ColumnsQuirien van Haelen

Column: Schoolplein van de revolutie door Quirien van Haelen

Midden Limburg

Als u over tien jaar van Leeuwen naar Buggenum fietst, komt u na een tijdje langs de basisschool aan de Berikstraat 11. U zult kinderen met rode wangen zien spelen op het plein. Uw oog zal vallen op het bord dat prominent op het schoolplein staat. ‘Plein van de revolutie’. Dat bord herinnert u weer aan de Buggenumse lente van 2023. De revolutie die eigenlijk al een half jaar eerder begon met een coupe. De schoolstrijd werd in het voorjaar gewonnen door Buggenumse ouders later leidde dit verzet zelfs nationaal tot grote veranderingen in kleine dorpskernen! Ik neem u even mee terug naar het voorjaar van 2023.

Nadat Stichting Primair Onderwijs Leudal en Thornerkwartier (SPOLT) in 2021 bekend maakte dat de basisscholen in Buggenum, Heibloem en Kelpen-Oler zouden worden gesloten, ontstond er in de kleine kernen de nodige oproer. Zeker omdat het allemaal nogal halsoverkop kwam en met weinig invoelend vermogen gebracht werd. De basisschool in Buggenum zou al in augustus 2022 sluiten hoewel de leerlingenaantallen daar nog geen echte aanleiding toe gaven. Mede dankzij veel betrokken ouders, oplettende politici en een wethouder met een kleinekernenbril werd er naar andere stichtingen gezocht die wel bereid waren waartoe SPOLT niet bereid was, de scholen in de kleine kernen open houden. In Heibloem werd een stichting gevonden en in februari 2022 bleek Schoolbestuur Akkoord! bereid de basisschool in Kelpen-Oler over te nemen. Op die manier kreeg de gemeente Leudal meteen de eerste openbare school. Ook was Akkoord! bereid de school in Buggenum over te nemen als SPOLT die zou sluiten. Dat was voor SPOLT aanleiding om te gaan twijfelen aan wat de stichting anderhalf jaar uitdroeg en in april 2022 besloot SPOLT de Buggenumse basisisschool in elk geval tot 2026 open te houden. SPOLT vroeg trouwens gelijktijdig met die aankondiging nog om een flinke zak geld van de gemeente Leudal. Eind goed al goed zou je zeggen, maar erg van harte leek het voor de buitenwereld niet te gaan. De stichting die al had aangegeven de school te willen sluiten hield hem nu toch maar open.

Dat het ook niet echt allemaal heel lekker gegaan was, bleek wel toen in december 2022 ouders 35 kinderen van school haalden en die op de openbare basisschool in Kelpen-Oler van Stichting Akkoord! plaatsten met de hoop dat de Buggenumse basisschool dan alsnog zou worden overgedragen aan die stichting. Een unieke schoolcoup die elke voorpagina in Nederland had moeten halen. De basisschool in Buggenum moest sluiten en de overige kinderen gingen naar andere scholen in de buurt. Met de hoop natuurlijk dat de school snel door Akkoord! zou worden overgenomen. Helaas is dat nog niet gebeurd, want de bestuurder wil daar geenszins aan meewerken. Omdat de relatie tussen een groot deel van de ouders en SPOLT nogal verstoord is, heeft de lokale politiek met één stem aan de minister gevraagd om zich met de kwestie te bemoeien en z’n steun uit te spreken.

Het bestuur van SPOLT stelde naar aanleiding van de brief naar de minister een veelzeggende factsheet op om haar gelijk feitelijk aan te tonen. In de landelijke politiek was er bij de provinciale verkiezingen iets soortgelijks aan de hand. De Haagse bestuurders met hun feitelijke gelijk die jarenlang de bewoners van het platteland grotendeels genegeerd hebben, werden bij de provinciale verkiezingen afgestraft. Ze luisterden niet, maar waren vooral met hun eigen werkelijkheid bezig. De kleine kern Buggenum rekent ook af, maar dan niet met de politiek maar met een schoolbestuur dat geen oog had voor de wensen van de kleine kernen, niet luisterde en z’n eigen dromen droomde.

Het kan er alleen maar op uitdraaien dat de school snel open gaat en de Buggenumse kinderen weer in Buggenum onderwijs kunnen volgen. Ondertussen snappen ze in Buggenum ook wel dat ze de tijd precies mee hebben en zullen ze verder gaan. Maar nu met de steun van de ouders van nieuwe vriendjes en vriendinnetjes uit Kelpen-Oler, waar ze de kleine kernenproblematiek als de beste kennen. Het eerstvolgende wordt een busrevolutie! Gewoon een paar dagen de Napoleonsbaan dicht en dan lukt het vast om een halte in het dorp te krijgen. Als dat niet genoeg is zijn ze in Buggenum creatief zat om andere dingen te bedenken om Arriva over de streep te krijgen. Zie ik daar een gierton voor het Rabobankkantoor in Heythuysen staan? Misschien komt er dan toch wel een pinautomaat bij de kerk. En die fietsbrug tussen Buggenum en Leeuwen die al een halve eeuw als belofte in de lucht hangt, gaan ze ook voor mekaar krijgen. Het zal Buggenum voor de wind gaan, ik weet het zeker. Buggenum wordt een nationaal voorbeeld en andere kleine kernen zullen volgen. Als we over tien jaar terug kijken naar de Buggenumse lente van 2023 hoop ik dat we ons ook een moment kunnen herinneren waarop de SPOLT-bestuurder met de bus naar Buggenum reist om even sorry te zeggen.

Quirien van Haelen

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer van HALLO Magazine schrijft hij columns voor dit platform, vaak met humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.