Lia Swagers

Zonnebloemmiddag Haelen-Nunhem

Haelen Nunhem

De Zonnebloemmiddag op vrijdag 1 september 2023. De deelnemers werden ontvangen met lekkere vlaai en koffie/thee!

Na een welkomswoord van Har Smeets en pastoor Lipsch, vertelde Annie Schreuder enthousiast  over de Limburgse volkscultuur. Bij de deelnemers waren lachende gezichten te zien bij het vertellen van de vele, herkenbare, sketches van het roomse leven, waarin de Limburgse vrouw een betrokken rol speelde.

De vrouw, die niet alleen op de achtergrond aanwezig was in de gezinnen en vroeger zo al haar positieve stempel op het gezinsleven drukte. 'De mam is neet te misse..as se zeek is, is het ein stuk minder gezellig in hoes'. Ook een verhaal over de zoektocht van haar in het eerste emancipatieproces, iets met tupperware, kienen en deelname bij de schutterijen als marketentster waren erg leuk en herkenbaar. Ook nog eens bekeken vanuit het katholieke geloof en vergeleken met 'de veel strakkere regels' boven de rivieren.

De pauze schoot er een beetje bij in. Maar Har Reinders bracht, met zijn prachtige stem, mooie liedjes ten gehore, met zijn eigen teksten en al snel kon iedereen dit zeer waarderen!

Na deze ronde muziek vertelde Annie nog een vermakelijk stukje over het vieren van de verjaardag 'd'r pap' binnen de familie met 'kaw sjotel' en ein (of mier) drupke(s). Har Reinders maakte de middag compleet met liedjes over het leven, waarbij mee gezongen en gedeind werd. Dit onder het genot van een drankje.  Iedereen ging 'content' weer naar huis!