert te maken met een serie kleine bouwactiviteiten, bijna uitsluitend langs het kanaal. Het handelt zich hierbij om allerlei militaire objecten zoals versterkingen, kazematten en diverse hindernissen.
Dit alles gebeurt in het kader van de aanleg van de zogenaamde Peel-Raamstelling. Deze stelling loopt van het riviertje de Raam bij Grave tot de Belgische grens bij Budel-Dorplein en dient een eventuele aanval van Duitsland op zuidelijk Nederland te vertragen. Binnen de totale linie nemen Weert en Nederweert (tezamen het vak Weert genoemd) een speciale plek in omdat de stelling er in bestaande bebouwing komt te liggen.
De lezing wordt verzorgd door Theo Schers uit Weert en deze voormalig medewerker van het stadsarchief zal ingaan op de voorgeschiedenis van deze linie, de elementen waaruit de linie is opgebouwd, met name de kazematten en de versperringen.
Speciale aandacht wordt geschonken aan de stelling in het ‘vak Weert ’en aan de gebeurtenissen in de meidagen van 1940. Hoe effectief was de stelling eigenlijk?
De lezing vindt plaats op maandag 22 januari in de Bombardon in Heythuysen. Aanvang 19.30 uur.