Positief in balans: samen sterk voor schrijfonderwijs

Latasteschool Bergerweg 37Horn

Kinderen hebben weer plezier in schrijven

Positief in balans? Daar hoort een gezonde motorische ontwikkeling natuurlijk óók bij. Leerkrachten van de Latasteschool gaven samen met de ergotherapeuten van de school een boost aan de ontwikkeling van de fijne motoriek die kinderen nodig hebben om goed te leren schrijven.

Ergotherapeuten Sanne en Karin – collega Roos is momenteel met verlof – werken vanuit Ergotherapie Midden-Limburg in Roermond op de Latasteschool volop mee aan het onderwijsconcept Positief in Balans.
De school besteedt veel aandacht aan onder meer leefstijl, bewegen en een gezonde motorische ontwikkeling. Eén van de redenen waarom leerkrachten en ergotherapeuten samen aan de slag gingen met het schrijfonderwijs. Dat kon namelijk wel een opkikker gebruiken.

Schrijven is belangrijk!

Leerkracht Abigail Rutten schrok vorig jaar eerlijk gezegd wel een beetje. Maar weinig kinderen in groep 4 en 5 konden ‘netjes’ aan elkaar schrijven. “Terwijl ik het wel belangrijk vind dat kinderen dit kunnen.”

Al werken we veel meer op de computer, het is natuurlijk leuk als je een kaartje of briefje kunt schrijven. En straks in de brugklas de antwoorden in een proefwerk leesbaar opschrijven is natuurlijk óók erg handig …

Karin: “Hoe fijn is het als je je gevoelens op papier kunt zetten? Onderzoek wijst uit dat als je iets opschrijft, je het goed kunt onthouden en leren. We weten ook dat kinderen die goed kunnen schrijven ook makkelijker leren lezen en beter spellen.”

 

Ergotherapeuten delen kennis

Na onderzoek in meerdere klassen door de ergotherapeuten bleek dat de schrijfkunsten van meer kinderen beter konden. “We hebben uitgebreid bekeken wat we hieraan zouden kunnen doen”, legt Sanne uit.

Zij verzorgde een presentatie voor het team en deelde kennis over de hersenontwikkeling van kinderen en hoe belangrijk lateralisatie is. Dat is – heel simpel gezegd – de voorbereidingsfase die een kind moet doorlopen voor het aan schrijven toe is.

In die lateralisatiefase ontwikkelt een kind ook een voorkeur voor links of rechts schrijven. Mist een kind dan stappen, dan kan dat later leerproblemen met zich meebrengen. “Wij kwamen bijvoorbeeld wel kinderen tegen die niet van links naar rechts werkten, maar andersom”, illustreert Sanne. Dat maakt leren schrijven wel lastig natuurlijk.

“Wij zien in onze praktijk vaker kinderen die moeite hebben met schrijven”, vult Karin aan. “Daar is de Latasteschool zeker niet uniek in. Ik denk toch dat het te maken heeft met dat kinderen minder belevend spelen en nog niet klaar zijn om met het schrijven te starten op het moment dat dit op school gevraagd wordt.”
In plaats van spelen met Duplo of Lego, kleien of zandkastelen bouwen, zitten kinderen tegenwoordig vaker op hun iPad. En daarbij ontwikkel je de fijne motoriek veel minder.

Schrijfactie

Het team van de Latasteschool besloot werk te maken van het schrijven. De ergotherapeuten gingen met kinderen aan het werk. En er werden schrijfkisten ontwikkeld voor in de klassen. Daarin zitten allerlei leuke oefeningen en spelletjes die met advies en ondersteuning van de ergotherapeuten werden bedacht.

“Mooi dat onze school heeft geïnvesteerd in deze materialen. Kinderen vinden het heel erg leuk om ermee te werken”, merkt Abigail. “Ze tekenen letters over, rijgen kralen, schrijven hun naam in scheerschuim, kleien letters, doen oefeningen op krijtborden. Dan moeten ze bijvoorbeeld met beide handen dezelfde bewegingen maken.”
Ook ouders werden betrokken bij het schrijven: er werden foto’s en filmpjes gestuurd en er gingen ‘oefenpatronen’ mee naar huis.

Het werken aan de basisvaardigheden hielp enorm: de fijne motoriek is met sprongen vooruitgegaan en kinderen zijn beter gaan schrijven, merkt Abigail. Met alle opgedane kennis en ervaringen werkt de Latasteschool vanuit de nieuwe aanpak ook aan een doorgaande lijn ‘schrijven’, zodat jonge kinderen vanaf nu beter voorbereid worden op het schrijven.

 

Doorgaande ‘schrijflijn’

Sanne: “Mooi om te zien dat leerkrachten echt vanuit een visie de ontwikkeling van de kinderen leidend hebben gemaakt en niet de methodes voor het schrijfonderwijs. Het was heel leuk om met leerkrachten in de klas samen te werken. Kinderen begonnen de oefeningen leuk te vinden en dan krijgt het effect: zij hebben weer schrijfplezier.”

Abigail merkt het ook. “Kinderen zijn supertrots als zij hun naam aan elkaar kunnen schrijven. En zo leuk om te zien dat zij ook aan de ergojuffen willen laten zien wat zij allemaal al kunnen schrijven!”

Inderdaad: Karin en Sanne horen regelmatig van kinderen hoe blij zij zijn dat ze goed kunnen schrijven. Karin: “Kinderen lopen vaak even bij ons binnen als wij op de Latasteschool werken. Fijn dat we op deze manier met het team mee mogen denken over ontwikkeling van het schrijfonderwijs.”

 

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel