5 jun 2020ColumnsRobert Martens

Column Robert Martens: Dorst voor mens, plant en dier

Leudal

Had u ook zo’n dorst de laatste weken maar kon u die niet lessen omdat de horeca dicht was. Dan zal het u niet ontgaan zijn dat de regering heeft besloten om de horeca weer open te laten gaan. 2e pinksterdag om 12.00 uur s middags was het zo ver. En het weer hadden we mee. Het was echt terrassen weer.  Alle gemeenten in Nederland besloten hadden dat de terrassen ook nog groter mochten zijn. Dit was ook nodig want met de 1 ½ meter maatregelen die overal in Nederland van toepassing is waren de normale terrassen te klein om enigszins voldoende omzet te halen.

Zelf ben ik tijdelijke toezichthouder en ik heb een rondje in de gemeente Leudal mogen doen om te overleggen met horeca ondernemers. Ze hadden de korte tijd sinds de aankondiging dat ze open mochten goed gebruikt om na te denken hoe ze alles konden inrichten met de nieuwe regels. En toch waren en nog vragen genoeg. Want die regels zijn niet makkelijk voor de horeca. Iedereen heeft behoorlijk wat zitten passen en meten om er voor te zorgen dat ondanks de 1 ½ meter afstand toch het terras zo goed mogelijk bezet kon worden. En dan moeten ze aan bezoekers nog een aantal vragen stellen.

Bijvoorbeeld bent u in thuis isolatie omdat u onlangs contact heeft gehad met iemand die besmet is met het corona virus. De kans dat iemand hierop ja zegt is natuurlijk nul komma nul. Iemand die het huis niet uit mag gaat toch niet bij de ingang van het café te zeggen dat hij het huis niet uit mocht.

Maar ik ben er van overtuigd dat de horeca de regels goed opvolgt. Ze vrezen terecht dat ze weer gesloten worden als het niet goed gaat. Maar ook zijn de boetes niet mals als de noodverordening overtreden wordt. Ik snap dus wel dat bij mijn rondje door de gemeente door horeca ondernemers werd gevraagd of ze aan alle voorwaarden voldeden.

Maar ik kreeg ook bijna iedere keer de vraag wat er gebeurde als bezoekers niet de waarheid spraken.

Stel dat vier mensen bij het reserveren aangegeven dat ze samenwonen. Dat kun je als café eigenaar natuurlijk niet zien. De boa’s kunnen dat wel controleren. Zij kunnen dus ook boetes uitdelen als mensen daarover liegen. Maar uiteraard krijgen dan de bezoekers wel een boete van 390 euro maar de horeca ondernemers die hun stinkende best doen om de regels na te leven niet.

Gelukkig dat we weer naar een terras kunnen om onze dorst te lessen. Waar ik mij wel zorgen over maak is het enorm aantal zonnige dagen. Ik zie mijn tuin nu al bruin worden terwijl die nog niet de kans heeft gehad om groen te worden. Dit wordt het derde jaar op een rij dat het heel erg droog is. Zo droog dat nu al waarschuwingen komen om minder water te gebruiken om te zorgen dat we voldoende drinkwater houden. Gelukkig zijn er steeds meer organisaties die zich terecht er zorgen over maken dat onze planten, bomen en dieren geen dorst mogen lijden iedere zomer. Zo probeert het waterschap maatregelen te nemen om water meer vast te houden. Ook gemeenten proberen steeds meer maatregelen te nemen om regen niet via het riool af te voeren maar vast te houden. Veel van die maatregelen houden eigenlijk in dat we weer ongedaan maken wat we jaren geleden hebben ingevoerd.

Zo hadden we beken recht gemaakt en laten we die nu weer slingeren. We leggen geen riool meer aan om water af te voeren maar maken juist weer waterbekkens groot en klein om het water in het gebied te houden. Er wordt zelfs al geadviseerd  bij het kopen van planten en bomen er rekening te houden dat je soorten koopt die met minder water toe kunnen. Hoewel ik van zonnig weer houd zou het toch prettig zijn als we ook deze zomer toch een betere verdeling krijgen. Dus liefst op korte termijn toch meer regen.

Omdat we met zijn allen dit jaar toch in ons eigen land op vakantie gaan liefst wel voldoende zon om op 1 ½ meter afstand te genieten van ons drankje op een terras in onze eigen gemeente.

En we hebben de beste smoes ooit.

We gaan dit jaar naar het terras niet voor ons zelf maar om onze eigen horeca te ondersteunen en wie kan daar wat op tegen hebben.

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.