Meedoen blijkt niet vanzelfsprekend maar is voor ieder kind een voorwaarde voor een gelukkig leven!

Midden Limburg

 

In Leudal en Maasgouw groeien – net als in de rest van Nederland- nog steeds kinderen op in gezinnen met minimale financiële middelen. Ze knopen dagelijks de eindjes aan elkaar en voor extra’s is er geen ruimte.

De Stichting Leergeld Leudal-Maasgouw wil dat alle kinderen kunnen meedoen en niet aan de zijlijn staan en heeft een pakket aan voorzieningen voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar zodat ze kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten.

Dat doen we niet alleen, maar samen met veel andere stichtingen zoals o.a. met Jeugdfonds Sport, Jeugdfonds Cultuur, Speelgoedbank Leudal, Kinderhulp en Jarige Job, Armoedefonds, Voedselbank en Kledingbank.

Het kan gaan om activiteiten voor kinderen op het gebied van onderwijs, sport, cultuur of welzijn, zoals meedoen aan schoolreisjes, muziekles of lid worden van een sport- of scoutingvereniging, maar ook om vervoer naar en van school, w.o. fietsen en openbaar vervoer.

Hoe werkt het

Ouders en verzorgers die een minimaal inkomen hebben (120% van het minimumloon) kunnen een beroep doen op Leergeld. Dat kan eenvoudig via het aanmeldingsformulier op de website https://www.leergeldleudalmaasgouw.nl/.

Na aanmelding wordt het gezin door een van de intermediairs (vrijwilliger) van de stichting thuis bezocht. Tijdens een persoonlijk gesprek wordt de hulpbehoefte geïnventariseerd en vindt toetsing plaats van de inkomens- en (eventuele) schuldensituatie.

Indien nodig worden ook andere instanties ingeschakeld.

Na afhandeling van de aanvraag en de noodzakelijke verstrekking blijft de intermediair in contact met het gezin.

Leergeld geeft geen contant geld maar zorgt voor middelen en toegang tot voorzieningen.

Door het huisbezoek leert de intermediair het gezin van nabij kennen en gaat ‘naast’ de ouder(s) van de kinderen staan. Ook wordt er een beroep gedaan op de eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid van ouders voor de ontwikkeling en ontplooiing van het kind.

 

Aanmeldingen worden in eerste instantie verwerkt door de coördinatoren (voor elke gemeente één). Zij verdelen de aanvragen over de groep intermediairs die dan vervolgens een huisbezoek afleggen.

Besluitvorming over de aard van de verstrekking gebeurt door de coördinatoren op basis van de informatie die de intermediair aanreikt.

Per kind is er €250,- beschikbaar per jaar.

 

Leergeld is een vrijwilligersorganisatie

Leergeld werkt met lokale vrijwilligers. Bestuursleden, coördinatoren en intermediairs vormen samen een team en doen hun werk onbezoldigd met grote maatschappelijke betrokkenheid.

Soms wordt gedacht dat we een kantoor ergens in de gemeente hebben. Dat is niet het geval. We zijn wel telefonisch en per e-mail bereikbaar. Alle contactgegevens zijn te vinden op de website.

Leergeld werkt professioneel met getrainde en ervaren vrijwilligers. Elke vrijwilliger heeft een VOG en een privacyverklaring getekend. Elk jaar publiceren we een jaarverslag. De jaarrekening kan worden opgevraagd. We onderhouden goed contact met betrokken gemeenten en we bouwen steeds aan het verstevigen van ons netwerk.

We zijn een ANBI erkende instelling (een Algemeen Nut Beogende Instelling) hetgeen betekent dat we ons geheel inzetten voor het algemeen belang. Personen en organisaties die een schenking willen doen kunnen dit volgens de belastingregeling dan ook als gift aftrekken van hun belastingaangifte.

 

 

Meerwaarde Leergeld

Landelijk onderzoek naar de meerwaarde van Leergeld toont aan dat Leergeld er werkelijk toe doet omdat Leergeld heel  laagdrempelig is, er persoonlijk contact is  en geen onnodige bureaucratie.

In een welvarend land als Nederland zou Leergeld eigenlijk niet nodig moeten zijn. de werkelijkheid is echter anders.

In Leudal en Maasgouw groeit 1 op de 14 kinderen op in armoede en het aantal groeit.

Om een beeld te geven over hoeveel kinderen we per jaar kunnen helpen: in 2019 hebben we 448 kinderen kunnen helpen met: fietsen, ouderbijdragen, zwemlessen, laptops, lidmaatschappen etcetera.

