ColumnsGerrit Tacken

Column: De kerk in het midden door Gerrit Tacken

Midden-Limburg

Wat is er toch enorm veel in het nieuws de laatste tijd, als het over dieren gaat! Zomaar een greep uit dat nieuws is voor een groot deel niet (alleen maar) positief. Voor houders van schapen, runderen en geiten is Blauwtong een erg belangrijk item. Het is een virusziekte die vele doodzieke en ook dode dieren tot gevolg heeft. Het virus is vorig jaar ons land binnengekomen vanuit Italië, op een manier waarover allerlei wilde verhalen de ronde deden. Er werden allerlei theorieën de wereld in geslingerd dat het opzettelijk of via afvaltreinen is binnengebracht; echter de echte wetenschappers weten tot zover zeker dat die versies niet kloppen met de werkelijkheid. Waar de herkomst dan wel precies ligt is helaas nog onduidelijk. En voor een oplossing nu is dat ook niet zo belangrijk. Want ons land wil met grote spoed proberen een goed vaccin te verkrijgen om zo snel mogelijk te voorkomen dat de gebieden die nog vrij zijn gebleven (zoals Limburg, gelukkig voor ons) beschermd kunnen worden door te vaccineren. Zowaar een helse klus waar wetenschap, farmaceutische industrie en dierenartsen samen met het ministerie van Landbouw zo snel mogelijk proberen resultaat te boeken.

Een ander oud nieuwtje blijft de aanwezigheid van de wolf in ons land. Twee jaar geleden heb ik hierover al eens vermeld dat een toename van de aantallen erg voor de hand lag. Ze hebben inderdaad voortvarend doorgefokt en inmiddels zijn er al zo’n tachtig wolven aanwezig in ons land. De meesten huizen op de Veluwe en in Drenthe, maar ook in onze regio zwerven ze rond. Allemaal zoeken ze voedsel en dat blijkt ook wel uit de toenemende aantallen huisdieren, vooral schapen, die ze verscheuren en doden. Dierhouders hebben angst om hun kuddes buiten te laten en overal afrasteringen plaatsen is ook niet zomaar effe klaar en bovendien vaak onpraktisch en ongewenst. Bovendien laten sommige wolven zich hierdoor ook niet meer afschrikken, dus ook dat motiveert niet. En mensen worden bang om in het bos te gaan wandelen omdat de wolf toch in hun achterhoofd in de buurt zou kunnen komen. Zo komt het moment dat er ingegrepen moet worden toch alsmaar dichterbij. Uiteindelijk ging het ook zo met de bevers, die aanvankelijk met slechts enkelen langs de beken struinden. Inmiddels veroorzaken ze her en der zoveel schade aan dijken en in de waterhuishouding dat ook hier een ingrijpen door de mens noodzakelijk is geworden.

En dan nog het houden van dieren op zich. Wat staat mensen te wachten die bedrijfsmatig dieren houden voor hun inkomen, maar ook hobbyhouders met hun gezelschapsdieren. Er zijn regels aangenomen die inhouden dat dieren hun natuurlijke gedrag moeten kunnen vertonen en geen pijn of ongemak mogen hebben door de manier waarop ze worden gehouden in een stal of hok. Daarover kun je sowieso al heel lang een boom opzetten in een gesprek over wat dan wel of niet meer zou mogen. Om maar eens wat te noemen: 

Wanneer is gedrag natuurlijk genoeg om natuurlijk te zijn? 

Een groot deel zal eenieder duidelijk zijn, bijvoorbeeld als een koppel schapen over de heide kan lopen of je hond wandelt door het bos. Maar is aangelijnd lopen altijd natuurlijk gedrag voor je hond? Of voor een kat? Moet een konijn vrij kunnen rondhupsen in het veld? Mag een konijn  dat alleen of hoort daar gezelschap bij? En is paardrijden wel van deze tijd? Hoeveel meningen zouden er zijn over zomaar een paar best voor de hand liggende vragen die bij mij opkomen en waarover waarschijnlijk nog heel veel discussie staat aan te komen. 

Veel dieren nieuws kortom en het kan alle kanten uit. Daarbij hoop ik dat we met zijn allen de (dieren)kerk tijdens al deze discussies een beetje in het midden kunnen laten.    

Gerrit Tacken

Gerrit Tacken was jarenlang dierenarts in de Dierenartsenpraktijk in Ell. Inmiddels brengt hij zijn tijd vooral door tussen de Zeldzame Huisdierrassen thuis op Landgoed ’t Heijk en op landelijk niveau als voorzitter van de SZH, Stichting Zeldzame Huisdierrassen. Daarnaast wordt hij regelmatig uitgezonden naar ontwikkelingslanden om de veehouderij op een hoger plan te brengen. 
Graag wil hij ons laten meekijken wat er op dit brede speelveld allemaal voorbij komt.