Het is 15 november 1944. De bevrijders trekken na voorafgaande zware beschietingen die diverse dodelijke slachtoffers hadden geëist vanuit Leveroy over de Kloosterstraat Heythuysen binnen. De terugtrekkende Duitsers hebben geprobeerd het moreel van hun manschappen tegen beter weten in nog wat op te vijzelen door op een aantal plaatsen in Heythuysen leuzen op gebouwen te kalken.
Teksten als ‘Wir kapitulieren nie’ en ‘Sieg oder Siberiën’ zijn nog vele naoorlogse jaren in het straatbeeld van Heythuysen zichtbaar en ook op de jaarlijkse foto-expositie van Heemkundevereniging Heitse op zondagmiddag 3 november krijgen zij een prominente plaats op het podium van de grote zaal in de Bombardon waar tevens een W.O. 2 café plaats vindt.
Naast deze ‘war graffiti’ foto’s zijn er vele andere fotobeelden uit het omvangrijke foto-archief van de heemkundevereniging over de bevrijding van Heythuysen en de daarop volgende periode te zien. Naast het thema ‘bevrijding’ krijgt ook het thema Kloosterstraat ruime aandacht.
De tentoongestelde foto’s gaan ver terug in de tijd toen deze straat, afhankelijk van welk gedeelte het betrof, een heel andere naam had. Het eerste deel van de straat werd ’t Kapelke genoemd. Daarna kwam het gedeelte Roor- of Roerstraat en tenslotte het gedeelte Op de Roos. Ook actuele fotobeelden van de Kloosterstraat en haar bewoners worden in beeld gebracht.
Naast deze twee thema’s beslaat de expositie drie verschillende tijdvakken: de periode tot 1960, het tijdvak van 1960 tot 1980 en het derde tijdvak beslaat de jaren tussen 1980 tot 2000. Uit deze drie perioden worden vele familiefoto's, schoolfoto’s,verenigingsfoto’s, straatbeelden, foto’s van kerkelijke activiteiten, bedrijfsfoto’s, enz. geëxposeerd.
Tijdens de expositie zal ook elk half uur een nieuwe, speciaal voor deze dag door samengestelde film met oude beelden over Heythuysen vertoond worden.
De nieuwste uitgave van het verenigingstijdschrift De Bössel met op de kaft een foto van Engelse troepen vanuit Leveroy op weg naar Heythuysen zal ook op 3 november verkrijgbaar zijn. Het twee maal per jaar uitkomende tijdschrift bevat allerlei gevarieerde en lezenswaardige artikelen over Heythuysen. In deze uitgave is er natuurlijk plaats voor persoonlijke herinneringen aan de bevrijding van Heythuysen en wordt er o.a. ook teruggekeken naar het leven in Heythuysen in 1959, precies 60 jaar geleden. De Heitser kalender voor het komend jaar, met historische foto’s over het dorp kan tijdens de tentoonstelling gekocht worden.
De foto-expositie vindt plaats in Cultureel centrum De Bombardon in Heythuysen op zondag 3 november van 13.00 tot17.00 uur.
De foto toont één van de door de Duitsers in de Dorpstraat aangebrachte leuzen bij het inmiddels afgebroken klooster.