ColumnsQuirien van Haelen

Column: Bel-me-wel door Quirien van Haelen

Midden Limburg

Het afgelopen jaar werd ik ondanks het Bel-me-niet register bijna dagelijks ongevraagd gebeld door callcentermedewerkers van malafide energievergelijkingsclubjes die me ontzettend gunstige stroom- en gasaanbiedingen voorhielden. De telefoontjesdrukte naderde twee maanden voordat mijn eenjarig energiecontract bijna af zou lopen een hoogtepunt. Om van het ge-etter van al die belletjes af te zijn, sloot ik voor de zomer een vijfjarig energiecontract af. Ik zou dan wel een paar keer een welkomstbonus mislopen, maar het was ook een paar euro per maand voordeliger. Inmiddels moet ik concluderen die keuze goed heeft uitgepakt.


Sindsdien heb ik van die energievergelijkers niets meer gehoord, dus gisteren belde ik zelf maar eens. Ik kreeg een Martine aan de lijn van Limburgse energievergelijker of zoiets. Ze klonk niet erg Limburgs, maar wel alsof ze veel verstand had van energiecontracten vergelijken. Ik belde uit nieuwsgierigheid omdat ik wilde weten wat een overstap me zou kosten of opleveren. Martine rekende het even met me door. Met mijn stoom- en gasverbruik zouden mijn nieuwe maandlasten bij een eenjarig contract 538,- per maand worden bij het goedkoopste contract en 567,- bij het duurste contract. ‘En de prijzen stijgen dagelijks, dus misschien betaalt u over een maand nog veel meer.’ De bedragen die Martine noemde liggen dik 350,- per maand hoger dan wat ik op dit moment betaal. Ik heb Martine vriendelijk bedankt en haar laten weten dat ik er nog over het aanbod nadenk.

 

Ik ben dan ook heel, heel, heel blij dat ik een vijfjarig energiecontract heb afgesloten, want ik heb het maandbedrag nog door verschillende aanbieders laten uitrekenen en ze komen allemaal op dezelfde astronomische bedragen uit. Ik realiseer me echter ook dat het voor veel mensen die een kortlopend contract hebben echt een probleem is of wordt. Hoe kun je in godsnaam je maandlasten betalen als je geen vast energiecontract hebt?

 

Hoe kan het in hemelsnaam dat zoiets als energie opeens bijna drie keer zo duur kan worden? Is er niemand in de politiek die zoiets ziet aankomen en daarop anticipeert en hier en daar wat die zonneweides en windmolens aanlegt? Of zou men in Den Haag hopen dat we hier nog ergens een olieveld vinden en we nog een paar jaar door kunnen blijven stoken op fossiele brandstof? Is dat echt niet te voorzien? Gelukkig hoeven we ons in deze regio niet echt druk te maken, want we kunnen altijd het Leudal nog kappen om onze huizen warm te krijgen.

 

Inmiddels heeft de centrale overheid in Den Haag plannen om het probleem aan te pakken. Zo krijgen we bijvoorbeeld vouchers om tochtstrips mee aan te schaffen en wordt de energiebelasting verlaagd. Maar zo’n energiecrisis te lijf gaan met een zak vol tochstripjes voelt toch een beetje als vulkaan proberen te blussen met een emmer water. En hebben we trouwens wel genoeg tochtstripjes? Misschien kan Sywert van Lienden met Stichting hulptroepen nog wel ergens een megadeal regelen. Het wordt weer eens tijd voor tweet van Sywert: "Geloof mij: binnen 1-2 weken kan íedereen in Nederland zijn huis wapenen tegen tocht."

 

Vanaf 1 juli 2021 mogen bedrijven consumenten niet langer ongevraagd bellen om producten of diensten aan te bieden. Het bel-me-niet register is afgeschaft en telefonische verkoop mag alleen nog voor klanten of nadat je toestemming hebt gegeven. Ik mis ze, die bellers en stel voor dat er een Bel-me-wel register komt voor energievergelijkers die bellen met ontzettend gunstige stroom- en gasaanbiedingen! Dat waren nog eens tijden, dat je zomaar gebeld werd met een aanbod onder de 200,- Daar mogen ze me zelfs voor wakker bellen.

 

 

 

 

 

 

Quirien van Haelen

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer van HALLO Magazine schrijft hij columns voor dit platform, vaak met humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.