 

Samenwerking

Zoals hierboven al vermeld is, werkt de stichting Leergeld Leudal en Maasgouw met veel organisaties samen om kansen van kinderen om mee te kunnen doen te vergroten.

Relevantie lokale partijen zijn b.v. gemeenten, service-clubs, onderwijs instellingen, maatschappelijke instellingen, vluchtelingenwerk, sportverenigingen, bedrijfsleven, fondsen etc.  Leergeld hecht veel waarde aan lokale samenwerking.

Leergeld weet gezinnen en kinderen te bereiken die via andere instanties vaak moeilijker bereikbaar zijn. Hierdoor kunnen we snel handelen en maatwerk bieden. De kleine afstand tussen gever en ontvanger leidt meestal tot grote betrokkenheid.  

Verder werkt Leergeld heel nauw samen met het onderwijs, wat cruciaal is bij het bereiken van de beoogde kinderen. We signaleren knelpunten met betrekking tot voorzieningen en/of regelgeving en we koppelen dat ook terug richting betrokken organisaties en instanties

Coronatijd en het Coronafonds, extra impuls aan het thuis leren

Ten tijde van de Coronacrises werden kinderen geacht om thuis digitaal lessen te volgen. Dit was echter niet voor elk kind vanzelfsprekend haalbaar. Daarom heeft Leergeld een beroep gedaan op het Coronafonds van de Rabobank Leudal-Maasgouw. In korte tijd is het gelukt om een extra bedrag voor de aanschaf van 10 laptops te verkrijgen. Met de toekenning van € 2500,- zijn we uiteraard erg blij, een geweldig voorbeeld van lokaal samenwerken! Met dank aan de Rabobank. Van deze actie is ook een kort promotiefilmpje gemaakt. https://www.facebook.com/144938055520551/posts/3612676965413292/

 

Speelgoedactie als cadeau voor de zomervakantie

Een andere blijk van waardering voor het werk van Leergeld kwam naar ons toe in de vorm van een grote partij kinderspeelgoed. Via een van onze relaties is ons dit bijzondere aanbod gedaan en hiermee kunnen we met name in de regio Maasgouw weer veel kinderen blij maken. In Maasgouw is er namelijk nog geen Speelgoedbank, dus deze geste zou zomaar een begin kunnen zijn van een nieuwe activiteit. Met dank aan de anonieme gulle gever!

Alle vrijwilligers zijn bij aanvang van de schoolvakanties op pad gegaan om het speelgoed te verdelen.

 

Speelgoedbank Leudal

Elk kind verdient een fijne verjaardag. En wat is nu een verjaardag zonder cadeautje? Daarom helpt de Speelgoedbank ouders van kinderen van 4 tot 14 jaar om voor hun kind een leuk cadeau te kunnen kopen.  De Speelgoedbank is opgericht door Hoera Kindercentra en de welzijnsinstelling Vorkmeer in Peel en Maas. In 2018 is het werkgebied uitgebreid naar Leudal. De Speelgoedbank is een zelfstandige stichting met een eigen bestuur. Medewerkers van Hoera, en de welzijnsinstellingen Vorkmeer en Synthese nemen deel op persoonlijke titel samen met andere vrijwilligers die zich betrokken voelen bij dit project. De stichting krijgt geen subsidie en werkt alleen met giften en fondsen. Vanaf 1 september 2020 zal Leergeld Leudal-Maasgouw het uitgiftepunt worden voor de cadeaubonnen.

 

Eerste lustrum in 2020 Leergeld Leudal-Maasgouw

De Stichting Leergeld Leudal-Maasgouw is één van de 107 lokale Leergeld stichtingen in Nederland. De stichting werd op 28 april 2015 opgericht. Na de nodige voorbereidingen waren we in 2016 echt operationeel. In 2016 en 2017 is door het team Leergeld in beide gemeenten op de kaart gezet.

De toegenomen naamsbekendheid, professionalisering van de organisatie en het bouwen van een netwerk met samenwerkingspartners hebben in 2018 geleid tot een grote toename van aanmeldingen. Ons doel was niet voor niets om zoveel mogelijk kinderen en gezinnen te bereiken. In 2019 heeft dit wederom tot een behoorlijke toename van aanmeldingen geleid en het einde lijkt nog niet in zicht.

In 2020 bestaan we 5 jaar en willen we opnieuw de aandacht vestigen op het groeiend aantal kinderen in gezinnen met geringe financiële armslag.

Met steun van iedereen kunnen we ervoor blijven zorgen dat alle kinderen kunnen Meedoen, want dat is nog steeds niet vanzelfsprekend!