ColumnsRobert Martens

Auto ongeluk tijdens vakantie

Op dit moment ben ik, zoals velen van u, met vakantie in het buitenland. Ik ben met de auto naar Italië gereden. Onderweg heb ik helaas weer een aantal ongevallen gezien waar ook Nederlanders bij betrokken waren. Uit ervaring weet ik dat de afwikkeling van die schades nog al wat voeten in de aarde kan hebben. Daarom geef ik u graag wat tips.

 

Waarschuw altijd de politie

Waarschuw altijd de politie als u een ongeval heeft gehad. Ook als u bijvoorbeeld bij het parkeren alleen een andere auto. Het achterlaten van een briefje met uw gegevens is niet voldoende. Op doorrijden na een ongeval staan vaak hoge boetes.

 

Verzamel bewijs

Maak direct foto’s van de ongeval plaats. Fotografeer het ongeval van verschillende hoeken en zorg dat de kentekens zichtbaar zijn. Verplaats uw auto niet. Als de politie proces-verbaal opmaakt vraag dan een kopie of maak een foto van het proces-verbaal . Vraag in ieder geval om het nummer van het proces-verbaal, de naam van de agent en de eenheid waar zij/hij werkt. Zijn er getuigen noteer dan hun gegevens

 

Europees schadeformulier

Vul samen met de tegenpartij het Europese schadeformulier in. Het Europees schadeformulier is voor alle Europese landen hetzelfde. Belangrijk is dat u controleert of alle gegevens ingevuld zijn, in ieder geval het verzekeringsnummer en de verzekeringsmaatschappij. Controleer dat ook aan de hand van de groene kaart van de tegenpartij. Onderteken alleen het Europees schadeformulier als de tegenpartij dit ook ondertekent. Meldt daarna de schade zo snel mogelijk bij uw eigen auto verzekering.

 

Vertegenwoordiger in Nederland

Sinds enige tijd hebben we in de Europese Gemeenschap gelukkig de afspraak dat alle verzekeringen een vertegenwoordiger hebben in Nederland. Voordeel is dat je in het Nederlands daarmee kunt corresponderen. Nadeel is echter dat zij afhankelijk zijn van de verzekeringsmaatschappij in het buitenland. Voor de klanten die ik bijgestaan heb betekende dat ze soms tot een half jaar moesten wachten op een antwoord. Via de website van het Nederland Bureau Motorrijtuigverzekeraars kunt u de naam van de vertegenwoordiger achterhalen.

 

Welk recht is van toepassing

In Europa gelden voor ongevallen de wet van het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden. Soms betekent dat je in Nederland niet aansprakelijk bent maar in het land van het ongeval wel. Ook de schade die vergoed wordt is per land verschillend. Zo worden in Nederland de kosten van rechtsbijstand bij een ongeval vergoed maar in het buitenland meestal niet. Laatst had ik een klant die na het boodschappen doen tegen een andere Nederlander botste in Duitsland. In het zogenaamde Haags Verdrag verkeersongevallen is dan geregeld dat de verkeersregels van Duitsland gelden. Maar voor de afwikkeling van de schade is het Nederland recht van toepassing. Dat was voor mijn klant gunstig want hij had letselschade en volgens het Nederlands recht had hij recht op een hogere vergoeding. Daarnaast worden de volledige kosten van rechtsbijstand in Nederland vergoed en in Duitsland niet.

 

Schade

Niet alle geleden schade wordt vergoed. Zo kreeg een klant slechts een deel van de repartiekosten vergoed omdat hij in Spanje een ongeval had gehad en de verzekering alleen de kosten op basis van het prijspeil in Spanje wilde vergoeden. Daar was het uurtarief van de monteur de helft. Een andere klant had een expertiserapport laten opstellen maar wilde de auto niet laten maken. In Nederland krijg je dan de schade vergoed. Maar de klant had een ongeval in Duitsland. Daar krijg je alleen betaald als je de auto ook laat maken en de repartierekening aan de verzekering toestuurt.

 

Waarborgfonds

In Nederland hebben we een waarborgfonds dat schades soms vergoed als de tegenpartij niet verzekerd is of niet bekend is. Ook andere Europese landen hebben vaak een soortgelijk fonds waar een beroep op gedaan kan worden als er schade ontstaat in dat land. Dus loopt u schade op door een onbekende dader bel dan direct de politie en laat dan altijd een proces verbaal opmaken door de politie. Mogelijk kunt u daarmee de schade bij het waarborgfonds verhalen.

 

Ik wens u een hele prettige vakantie en kom weer uitgerust en veilig terug.

 

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.