Net buiten de bebouwde kom van Grathem liggen allerlei velden, akkers en bosschages. Zodra de lente zich in deze dagen meer en meer aankondigt en de laatste resten van de winter verdrijft, hoor je het gezang van vogels in hun vele bonten pluimages. En als je een beetje geluk en geduld hebt, meld zich ook de haas in het veld.
In de oudheid had de haas een connectie met Aphrodite, de Griekse godin van de liefde en de vruchtbaarheid.
Vanuit Duitsland werd al rond de 17de eeuw in Heidelberg de traditie gevierd dat er een paashaas zou zijn, die zelfs de eieren rondbrengt. Net als het ei, stond de haas in de oude Germaanse traditie namelijk voor vruchtbaarheid en nieuw leven. En dat was voor de protestanten. Want in de katholieke traditie waren het kerkklokken. Er mocht (en mag) namelijk niet geluid worden vanaf de avond van Witte Donderdag tot de avond van Stille Zaterdag. Volgens de overlevering vlogen de klokken tijdens de stilte naar Rome om gezegend te worden door de paus. De klokken hebben de vorm van kerkklokken met vleugeltjes. Bij terugkomst op Paaszondag brachten ze paaseitjes mee voor de kinderen en lieten die vallen in de tuinen.
Het vlotte diertje is het symbool geworden van onze HAAStige maatschappij,
maar ja, HAAStige spoed is zelden goed. Want het kan zomaar zijn dat je jezelf voorbij rent. Dat je de echte dingen mist of uit het oog verliest.
Er zijn momenten in je leven, waarbij oude angsten weer opduiken. Angst voor verlies, angst voor herhaling, angst om ziek te worden, angst voor nieuwe dingen. We kunnen er voor wegrennen of ze accepteren, benoemen en een plek geven. Je kunt een mens die om je geeft wegblokken omdat het je niet uitkomt. In feite ren je dan voor jezelf weg. Al deze gebeurtenissen vormen je en maken je tot degene die je bent als mens. Als dat lukt, wordt je eigen leven vruchtbaarder. In die zin hoef je geen angstHAAS te zijn. Immers, iedereen van ons kent zulke momenten. Zie ze, benoem ze en filter ze.
Maak deze kwetsbaarheid vruchtbaar in je leven, dat is ook de geest van het christelijk Pasen. Iets negatiefs, iets doods overwinnen. Door middel van liefde, geloof en barmhartigheid.
In deze geest wens ik u een zalig Pasen toe